Mit tegyünk, ha vizes lett a telefonunk?

2023 / 06 / 13 / Bobák Áron
Mit tegyünk, ha vizes lett a telefonunk?
Újra itt a nyár, ezzel együtt pedig újra jelentősen megnő az esélye annak, hogy a telefonunk valahogyan víz alá kerül. Az ember ilyen esetben rendszerint bepánikol, de ha jól a fejünkbe vésünk néhány egyszerű alapszabályt, azzal nagymértékben javíthatjuk annak az esélyét, hogy a nyaralást ne egy új telefon vásárlásával zárjuk.

Bár a legtöbb készülék ma már rendelkezik valamilyen szintű vízállósággal, a gyengébb védelem nem feltétlenül nyújt elegendő védelmet, ha a telefonunkat mondjuk beejtjük a Balatonba, emellett régebbi modelleknél az is előfordulhat, hogy a vízállóság egyszerűen megszűnt az idő múlásával. Bár biztos megoldás nincs arra, hogy kiderítsük, a telefonunk mennyire vízálló, Androidra létezik olyan alkalmazás, amely a telefonunk légnyomásmérőjét használva elvileg meg tudja állapítani, hogy a készülék tömítései rendben vannak-e.

Ha nincsenek rendben, és a telefonunk vizes lett, akkor sem kell elkezdeni azonnal pánikolni, hiszen a készülék még menthető lehet. Ehhez a Pocket-lint szerint a következőket kell tennünk:

  • Kapcsoljuk ki a telefont, amilyen gyorsan csak tudjuk, hiszen az elektromos áram rengeteg kárt okozhat, ha víz került a készülékbe.
  • Töröljük meg jó alaposan, amíg kívülről teljesen száraz nem lesz. Fontos, hogy a szárításhoz ne használjunk hajszárítót, hiszen a forró levegő károsíthatja a készülék kijelzőjét és egyéb alkatrészeit. Szintén nem jó ötlet a telefont rázogatni, mivel ezzel olyan helyekre is eljuttathatjuk a vizet, ahol addig nem volt.
  • Vegyük ki a SIM-kártya foglalatát, ezzel elősegítve, hogy a telefon belseje gyorsabban tudjon megszáradni.
  • A telefont helyezzük egy törölközőre vagy mikroszálas törlőkendőre, és hagyjuk kikapcsolva legalább 48 órán át. A közhiedelemmel ellentétben a rizs nem igazán fogja segíteni az ügyünket (sőt, még ronthat is a helyzeten), ellenben ha van kéznél, akkor érdemes rá szilikagél tasakokat rakni, hiszen ezeket rendszerint éppen azért rakják az elektromos eszközök csomagolásába, mert remekül kötik meg a nedvességet.
  • Ha elég idő eltelt, kapcsoljuk be a készüléket, és reménykedjünk, hogy minden úgy működik, ahogy kell.

Ha a telefon hangszórójában maradt még víz, azt is igen egyszerűen orvosolhatjuk a Fix My Speaker weboldal segítségével: csak állítsuk a telefonunkat maximum hangerőre, nyomjuk meg az oldal alján lévő gombot, aztán gyorsan fogjuk be a fülünket.

(Borítókép: Evgen_Prozhyrko/Getty Images)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
A Digit robotot gyártó Agility Robotics tavaly kezdte építeni a gyárat, ahol emberek és robotok együtt készítik el a humanoidokat.
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Az eszköz teljes sötétségben is képes az önálló repülésre, az akadályok elkerülésére, 5 kilométeres távolságból is beazonosít egy autót, 250 méterről pedig akár a rendszámot is leolvassa.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.