Most akkor ellopták Scarlett Johansson hangját, vagy sem?

2024 / 05 / 27 / Pőcze Balázs
Most akkor ellopták Scarlett Johansson hangját, vagy sem?
A ChatGPT-t fejlesztő OpenAI két hete mutatta be a népszerű generatív mesterséges intelligencia legújabb változatát, a GPT-4o-t. A szoftver azonban nem csak a képességei miatt beszédtéma: elképzelhető, hogy a hangot, amelyen megszólalt, a világ egyik legismertebb színésznőjéről mintázták.

Amint arról a Rakétán beszámoltunk, az új modell, a 4o még az eddigiekhez képest is megdöbbentően valóságosnak hat. Olyannyira, hogy sokakban felmerült, hogy kísértetiesen emlékeztet Spike Jonze "A nő" című filmjére, amely egy férfi és egy digitális hangasszisztens szerelmét mutatja be. A film női főszereplője, illetve hangja Scarlett Johansson volt, akit több ismerőse felhívott a GPT-4o bemutatója után, hogy mennyire hasonlít a Sky fantázianévre hallgató digitális hang az övére. Ráadásul Sam Altman, a cég vezérigazgatója néhány nappal az esemény előtt pont egy, a Jonze-filmre utaló bejegyzést tett közzé az X-en.

Johansson ügyvédeket fogadott, az OpenAI pedig magyarázkodni kezdett

A színésznő szerint ugyanis közel egy évig tárgyaltak az OpenAI-jal arról, hogy kölcsönadja a hangját a szolgáltatáshoz, ám végül elutasította a megkeresést - számolt be Casey Newton szakújságíró a Platformer hírlevélben. Ezek után valóban különös lehetett Altman bejegyzése, illetve az, hogy két nappal a bemutató előtt az OpenAI újra felhívta Johansson ügynökét, mielőtt leleplezték volna a színésznőére emlékeztető hangot, Sky-t. Mintha szándékosan lopták volna el az orgánumát Johanssonnak, akivel nem jó ujjat húzni: még a Disney-vel is majdnem perre ment az igazáért.

A cég azonban másként látja az eseményeket. Casey Newtonnal több részletet is megosztottak a saját verziójukkal kapcsolatban: tavaly májusban kezdtek színészeket keresni a ChatGPT-hez, júliusban fel is vették Sky hangját. A színésznő valódi nevét nem hozzák nyilvánosságra, de a felvételről egy hanganyagot, illetve egy rossz minőségű, kikockázott videót is megosztottak az újságíróval. Négy további hangot is rögzítettek - Johanssont pedig hatodiknak kérték fel szeptemberben, állítja az OpenAI. A botrány kirobbanása után ugyanakkor azonnal eltávolították Sky-t az elérhető hangok közül.

A The Verge által megszólaltatott jogi szakértők szerint Scarlett Johanssonnak van esélye, ha bíróságra menne: amint a cikkük felidézi, háttérénekesnők, sőt, paródiát előadó énekesek miatt is születtek elmarasztaló ítéletek Kaliforniában és New York államban is. Ezek szerint egy énekes vagy egy színész hangja gyakorlatilag be nem jegyzett védjegy, és egy azt utánzó reklám például megtévesztheti a fogyasztókat.

Hogy bírósági ügy lesz-e a dologból, még nem tudni. Az viszont biztos, hogy a "nem mindig őszinte kommunikációval" megvádolt, vezérigazgatói székétől ideiglenesen megfosztott Sam Altmannek újra magyarázkodnia kellett a ChatGPT-vel, illetve az OpenAI módszereivel kapcsolatban.

(Borítókép: Nathan Congleton/NBC via Getty Images)

A ChatGPT legújabb változata szinte már emberibben beszélget velünk, mint egy valódi ember Az OpenAI hétfőn mutatta be a népszerű chatbot legújabb verzióját, amelynek nem csak a kommunikációs képességei fejlődtek sokat, de a képeket és videókat is jobban képes értelmezni, mint az elődjei.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Fegyveres robotkutyák és deepfake-eket kreáló programok helyett a mesterséges intelligencia pozitív oldalát láthattuk egy nemzetközi rendezvényen.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.