Működik a világ legnagyobb szélturbinája

2023 / 08 / 07 / Bobák Zsófia
Működik a világ legnagyobb szélturbinája
Egy-egy lapátja 123 méter hosszú a MySE 16-260 turbinának, amit nemrégen üzemeltek be.

A kínai Three Gorges Group működteti azt a szélfarmot, ami elhelyezkedése szempontjából éppen ideális helyen található Fucsien tartomány Pingtan szigetének közelében, ahol a Tajvani-szorosban fújó erős szelek megfelelő hátteret biztosítanak a turbinák üzemeléséhez. A Fujian Offshore Wind Farm területén nemrégen telepítették a világ legnagyobb szélturbináját, a MySE 16-260 tornyot, amelyet a Mingyang Smart Energy cég gyártott és februárban kezdték meg az összeszerelését a helyszínen.

A MySE 16-260 a torony magasságának és a lapátok hosszának tekintetében is hatalmasnak számít: a 152 méter magas és 385 tonnás tornyon három, egyenként 123 méteres lapát található, amelyek mindegyike 54 tonnát nyom. A 16 megawattos turbina akár 288 km/h-ás szeleknek is ellenáll, ami hasznos jellemző a tájfunok által gyakran sújtott térségben. A turbina éves kapacitása a Three Gorges Group leírása szerint évente eléri a 66 millió kWh-át, amivel hozzávetőlegesen 36 000 háztartás éves szükségletét elégíthetik ki. A vállalat célja a hatalmas szélerőművel, hogy környezetbarátabb alternatívát nyújtson a hagyományos, fosszilis energiahordozókkal szemben és hozzájáruljon Kína szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló terveihez.

A monstrumot, amit kereskedelmi demonstrációs alkalmazási egységnek szántak, július 19-én kapcsolták hálózatra és általa bizonyítják a 16 megawattos turbina működőképességét, hogy később sok más hasonló kapacitású egység követhesse.

(Fotó: CTG)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
A kísérleti projekt célja, hogy segítsen a sarkvidéki közösségnek a zöld energiára való áttérésben a dízel generátorok használata helyett.
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
A szén-dioxid levegőből való kivonása után azonnal újra lehet hasznosítani azt növények, algák és más élelmiszeralapanyagok termesztéséhez, vagy akár vakcinák készítéséhez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.