Működik a világ legnagyobb szélturbinája

2023 / 08 / 07 / Bobák Zsófia
Működik a világ legnagyobb szélturbinája
Egy-egy lapátja 123 méter hosszú a MySE 16-260 turbinának, amit nemrégen üzemeltek be.

A kínai Three Gorges Group működteti azt a szélfarmot, ami elhelyezkedése szempontjából éppen ideális helyen található Fucsien tartomány Pingtan szigetének közelében, ahol a Tajvani-szorosban fújó erős szelek megfelelő hátteret biztosítanak a turbinák üzemeléséhez. A Fujian Offshore Wind Farm területén nemrégen telepítették a világ legnagyobb szélturbináját, a MySE 16-260 tornyot, amelyet a Mingyang Smart Energy cég gyártott és februárban kezdték meg az összeszerelését a helyszínen.

A MySE 16-260 a torony magasságának és a lapátok hosszának tekintetében is hatalmasnak számít: a 152 méter magas és 385 tonnás tornyon három, egyenként 123 méteres lapát található, amelyek mindegyike 54 tonnát nyom. A 16 megawattos turbina akár 288 km/h-ás szeleknek is ellenáll, ami hasznos jellemző a tájfunok által gyakran sújtott térségben. A turbina éves kapacitása a Three Gorges Group leírása szerint évente eléri a 66 millió kWh-át, amivel hozzávetőlegesen 36 000 háztartás éves szükségletét elégíthetik ki. A vállalat célja a hatalmas szélerőművel, hogy környezetbarátabb alternatívát nyújtson a hagyományos, fosszilis energiahordozókkal szemben és hozzájáruljon Kína szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló terveihez.

A monstrumot, amit kereskedelmi demonstrációs alkalmazási egységnek szántak, július 19-én kapcsolták hálózatra és általa bizonyítják a 16 megawattos turbina működőképességét, hogy később sok más hasonló kapacitású egység követhesse.

(Fotó: CTG)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.