Modern kori kém madarak, a drónok szeme mindent lát

2020 / 02 / 01 / Bobák Zsófia
Modern kori kém madarak, a drónok szeme mindent lát
A mindenhol jelenlévő drónok használatát nehéz korlátozni, és akár kiberbiztonsági kockázatot is jelenthetnek. Legalábbis az Egyesült Államok Belügyminisztériuma ettől tart, igy most a teljes flottájukat kivonják a forgalomból.

A Department of Interior még októberben jelentette be, hogy kivonják a forgalomból a flottát, hogy szétszereljék és alapos vizsgálatnak vessék alá, ha pedig szükséges, az alkatrészeket újakra cseréljék, most szerdán pedig hivatalosan is életbe lépett a rendelet. A Belügyminisztérium flottáját nyolcszáztíz drón alkotja, melynek nagy része a kínai Daijiang Innovation Corporation-től (DJI), és Autel vállalatoktól származik, a flotta további részét a francia Parott Anafi, a new hampshire-i FireFLY PRO/S, a kaliforniai 3DR’s Solo Quadracopter és a kansasi Pulse Aerospace Vapor 55TM Helikopter típusú repülői alkotják. Mivel mindet kivonják a légtérből a vizsgálatok idejére, ez problémát jelenthet a kormány azon programjaiban, melyekhez hagyományosan drónokat használnak.

Ezek közé a feladatok közé tartozik:

  • Geológiai vizsgálatok, a talajeróziós folyamatok megfigyelése
  • Adatok gyűjtése térképkészítéshez
  • A veszélyeztetett fajok, mint például a nyírfajd élőhelyeinek felügyelete

Utóbbi projekthez helikoptereket és repülőgépeket alkalmaznak mostantól a vizsgálatok végéig, drónokat csak a legszükségesebb, létfontosságú esetekben vetnek majd be. Sürgős vészhelyzetekben: kutatási/mentési (search and rescue) missziók során és erdőtüzekkel kapcsolatos műveletekben továbbra is engedélyezik az eszközök használatát, mint ahogy a kereskedelmi és privát alkalmazást sem tiltják be, ami nehéz is lenne, mert a DJI által gyártott termékek a legkeresettebbek az országban, a piaci részesedés hetven százaléka az ő tulajdonukban van. Ugyan a hivatalos iratokban nem említik név szerint Kínát, de, tekintve, hogy a Hadsereg három évvel ezelőtt betiltotta a DJI-tól származó eszközöket, elképzelhető, hogy ismét a velük kapcsolatos aggodalmak húzódnak meg a háttérben.

Az amerikai kormány néhány nappal ezelőtt az Egyesült Királyságot is figyelmeztette, hogy a jövőbeli, poszt-brexit kereskedelmi kapcsolat megerősítését veszélybe sodorhatja, illetve korlátozhatja, ha Anglia engedélyezi a óriás kínai mobilcég, a Huawei részvételét az ország 5G hálózatának kiépítésében. A cég visszautasítja a gyanúsításokat, miszerint Pekingnek kémkednének, és a kínai kormány állítása szerint sem gyűjtenek információkat a vállalat eszközein keresztül, mely privát, nem állami kezekben van.

Andrew Parker, a brit MI5 vezetője szerint az Egyesült Államokkal való információ megosztás szabadsága nem kerül bizonytalan helyzetbe a jövőben a céggel kapcsolatban hozott döntések miatt, valamint a Vodafone és egyéb mobilszolgáltatók is kifejezték együttműködési szándékukat. “Amire sokkal inkább fókuszálnunk kéne, és ami sokkal inkább a megbeszélések tárgyát kéne, hogy képezze, az az, hogy miképpen tudnánk egy olyan jövőbe eljutni, ahol a verseny és egyéni választások sokkal szélesebb skálája áll rendelkezésre, ahelyett, hogy a kínai technológiákra adott igen vagy nem válasz az alap lehetőség.” - mondta Parker.


Aknakereső bevetési gyakorlaton az UUV

A kémkedéstől való félelem azonban nem egyirányú

Kína például gyakran talál a partjaihoz közeli vizekben olyan víz alatti drónokat (UUV), melyek nem házon belül épültek. 2016 óta minden évben megtartják azt a díjkiosztó ünnepséget, melynek keretében megjutalmazzák a legtöbb UUV-t befogó halászokat. A víz alatti drónokat előszeretettel alkalmazzák a tudományos jellegű tengeri kutatások során, segítségükkel mérik fel a víz mélységét, sótartalmát és áramlatait. Négy évvel ezelőtt az amerikai Haditengerészet oceanográfiai hajójáról, a USNS Bowditchről "elkóborolt", Littoral Battlespace Sensing-Glidernek elnevezett eszközt kobozták el, majd szolgáltatták vissza a kínai hatóságok.


Ami megmaradt Ménesből, a jeladó

De nem csak a drónok kerülhetnek a gyanú árnyékába könnyedén,

bármilyen, feltűnést keltő eszközt lehet titkos kém akció tartozékának nézni. 2013-ban egy magyar gólya esett áldozatául a túlzott elővigyázatosságnak, a hátára erősített GPS jeladót nézték kémeszköznek Egyiptomban. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hamar a madár segítségére sietett, és miután kapcsolatba léptek egy egyiptomi természetvédelmi civil szervezettel, tisztázták a félreértéseket. Ménest (akinek a története később sajnos rosszul végződött) elengedték, hogy csatlakozhasson társaihoz és folytathassa vonulását, miután “az illetékes hatóságok megvizsgálták és nemzetbiztonsági szempontból veszélytelennek nyilvánították” - írta az MME.

(Fotó: Wikimédia Commons, Needpix, Facebook/MME)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
A Project Astra megmosolyogtatóan ügyetlen rajzokról is gond nélkül megmondja, hogy mit ábrázolnak, ha pedig egymásután több képet mutatnak neki, akkor utólag is képes mindegyiket helyesen megnevezni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.