Modern kori kém madarak, a drónok szeme mindent lát

2020 / 02 / 01 / Bobák Zsófia
Modern kori kém madarak, a drónok szeme mindent lát
A mindenhol jelenlévő drónok használatát nehéz korlátozni, és akár kiberbiztonsági kockázatot is jelenthetnek. Legalábbis az Egyesült Államok Belügyminisztériuma ettől tart, igy most a teljes flottájukat kivonják a forgalomból.

A Department of Interior még októberben jelentette be, hogy kivonják a forgalomból a flottát, hogy szétszereljék és alapos vizsgálatnak vessék alá, ha pedig szükséges, az alkatrészeket újakra cseréljék, most szerdán pedig hivatalosan is életbe lépett a rendelet. A Belügyminisztérium flottáját nyolcszáztíz drón alkotja, melynek nagy része a kínai Daijiang Innovation Corporation-től (DJI), és Autel vállalatoktól származik, a flotta további részét a francia Parott Anafi, a new hampshire-i FireFLY PRO/S, a kaliforniai 3DR’s Solo Quadracopter és a kansasi Pulse Aerospace Vapor 55TM Helikopter típusú repülői alkotják. Mivel mindet kivonják a légtérből a vizsgálatok idejére, ez problémát jelenthet a kormány azon programjaiban, melyekhez hagyományosan drónokat használnak.

Ezek közé a feladatok közé tartozik:

  • Geológiai vizsgálatok, a talajeróziós folyamatok megfigyelése
  • Adatok gyűjtése térképkészítéshez
  • A veszélyeztetett fajok, mint például a nyírfajd élőhelyeinek felügyelete

Utóbbi projekthez helikoptereket és repülőgépeket alkalmaznak mostantól a vizsgálatok végéig, drónokat csak a legszükségesebb, létfontosságú esetekben vetnek majd be. Sürgős vészhelyzetekben: kutatási/mentési (search and rescue) missziók során és erdőtüzekkel kapcsolatos műveletekben továbbra is engedélyezik az eszközök használatát, mint ahogy a kereskedelmi és privát alkalmazást sem tiltják be, ami nehéz is lenne, mert a DJI által gyártott termékek a legkeresettebbek az országban, a piaci részesedés hetven százaléka az ő tulajdonukban van. Ugyan a hivatalos iratokban nem említik név szerint Kínát, de, tekintve, hogy a Hadsereg három évvel ezelőtt betiltotta a DJI-tól származó eszközöket, elképzelhető, hogy ismét a velük kapcsolatos aggodalmak húzódnak meg a háttérben.

Az amerikai kormány néhány nappal ezelőtt az Egyesült Királyságot is figyelmeztette, hogy a jövőbeli, poszt-brexit kereskedelmi kapcsolat megerősítését veszélybe sodorhatja, illetve korlátozhatja, ha Anglia engedélyezi a óriás kínai mobilcég, a Huawei részvételét az ország 5G hálózatának kiépítésében. A cég visszautasítja a gyanúsításokat, miszerint Pekingnek kémkednének, és a kínai kormány állítása szerint sem gyűjtenek információkat a vállalat eszközein keresztül, mely privát, nem állami kezekben van.

Andrew Parker, a brit MI5 vezetője szerint az Egyesült Államokkal való információ megosztás szabadsága nem kerül bizonytalan helyzetbe a jövőben a céggel kapcsolatban hozott döntések miatt, valamint a Vodafone és egyéb mobilszolgáltatók is kifejezték együttműködési szándékukat. “Amire sokkal inkább fókuszálnunk kéne, és ami sokkal inkább a megbeszélések tárgyát kéne, hogy képezze, az az, hogy miképpen tudnánk egy olyan jövőbe eljutni, ahol a verseny és egyéni választások sokkal szélesebb skálája áll rendelkezésre, ahelyett, hogy a kínai technológiákra adott igen vagy nem válasz az alap lehetőség.” - mondta Parker.


Aknakereső bevetési gyakorlaton az UUV

A kémkedéstől való félelem azonban nem egyirányú

Kína például gyakran talál a partjaihoz közeli vizekben olyan víz alatti drónokat (UUV), melyek nem házon belül épültek. 2016 óta minden évben megtartják azt a díjkiosztó ünnepséget, melynek keretében megjutalmazzák a legtöbb UUV-t befogó halászokat. A víz alatti drónokat előszeretettel alkalmazzák a tudományos jellegű tengeri kutatások során, segítségükkel mérik fel a víz mélységét, sótartalmát és áramlatait. Négy évvel ezelőtt az amerikai Haditengerészet oceanográfiai hajójáról, a USNS Bowditchről "elkóborolt", Littoral Battlespace Sensing-Glidernek elnevezett eszközt kobozták el, majd szolgáltatták vissza a kínai hatóságok.


Ami megmaradt Ménesből, a jeladó

De nem csak a drónok kerülhetnek a gyanú árnyékába könnyedén,

bármilyen, feltűnést keltő eszközt lehet titkos kém akció tartozékának nézni. 2013-ban egy magyar gólya esett áldozatául a túlzott elővigyázatosságnak, a hátára erősített GPS jeladót nézték kémeszköznek Egyiptomban. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hamar a madár segítségére sietett, és miután kapcsolatba léptek egy egyiptomi természetvédelmi civil szervezettel, tisztázták a félreértéseket. Ménest (akinek a története később sajnos rosszul végződött) elengedték, hogy csatlakozhasson társaihoz és folytathassa vonulását, miután “az illetékes hatóságok megvizsgálták és nemzetbiztonsági szempontból veszélytelennek nyilvánították” - írta az MME.

(Fotó: Wikimédia Commons, Needpix, Facebook/MME)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.