Moha-ember hibridet hoztak létre, hogy új megoldást találjanak az öröklődő betegségek kezelésére

2022 / 09 / 25 / Bobák Zsófia
Moha-ember hibridet hoztak létre, hogy új megoldást találjanak az öröklődő betegségek kezelésére
A moha DNS átírásért felelős mechanizmusa az emberi sejtekben is végzi a munkáját, de a saját szabályai szerint, ami a kutatók számára is újdonságot jelent.

Az emberi szervezetben zajló biológiai folyamatokat nagy távolság választja el a növényekben működő mechanizmusoktól, de laboratóriumi körülmények között lehetséges kombinálni a kétféle organizmus bizonyos építőelemeit és egyfajta hibridet létrehozni, ami természetesen nem egy valódi élőlény megalkotását jelenti, hanem csak az alapvető funkciók némelyikének összekapcsolását. A kimérákkal ellentétben, amelyek létrehozása sokszor akár önálló életre is képes hibrideket eredményez, a növényi és humán sejtek keverése elsősorban a működési elvek vizsgálata miatt szükséges és a folyamatokat egy adott funkció közelebbi megértése céljából próbálják vegyíteni a kutatók.

A Bonni Egyetem biológusai a Physcomitrium patens egyik képességével, a DNS mutációk javítására szolgáló mechanizmussal ruházták fel az emberi sejteket, hogy kiderítsék, milyen hatással van a speciális folyamat egy jóval komplexebb szervezetre. A kutatók meglepetésére a kísérlet működött, de jóval bonyolultabb módon, mint ami a valódi alkalmazáshoz ideálissá tenné a kombinációt.

A moha a szárazföldi növényekre jellemző DNS javítási mechanizmussal rendelkezik, ami eltér az emberi korrekció működésétől: a javítás ugyanis nem magát a genom hibáját célozza, hanem külön-külön minden egyes transzkripciót, ami során az RNS formák szintetizálódnak. A hírvivő RNS-ek az átírás után a fehérjék elkészítését segítik az információk közvetítése révén, azonban a DNS mutációk felgyülemlése miatt hibás proteinek keletkezhetnek, ennek a megelőzését szolgálják a korrekciós folyamatok. A növények tehát a javítást a transzkripció ellenőrzésével és módosításával végzik, ami bonyolultabb megoldást képvisel, mint ami a humán sejtekben történik.

"Hogy az élő sejtek miért tesznek ilyen erőfeszítéseket, azt nem tudjuk. Feltehetően a mutációk száma növekedett, ahogy a növények az óceánokból a szárazföld felé terjeszkedtek."

- mondta el Mareike Schallenberg-Rüdinger, a kutatás résztvevője.

A kétféle korrekciós metódus elegyítése lehetőséget adott rá, hogy a moha sajátos módszereinek előnyeit megpróbálják a humán sejtekbe integrálni és megfigyelni, ugyanolyan hatást fejt-e ki a megszokottól eltérő környezetben ez a fajta javítási megoldás. A kutatók vese-, és tumorsejtekbe helyezték át a Physcomitrium patens RNS javító rendszerét, többek között a PPR56 (pentatricopeptide repeat protein 56) és PPR65 fehérjéket, amelyek a növények mitokrondriumában találhatóak és az eredmények szerint a proteinek az emberi sejtek transzkripciójában is elkezdték kifejteni a hatásukat. A PPR56 azonban jóval aktívabban teljesítette a feladatát, mint ahogy az eredeti körülmények között szokta: összesen 900 célpontot talált a javításhoz, míg a növényben működve csak két ponton végez korrekciót.

A kutatók elmondása szerint a komplexebb környezetben való működésbeli eltérések követhetetlenné teszik a javítási folyamatok kimenetelét, annak ellenére, hogy a mechanizmus meghatározott módon zajlik le minden egyes esetben. Az ehhez hasonló kísérletek azonban hozzájárulnak az emberi szervezet DNS átírási módszereinek tanulmányozásához és a jövőben, több információ birtokában jobban kontrollált körülményeket hozhatnak létre, amelyekkel egy-egy specifikus célpont javítását tehetik lehetővé.

"Ha ki tudjuk javítani a hibás helyeket a genetikai kódban RNS szerkesztési módszerekkel, az potenciálisan kiinduló alapot jelenthet az öröklődő betegségek kezelésében is.

Hogy ez valóban működhet-e, az később derülhet ki" - mondta Schallenberg-Rüdinger.

(Fotó: Elena Lesch/University of Bonn, Getty Images/vchal)

A biotechnológia meghökkentő oldala - élesztőt kombináltak emberi génnel és a hibrid működött A különös, módosított élesztőgomba orvosi kutatásokban segíthet, mivel, a kutatók elmondása szerint, az élesztő és az emberek között meglepően sok a hasonlóság.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Miért nem találkozunk idegenekkel? – A válasz az AI lehet egy félelmetes elmélet szerint
Egy új elmélet szerint a Nagy Szűrő egy versenyfutás az mesterséges szuperintelligencia és a bolygóközi utazás és letelepedés között – és ebben a versenyben nem állunk épp túl jól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.