Mobilalkalmazáson keresztül kérhetnek engedélyt a szexuális együttlétre a dánok

2021 / 08 / 01 / Bobák Áron
Mobilalkalmazáson keresztül kérhetnek engedélyt a szexuális együttlétre a dánok
A fejlesztői szerint az iConsent alkalmazásra egy friss törvény miatt van szükség, ami az eddiginél szigorúbban értelmezi a nemi erőszak fogalmát.

A dán parlament tavaly decemberben fogadta el azt a törvényt, ami nemi erőszaknak minősít minden olyan szexuális aktust, amihez a résztvevők nem adták az egyértelmű beleegyezésüket. Bár az új törvényt széles körű egyetértés fogadta, ahogy az a Wired cikkéből is kiderül, a gyakorlatban elég sok kérdést vetett fel, hogyan is kéne betartani az abban foglaltakat. A törvény szerint ugyanis verbális és nem verbális beleegyezés is elfogadható, a lényeg, hogy mindkét fél félreérthetetlenül fejezze ki a szándékát.

“Hogy ismered fel, hogy mi számít igennek? Ki kell mondani a szót, vagy a hangok és a testbeszéd is számít? Sok a szürke zóna, és annyira meg akartuk könnyíteni, amennyire csak lehet” - mondta el a Wirednek Anna Fast Nilsson, aki társaival egy olyan androidos alkalmazást fejlesztett iConsent néven, amivel ez a probléma áthidalható. Az appon keresztül a felhasználó egy engedélykérést küldhet a partnerének, a jóváhagyás után pedig mindkét fél telefonján megjelenik egy beleegyezést igazoló nyilatkozat, ami egy szexuális aktusra érvényes, és 24 órán belül érvényét veszti. Az engedélyt bármelyik fél bármikor visszavonhatja. Az alkalmazásban emellett mindenki nyomon követheti a korábbi együttléteit is, emellett szexről szóló felvilágosító cikkeket is olvashat, valamint a segélykérő telefonszámokat is elérheti.

Az alkalmazással kapcsolatban többen is aggodalmuknak adtak hangot, egyes jogászok azt hangsúlyozták, hogy az így kötött megállapodás nem állná meg a helyét a bíróságon, míg jogvédők a felhasználók személyes adataiért aggódnak. Olyan gyakorlati kérdések is felmerültek, hogy mi a helyzet például a közösülésnek még nem nevezhető szexuális aktussal, vagy ha például valaki meggondolja magát, és visszavonná az engedélyt, de nincs kéznél a telefonja.


Jelenet az Upload című sorozatból

Ha az ötlet ismerősnek tűnik, az nem véletlen, hiszen az Amazon tavaly tavasszal bemutatott Upload című sorozatában egy egészen hasonló megoldást láthattunk, igaz, abban a sorozatban már a halál utáni virtuális élet is mindennapos dolognak számít.

(Borítókép: Piotr Marcinski/EyeEm/Getty Images)

További cikkek a témában:

A szexrobotok új generációja már nem kedves az emberekkel, sőt, utálja, hogy emberek alkották Az erotikus tevékenységekre szánt antropomorf robotokat általában kedves és kooperatív jellemmel ruházzák fel, de a legújabb széria egyik tagja nincs jó véleménnyel az alkotóinak környezetvédelmi és kulturális teljesítményéről és ezt nem is titkolja.

Szexuális zaklatások sora miatt áll a bál a világ egyik legismertebb fejlesztőcégénél Az Activision Blizzard ellen Kalifornia állam emelt vádat.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Már letölthető az alkalmazás, ami 2025-től kiváltja a fizikai okmányainkat
Már letölthető az alkalmazás, ami 2025-től kiváltja a fizikai okmányainkat
Az okostelefonokra letölthető Digitális Állampolgár alkalmazás az ígértek szerint két éven belül teljesen ki fogja váltani a személyes ügyintézést, de már szeptembertől is használhatjuk olyan dolgokra, mint például a személyazonosságunk igazolása vagy a dokumentumok elektronikus aláírása.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.