Mit tegyünk, ha vizes lett a telefonunk?

2023 / 06 / 13 / Bobák Áron
Mit tegyünk, ha vizes lett a telefonunk?
Újra itt a nyár, ezzel együtt pedig újra jelentősen megnő az esélye annak, hogy a telefonunk valahogyan víz alá kerül. Az ember ilyen esetben rendszerint bepánikol, de ha jól a fejünkbe vésünk néhány egyszerű alapszabályt, azzal nagymértékben javíthatjuk annak az esélyét, hogy a nyaralást ne egy új telefon vásárlásával zárjuk.

Bár a legtöbb készülék ma már rendelkezik valamilyen szintű vízállósággal, a gyengébb védelem nem feltétlenül nyújt elegendő védelmet, ha a telefonunkat mondjuk beejtjük a Balatonba, emellett régebbi modelleknél az is előfordulhat, hogy a vízállóság egyszerűen megszűnt az idő múlásával. Bár biztos megoldás nincs arra, hogy kiderítsük, a telefonunk mennyire vízálló, Androidra létezik olyan alkalmazás, amely a telefonunk légnyomásmérőjét használva elvileg meg tudja állapítani, hogy a készülék tömítései rendben vannak-e.

Ha nincsenek rendben, és a telefonunk vizes lett, akkor sem kell elkezdeni azonnal pánikolni, hiszen a készülék még menthető lehet. Ehhez a Pocket-lint szerint a következőket kell tennünk:

  • Kapcsoljuk ki a telefont, amilyen gyorsan csak tudjuk, hiszen az elektromos áram rengeteg kárt okozhat, ha víz került a készülékbe.
  • Töröljük meg jó alaposan, amíg kívülről teljesen száraz nem lesz. Fontos, hogy a szárításhoz ne használjunk hajszárítót, hiszen a forró levegő károsíthatja a készülék kijelzőjét és egyéb alkatrészeit. Szintén nem jó ötlet a telefont rázogatni, mivel ezzel olyan helyekre is eljuttathatjuk a vizet, ahol addig nem volt.
  • Vegyük ki a SIM-kártya foglalatát, ezzel elősegítve, hogy a telefon belseje gyorsabban tudjon megszáradni.
  • A telefont helyezzük egy törölközőre vagy mikroszálas törlőkendőre, és hagyjuk kikapcsolva legalább 48 órán át. A közhiedelemmel ellentétben a rizs nem igazán fogja segíteni az ügyünket (sőt, még ronthat is a helyzeten), ellenben ha van kéznél, akkor érdemes rá szilikagél tasakokat rakni, hiszen ezeket rendszerint éppen azért rakják az elektromos eszközök csomagolásába, mert remekül kötik meg a nedvességet.
  • Ha elég idő eltelt, kapcsoljuk be a készüléket, és reménykedjünk, hogy minden úgy működik, ahogy kell.

Ha a telefon hangszórójában maradt még víz, azt is igen egyszerűen orvosolhatjuk a Fix My Speaker weboldal segítségével: csak állítsuk a telefonunkat maximum hangerőre, nyomjuk meg az oldal alján lévő gombot, aztán gyorsan fogjuk be a fülünket.

(Borítókép: Evgen_Prozhyrko/Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.