Most már biztos: elhalasztják a holdrakéta fellövését

2022 / 09 / 25 / Felkai Ádám
Most már biztos: elhalasztják a holdrakéta fellövését
Nagy esély van arra is, hogy a rakétát visszaküldik a hangárba. Az ok azonban nem az, amire elsőre gondolnánk.

Az Artemis 1, az Artemis program első küldetése, amely egy SLS rakéta és egy Orion űrhajó együttesét jelenti, augusztus közepe óta álldogál a kilövőállásban. Az eredetileg augusztus 29-ra, majd szeptember 3-ra időzített startok ugyanis technikai okok miatt nem jöttek össze. Különösen a szeptember 3-ai meghiúsult kilövési kísérlet vert fel nagy port, amikor is a rakéta hajtóanyagaként használt hidrogén szivárogni kezdett a feltöltés során – erről részletesebben lentebb írtunk:

Csak nem akar összejönni a holdrakéta kilövése – de miért? Tegnap másodszor nem jött össze az SLS startja, vagyis az Artemis 1 első, kritikus lépése ismét nem sikerült. Kérdés, hogy mi állhat a háttérben?

Ezt a problémát viszont azóta sikerült elhárítani két szigetelés kicserélésével az érintett területen, ami azt eredményezte, hogy a szeptember 21-re időzített hosszabb feltöltési teszt sikerrel zárult. A küldetésre azonban úgy tűnik, nem mosolyog rá a szerencse továbbra sem, hiszen mindeközben a karibi térségben a Tropical Depression 9 elnevezésű vihar az Ian trópusi viharrá erősödött, ráadásul az intenzitás növekedése egyelőre nem állt meg. Mivel a kilövőállást a vihar elérheti, ezért a NASA számára a nagy kérdés nem is az eredetileg tervezett, szeptember 27-ei kilövés megkockáztatása, hanem hogy a négymilliárd dolláros Artemis maradjon-e egyáltalán a mostani helyén. A 27-ei kilövésnek ugyanis annyi, azt a NASA hivatalosan is lefújta, de arról ma születik döntés, hogy visszatolják-e a „holdrakétát” a hangárba.

Hogy a NASA ez utóbbi lépést nem szívesen tenné meg, arra utal az is, hogy eredetileg az ezzel kapcsolatos döntést tegnap tervezték bejelenteni, de végül átették a mai napra. Ha pedig végül inkább biztonságba helyeznék az Artemis 1-et, akkor a járművet helyi idő szerint vasárnap éjjel-hétfő hajnalban szállíthatják vissza a helyére. Amíg pedig ez a döntés meg nem születik, addig a NASA nem is jelent be újabb időpontot a kilövésre.

Elvileg egyébként szóba jönne szeptember 28. is, de az időjárási előrejelzés nem fest kedvező képet arra a napra sem, ráadásul nem biztos, hogy ilyen rövid idő alatt sikerülne a kilövésre felkészíteni ismét az űrhajót, miközben már annak a visszaszállítására indultak meg az előkészületek. Vagyis, ha az űrhajó marad végül az állásában, akkor október 1. és október 2. a legvalószínűbb időpont a kilövésre – viszont a mostani kilövési periódus október 5-tel lezárul. Ez azt jelenti, hogy ha addig nem kerül sor a startra, akkor az Artemis 1-et mindenképpen vissza kell szállítani a hangárba, és így a kilövés csak november második felében történhetne a leghamarabb.

Jelenleg egyébként úgy fest, hogy Ian nagyobb hurrikánként fog lecsapni Florida nyugati partjára szerdán vagy csütörtökön, és nem zárható ki, hogy a NASA létesítményei épp a hurrikán azon részén helyezkednek el, ahol a legerősebb szelek, valamint leghevesebb zivatarok tombolnak majd.

Forrás: Ars Technica, NASA, Space.com


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
A kereskedelmi járatok a Közel-Kelet felett “elképzelhetetlen” fenyegetéssel szembesülnek újabban: a GPS-rendszert ért, eddig példátlan “spoofing” támadások miatt szeptember óta több tucat esetben hibásodtak meg a navigációs rendszerek. A helyzetet rontja, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, ki áll a támadások mögött, és ezek elhárítására sincs jelenleg ötlet.
Felezi a járatidőt Stockholmban az első elektromos szárnyashajó
A világ első elektromos utasszállító szárnyashajója túljutott Svédországban a tesztelési fázison, és most kerül gyártásba, jövőre pedig át is veszi a stockholmi tömegközlekedési hálózat. A Candela P-12 az egyik útvonalon az 55 perces járatidőt 25 percre csökkenti.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.