Műholdakkal kommunikált egy növényi-elektromossággal táplált érzékelő

2020 / 02 / 09 / Justin Viktor
Műholdakkal kommunikált egy növényi-elektromossággal táplált érzékelő
Egy energiaforrásként növények által termelt villamosenergiát használó elektromos eszköz műholdas kommunikációt folytatott, a világon először.

Okos agrár-szenzorok

Az ilyen érzékelők felhasználhatók távoli helyeken található hétköznapi összekapcsolására, lehetővé téve számukra adatok küldését és fogadását az IoT (eszközök internete) részeként. A készülék tájékoztathatja a gazdálkodókat termő növényeik körülményeiről, a hozam növelése érdekében, és lehetővé teszi a kiskereskedők számára, hogy részletes információkat szerezzenek a várható betakarításról. Ezek mellett adatokat továbbít a levegő páratartalmáról, a talaj nedvességtartalmáról és a hőmérsékletről, lehetővé téve a mezőgazdasági területekről, rizsföldekről vagy más vízi környezetekből történő információgyűjtést.

A rendkívül alacsony fogyasztású eszköz rádiófrekvencián küld jeleket, amelyeket az alacsony föld körüli pályán keringő műholdak fognak. Az eszközt a Hollandiában és az Egyesült Királyságban működő Plant-e és Lacuna Space társaságok fejlesztették ki az ESA Advanced Research in Telecommunications Systems (ARTES) programja keretében.

Gyökerek - elektronok

A növények fotoszintézissel termelnek szerves anyagot, de ennek az anyagnak csak egy részét használják fel a növekedéséhez. A maradékot a növény a gyökerein keresztül a talajba üríti. A talajban a gyökerek körüli baktériumok lebontják ezt a szerves anyagot, salakanyagként elektronokat bocsátva ki. A Plant-e által kifejlesztett technológia összegyűjti ezeket az elektronokat az apró elektromos készülékek táplálására.

"Ez új korszakot nyit a fenntartható műholdas kommunikációban"

- mondta Rob Spurrett, a Lacuna Space vezérigazgatója és társalapítója.

„A világon számos olyan régió található, melyeket nehezen lehet elérni, ahol túl drága lenne a rendszeres karbantartás a napenergia felhasználása pedig lehetetlen. "Ezzel a technológiával segíthetünk azokban a régiókban az embereknek, a közösségeknek és a vállalkozásoknak, így javítva az életminőségüket, segítve  vállalkozásaikat."

Marjolein Helder, a Plant-e vezérigazgatója elmondta: „Ez az együttműködés megmutatja, hogy a növényi villamosenergia már jelenlegi fejlettségi állapotában is mennyire hatékony. Reméljük, hogy ez arra ösztönöz másokat is, hogy meglássák a komoly lehetőséget benne.”

Frank Zeppenfeldt, aki az ESA jövőbeni műholdas kommunikációs rendszerein dolgozik, azt mondta:

„Nagyon lelkesek vagyunk ettől a demonstrációtól, amely ötvözi a biotechnológiát és az űrtechnikát. Ez számos új lehetőséget kínál a műholdas IoT-hez is. Elősegíti a kis adatpontokból történő információ gyűjtését mezőgazdasági, logisztikai, tengeri és szállítási alkalmazásokban - ahol a földi kapcsolat nem mindig áll rendelkezésre."

(Forrás: ESA Képek: Pikrepo)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?
Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?
Ez a mai világban akár ijesztőnek is hathat, pedig a Google által kifejlesztett Azonnali átírás alkalmazás azok közé a dolgok közé tartozik, ami miatt igazán lehet szeretni a technológiát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.