Mithridatum – az ókori csodaszer, amely ellenállóvá tesz az összes méreggel szemben

2023 / 03 / 12 / Felkai Ádám
Mithridatum – az ókori csodaszer, amely ellenállóvá tesz az összes méreggel szemben
Mithridatész pontoszi király olyan szintű védettséget épített ki a szervezetében a mérgekkel szemben, hogy amikor megpróbált öngyilkosságot elkövetni méreggel, nem sikerült neki.

VI. Mithridatész az ókori ázsiai Pontosz királya volt az első században. A király rettegett attól, hogy meg akarják mérgezni, ami nem is volt alaptalan félelem, mivel egy ókori király esetén ez amolyan szokásos „munkahelyi ártalomnak” számított. Mithridatésznak azonban akadt egy páratlan ötlete: addig mérgezi magát kisebb dózisokkal, amíg a szervezetében ki nem alakul a tolerancia a mérgekkel szemben. Mint azt a McGill Egyetem írja a téma kapcsán: ma már tudjuk, hogy lehetséges immunitást kialakítani különböző anyagokkal szemben – hiszen is így működnek az allergia elleni oltások.

Az persze kérdés, hogy honnan származott maga az ötlet, mivel az ókori Pontosz azért nem lehetett a komplex immunológiai és toxikológiai ismertek fellegvára. Egyesek szerint a király felfigyelt arra, hogy a pontoszi kacsák képesek problémák nélkül mérgező növényeket fogyasztani, így jutott arra a következtetésre, hogy a kacsák vérében lehetett valamiféle ellenanyag. Emiatt a kacsák aztán rosszul jártak, mivel a vérük bekerült a mérgezés elleni csodaszer, a mithridatum összetevői közé – ezt egyébként még harmincnégy növényi kivonat, valamint hódmirigy-váladék és méz egészítette ki.

A legenda szerint a csodaszer annyira hatásos volt, hogy amikor Pompeius római hadvezér legyőzte Pontoszt, akkor Mithridatész megpróbált öngyilkosságot elkövetni méreggel, nehogy ellenségei kezére jusson – hála a mithridatumnak, ez nem sikerült, így végül a rómaiak döfték le őt. Hiába a gladius ellen nincs orvosság – illetve a történet kapcsán még több tanulság is levonható, a lényeg azonban mégis az, hogy a mithridatum legendás szerré vált, amelynek nem csak a hozzávalókat tartalmazó receptúrája terebélyesedett az idő múlásával, de a jótékony hatások is, amiket neki tulajdonítottak. Celsus, a római orvos már harminchat összetevőből álló mithridatumot ajánlott, idősebb Plinius pedig egy olyan változatról írt, amely ötvennégy összetevőt tartalmazott, végül Néro császár orvosa, Andromachus a biztonság kedvéért hozzáadott ehhez még tízet, beleértve a viperahúst is, mert úgy gondolta, hogy akadhat abban valami, ami megvédi a kígyót saját mérgétől.

Ez utóbbi gondolat egyébként nem is légből kapott, mivel egyik oka, hogy a kígyókra „nem hat” a saját mérgük, valóban az, hogy rendelkeznek ezen méreg elleni immunvédelemmel. Érdekesség, de az immunrendszerük a mérges kígyóknak csak kis mennyiségű mérget tolerál, vagyis lehetséges, hogy egy mérges kígyó halálra mar egy másikat.

Andromachus azonban nem csak a logikus gondolkodásáról volt híres, de a marketing érzékéről is – ő volt ugyanis, aki már nem elégedett meg annyival, hogy a mithridatum megvédjen valakit a mérgezéstől, de az állítása szerint az ő szere „csillapít minden fájdalmat, gyomorgyengeséget, légzési nehézséget, kólikát, sárgaságot, látásgyengeséget, hólyaggyulladást és pestist”. Lényegében tehát így született meg a „theriák” (ókori görög „mérgező állat” kifejezésből származó) összefoglaló néven emlegetett, mindent gyógyító és megelőző gyógyital típusa. Azt hihetnénk, hogy ez amolyan ókori szeszély volt, majd miután elegen dobták fel a sarut, miközben literszám nyakalták a hatástalan löttyöket, ez idővel szépen kikopott, esetleg a felelősöket halálra kövezték a város szélén.

Valójában a theriák ezt követően közel kétezer évig az orvostudomány egyik legfőbb pillérét jelentették méghozzá azért, mert Galenus, a leghíresebb római orvos beállt ezen szerek mögé, az ő nézeteit pedig egészen a 18. századig kritikátlanul elfogadták. A McGill cikke megemlíti azt is, hogy a theriák csak téli álomra vonultak, és épp ezidőben vannak visszatérőben – habár ma már a hivatalos orvostudomány nem áll mögöttük, az alternatív orvoslás tonnaszám kínálja a hasonló előnyös hatásokat kínáló, tonnányi összetevőből készített szereket. Ezen szerek esetén azonban nem csak az közös pont, hogy (állítólag) rengeteg mindenre jók (és drágák), hanem hogy nem áll mögöttük semmiféle bizonyító erejű hatástanulmány.

(Kép: Pixabay/hollywut)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Nem mindegy, hogy melyik napszakban sportol az ember, ha sokáig akar élni
Nem mindegy, hogy melyik napszakban sportol az ember, ha sokáig akar élni
Más-más szempontból előnyös, ha reggel, vagy ha délelőtt kezdünk neki az edzésnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.