Motoroid 2 – a Yamaha bizarr mód tekeredő, önkiegyensúlyozó motorja

2023 / 10 / 22 / Felkai Ádám
Motoroid 2 – a Yamaha bizarr mód tekeredő, önkiegyensúlyozó motorja
Az előző koncepció, a Motoroid feljavított verziója nem csak kiegyensúlyozza önmagát az elődhöz hasonló mód, de beépített mesterséges intelligenciát és sok egyéb nyalánkságot is tartalmaz.

A Yamaha bemutatta a Motoroid 2-t, a futurisztikus koncepciómotorkerékpárjának frissített változatát, amely elforgatható lengőkarral, mesterséges intelligencia arcfelismeréssel és önkiegyensúlyozó képességekkel rendelkezik. Ennek az elektromos kerékpárnak kerékagy-hajtású hátsó kereke van, amely egy egyedi lengőkarra van felszerelve, és így a kerékpár többi részétől függetlenül billen, az akkumulátordoboz pedig elforgatható, így dinamikusan módosíthatja a súlyegyensúlyt a Yamaha Active Mass Center Control System (AMCES) rendszernek köszönhetően.

Az első kerék elektronikus mechanizmusokon keresztül kormányoz, a versenyzők pedig arcfelismeréssel és gesztusvezérléssel irányíthatják a kerékpárt. Bár ezt a koncepciót nem gyártásra szánják, a Yamaha elkészítette ennek a nem szokványos mesterségesintelligencia-motorkerékpárnak egy funkcionális, önkiegyensúlyozó változatát, amelyet az Japan Mobility Show 2023-on mutatnak be.

Jó kis cyberpunk regényből is lophattuk volna az ember-gép interfésszel rendelkező, önkiegyensúlyozó Yamaha Motoroid 2-t, de ez a valóság – vagy legalábbis egy működő koncepció, amelyet az október 26. és november 5. között megtartott Japan Mobility Show-n mutatnak majd be. Ez az előző szintén önegyensúlyozó gép továbbfejlesztett változata – a "sima" Motoroidról itt lehet megnézni egy videót:

Az elektromos Motoroid 2 motorkerékpár kerékagy-hajtású hátsó kerékkel büszkélkedhet, amely egyedi, elforgatható lengőkarra van felszerelve, és képes függetlenül billenni. A kerékpár központi gerincén egy forgatható akkumulátordoboz található, amely az Active Mass Center Control System révén fokozza a dinamikus egyensúlyt. Feltűnő, hogy az első kerék hagyományosan kormányoz, de a kormánynak nincs mechanikus kapcsolata, helyette az elektronikus kormányzásra és az AMCES-re támaszkodik az irányítás – írja a New Atlas.

A Motoroid 2 mesterséges intelligencia arcfelismeréssel és gesztusvezérléssel is rendelkezik. A reflektorfény mégis nyilván az önkiegyensúlyozásra vetül, ami elvileg valóban megdöbbentő: a gép képes önállóan felemelkedni a kitámasztó talpról, sőt akár autonóm módon is követhet más motorosokat. Míg az eredeti koncepció hat évvel ezelőtt hasonló funkciókat mutatott be, a Yamaha új karosszériával, átformált markolatokkal és futurisztikus fényszóróegységgel újította meg a dizájnt.

Hangsúlyozzuk, hogy az elődjéhez hasonlóan a Motoroid 2 sem szériamotor, hanem tehát egy koncepció, de bizonyos újításai idővel utat találhatnak maguknak a boltokba szánt gépekbe is. A Japan Mobility Show során pedig remélhetőleg kapunk némi mozgóképeket is, addig is lehet kattintgatni a fenti galériában.

(Kép: Yamaha)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
Ha bejön, akkor pickup-nagyhatalom lehet a cégből, ami Amerikában egyenlő a sikerrel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.