Működik a fából készült szélturbina Svédországban

2024 / 02 / 03 / Bobák Zsófia
Működik a fából készült szélturbina Svédországban
A turbina tornyát kétszáz lucfenyőből készítették el és a gyártócég szerint az acéllal ellentétben karbonnegatívnak mondható, ha az anyagának teljes életciklusát vesszük figyelembe.

Svédország Skara településén lépett működésbe decemberben az rendhagyó szélturbina, aminek tornyát a szokásostól eltérően nem acélból, hanem fából készítették el, ezzel elősegítve a karbonnegatív működést. Bár a turbinának nem minden alkatrészét építették faanyagból, a lapátok például üvegszállal megerősített polimerből állnak, és a gondola is hagyományos anyagokból készült, de a torony "természetes" kialakítása is elegendő ahhoz, hogy környezetbarátabbá tegyék a struktúrát a gyártócég szerint.

A szélturbinát a svéd Modvion készítette és a Skara mellett található egység az első teljes méretű verzió belőle, amit üzembe helyeztek. A 105 méteres torony laminált furnér faanyagból (LVL) áll, amelyet egészen vékony furnérrétegek összeragasztásával állítanak elő és különösen nagy teherbírással rendelkezik, így megfelelő alapot biztosít a torony számára. A teljes struktúrához 144 réteg LVL-t használtak fel és a tornyot modulárisan rakták össze, vagyis az egyes egységeket a helyszínen ragasztották egymáshoz, ezzel is leegyszerűsítve a szállítási folyamatot. A fa turbina egyik előnyét ez a modularitás adja a Modvion szerint, a nagy acéltornyok szállítása messzi helyszínekre ugyanis sok problémával járhat, de a szintén moduláris acélegységek egymáshoz illesztése sem egykönnyen megoldható.

A fából készült torony másik hasznos jellemzője, hogy elkészítése jóval kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, mint az acélé és a hozzá való anyagok teljes élettartamát figyelembe véve karbonnegatívnak mondható, mivel a fák (mielőtt feldolgozzák őket) szén-dioxidot nyelnek el. A száz méteres toronyhoz nem kevés fára van szükség, összesen 200 lucfenyőből készítették el, de a növényeket a Modvion elmondása szerint fenntartható módon termesztik.

A svédországi szélturbina egyelőre csak 2 MW-os, így mindössze néhány száz otthon energiaellátásához tud hozzájárulni, de a jövőben ennél nagyobb méretű fatornyos turbinák is követhetik, sőt, akár a lapátok is fából készülhetnek hamarosan. A cég célja, hogy néhány éven belül olyan üzemet tudjanak működtetni, ahol legalább évi száz szélturbinát állítanak elő.

(BBC Fotó: Modvion)


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.