Morzsi nem kapott enni, mert leállt a szerver

2020 / 02 / 24 / Pőcze Balázs
Morzsi nem kapott enni, mert leállt a szerver
Egy héten át akadoztak a Petnet nevű cég szerverei. De míg egy informatikai probléma általában azt jelenti, hogy valahol egy ember először kérdően, aztán dühösen néz egy képernyőre, esetleg földhöz vág valamit, most nyüszítő kutyák jelezték, hogy egy rendszergazda vagy fejlesztő hibázott: leálltak az okosetetők.

Ha egy botmixerre rá van írva, hogy elektromos, akkor jó eséllyel kilóg belőle egy vezeték, ami pont beleillik a falon éktelenkedő konnektorba, így szinte biztosak lehetünk benne, hogy ha bedugjuk, berregni, ezzel párhuzamosan mixelni fog. Ha egy tévére, hangszóróra vagy kutyatálkára ráírják, hogy okos, az igazából nem azt jelenti, hogy okosan fog viselkedni, csak annyit, hogy csatlakoztatni lehet az internethez. Aztán meg lehet imádkozni, hogy ne rontson el semmit, ne adj' isten csináljon többet és ügyesebben, mint tenné a routerrel való kényszerházasság nélkül.A Petnet nevű cég okoseszközöket gyárt kutyáknak és cicáknak. Gyártanak egy okostálat, amiről fogalmunk sincs, hogyan működik, mert ha megnyomjuk a “SmartBowl” gombot a weboldalukon, akkor az véletlenül a blogjukra visz. Bosszantó, de hát ez van - ilyen egy ártalmatlan informatikai hiba. Az okosetetőjüknek ezzel szemben a weboldala megjelenik, csak az eszköz nem működött megfelelően egy hétig, a TechCrunch cikke szerint. Az okosetető, ha épp működik, arra jó, hogy a kedvencek automatikusan megkapják az adagjaikat; pont annyit és pont akkor, amikor szükségük van rá. Még az etetés sikerességéről is értesít egy alkalmazás. Elméletileg a szerverhiba miatt nem maradt ki étkezés, a lényeges folyamatok internet kapcsolat nélkül is megtörténtek, csak az eszköz tűnt offline-nak, bár ezt néhány vásárló vitatja.

A gazdik nem jókedvükben fizetnek negyven-ötvenezer forintot egy ilyen berendezésért. Az, hogy ki adja az ételt, ugyanannyira fontos egy kutyának vagy macskának, mint a gazda lelkének. Ha az állat életritmusa nem hozható teljes összhangba a tulajdonoséval, akkor jól jöhet egy ilyen megoldás, krómos csillogású digitalizált szomszédnéni. De egy ilyen eszközben nem lehet félig bízni. Vagy biztosan tudom, hogy működik, vagy keresek más megoldást.Tavaly a Verge számolt be arról, hogy June okostűzhelyek (“okostűzhelyek”) kapcsoltak be maguktól az éjszaka közepén, ami még nagyobb bonyodalmakat okozhatott volna, mint egy-két kimaradt száraztáp adag. A kérdés akkor is az volt, ami most: ér-e annyit egy kényelmi megoldás, mint a kisállat távoli megetetése vagy a sütő felhevítése, míg hazafele tartunk a munkából, hogy közben veszélybe sodorjunk valamit, ami fontos nekünk. Az önvezető autók ugyan produkálnak néha egy-egy hajmeresztő tragédiát, de csak az Egyesült Államokban évente 37 000-en halnak meg autóbalesetben. Ennek közel nyolcvan százaléka az alkohol, a gyorshajtás és a figyelmetlenség, így a kétségbeejtő számokon valószínűleg faragni fognak a valóban egyre okosabb autók.


Azok a nem teljesen megbízható eszközök, amik ígérnek ugyan némi kényelmet, de azzal együtt sokkal több veszélyt is okozhatnak, nem igazán okosak. Sem a gyártó, sem a felhasználó részéről. Azt gondoljuk, hogy a Petnet kellemetlen hibát követett el azzal, hogy nem adott enni néhány állatnak. Mi lett volna, ha túletette volna őket?


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Most először készültek képek az 1-es blokkban, a katasztrófa elsődleges helyszínén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.