Moha-ember hibridet hoztak létre, hogy új megoldást találjanak az öröklődő betegségek kezelésére

2022 / 09 / 25 / Bobák Zsófia
Moha-ember hibridet hoztak létre, hogy új megoldást találjanak az öröklődő betegségek kezelésére
A moha DNS átírásért felelős mechanizmusa az emberi sejtekben is végzi a munkáját, de a saját szabályai szerint, ami a kutatók számára is újdonságot jelent.

Az emberi szervezetben zajló biológiai folyamatokat nagy távolság választja el a növényekben működő mechanizmusoktól, de laboratóriumi körülmények között lehetséges kombinálni a kétféle organizmus bizonyos építőelemeit és egyfajta hibridet létrehozni, ami természetesen nem egy valódi élőlény megalkotását jelenti, hanem csak az alapvető funkciók némelyikének összekapcsolását. A kimérákkal ellentétben, amelyek létrehozása sokszor akár önálló életre is képes hibrideket eredményez, a növényi és humán sejtek keverése elsősorban a működési elvek vizsgálata miatt szükséges és a folyamatokat egy adott funkció közelebbi megértése céljából próbálják vegyíteni a kutatók.

A Bonni Egyetem biológusai a Physcomitrium patens egyik képességével, a DNS mutációk javítására szolgáló mechanizmussal ruházták fel az emberi sejteket, hogy kiderítsék, milyen hatással van a speciális folyamat egy jóval komplexebb szervezetre. A kutatók meglepetésére a kísérlet működött, de jóval bonyolultabb módon, mint ami a valódi alkalmazáshoz ideálissá tenné a kombinációt.

A moha a szárazföldi növényekre jellemző DNS javítási mechanizmussal rendelkezik, ami eltér az emberi korrekció működésétől: a javítás ugyanis nem magát a genom hibáját célozza, hanem külön-külön minden egyes transzkripciót, ami során az RNS formák szintetizálódnak. A hírvivő RNS-ek az átírás után a fehérjék elkészítését segítik az információk közvetítése révén, azonban a DNS mutációk felgyülemlése miatt hibás proteinek keletkezhetnek, ennek a megelőzését szolgálják a korrekciós folyamatok. A növények tehát a javítást a transzkripció ellenőrzésével és módosításával végzik, ami bonyolultabb megoldást képvisel, mint ami a humán sejtekben történik.

"Hogy az élő sejtek miért tesznek ilyen erőfeszítéseket, azt nem tudjuk. Feltehetően a mutációk száma növekedett, ahogy a növények az óceánokból a szárazföld felé terjeszkedtek."

- mondta el Mareike Schallenberg-Rüdinger, a kutatás résztvevője.

A kétféle korrekciós metódus elegyítése lehetőséget adott rá, hogy a moha sajátos módszereinek előnyeit megpróbálják a humán sejtekbe integrálni és megfigyelni, ugyanolyan hatást fejt-e ki a megszokottól eltérő környezetben ez a fajta javítási megoldás. A kutatók vese-, és tumorsejtekbe helyezték át a Physcomitrium patens RNS javító rendszerét, többek között a PPR56 (pentatricopeptide repeat protein 56) és PPR65 fehérjéket, amelyek a növények mitokrondriumában találhatóak és az eredmények szerint a proteinek az emberi sejtek transzkripciójában is elkezdték kifejteni a hatásukat. A PPR56 azonban jóval aktívabban teljesítette a feladatát, mint ahogy az eredeti körülmények között szokta: összesen 900 célpontot talált a javításhoz, míg a növényben működve csak két ponton végez korrekciót.

A kutatók elmondása szerint a komplexebb környezetben való működésbeli eltérések követhetetlenné teszik a javítási folyamatok kimenetelét, annak ellenére, hogy a mechanizmus meghatározott módon zajlik le minden egyes esetben. Az ehhez hasonló kísérletek azonban hozzájárulnak az emberi szervezet DNS átírási módszereinek tanulmányozásához és a jövőben, több információ birtokában jobban kontrollált körülményeket hozhatnak létre, amelyekkel egy-egy specifikus célpont javítását tehetik lehetővé.

"Ha ki tudjuk javítani a hibás helyeket a genetikai kódban RNS szerkesztési módszerekkel, az potenciálisan kiinduló alapot jelenthet az öröklődő betegségek kezelésében is.

Hogy ez valóban működhet-e, az később derülhet ki" - mondta Schallenberg-Rüdinger.

(Fotó: Elena Lesch/University of Bonn, Getty Images/vchal)

A biotechnológia meghökkentő oldala - élesztőt kombináltak emberi génnel és a hibrid működött A különös, módosított élesztőgomba orvosi kutatásokban segíthet, mivel, a kutatók elmondása szerint, az élesztő és az emberek között meglepően sok a hasonlóság.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A történelem leghosszabb kukássztrájkja tragédiával kezdődött és Martin Luther King halálával végződött
A történelem leghosszabb kukássztrájkja tragédiával kezdődött és Martin Luther King halálával végződött
Miután 1968 februárjában Echol Cole és Robert Walker hulladékrakodó munkások életüket vesztették egy kukásautó szeméttömörítőjében, Memphisben hónapokon át minden nap az utcára vonultak a köztisztasági alkalmazottak, hogy emberhez méltóbb bánásmódot, valamint magasabb béreket és a szakszervezetük elismerését követeljék a kormányzattól. Az események azonban nem várt fordulatot vettek, mikor Martin Luther King az oldalukra állt.
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
A 2000 évig a föld alá temetett római üveg lassanként egy különös kristállyá alakul át, amiben rendkívül furán törik meg a fény – ez a fotonikus kristály, és a kutatók végre rájöttek, hogy miért történik ez a meglepő jelenség.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.