Nagyon ritkán esik karácsonykor a hó, mégis a fehér karácsony szerintünk az igazi – mégis miért?

2020 / 12 / 24 / Felkai Ádám
Nagyon ritkán esik karácsonykor a hó, mégis a fehér karácsony szerintünk az igazi – mégis miért?
Túlzott elvárasainkat az oly ritka fehér karácsony iránt két dolog táplálja: az egyik a kis jégkorszak, a másik pedig Charles Dickens.

A klasszikus, ropogós hóban lépkedős, ablak előtt dundi hópelyhekkel hullámzós „fehér karácsony” nem csak nálunk ritka jelenség, de a világ számtalan táján is, ahol ezt az ünnepet megülik. Mégis az üdvözlőlapokon meleg fény ömlik szét a puha havas tájon, és valamirevaló karácsonyi film sem működik hó nélkül (a Drágán add az életedet leszámítva persze). Kérdés, hogy honnan ered a havas karácsony képe? Az nyilvánvaló, hogy nem Jézus születésének a körülményeiben rejlik a magyarázat, mert bár időnként Izraelben és Palesztinában (Betlehem város ma Ciszjordániában található) is havazik, ettől függetlenül a népszerű kép a jászolról, a kis Jézusról és a három királyokról kifejezetten hómentes, sivatagi környezetet jelent.


2013. december 13-án Jeruzsálemben például esett a hó (forrás: Wikipedia)

A havas, fehér karácsony irodalmi hagyománya ennek megfelelően nem is a Bibliából, hanem Charles Dickens műveiből ered. Az olyan műveivel, mint a Karácsonyi ének, Dickens lényegében önmaga megteremtette a modern karácsony mítoszát, ennek minden kellékével – és ezek legfontosabbikával, a dunyhás hóval együtt. Érdekes azonban, hogy a fehér karácsony az Egyesült Királyságban sem épp mindennapos jelenség. Az ország meteorológiai szolgálatának jelentése szerint 1982-ben 260 különböző helyszínről jelentették, hogy a talajt hó borítja – ám ez az év számított kivételnek. Jellemzően a szigetországban 20 állomás szokott legfeljebb havazást jelenteni, és azok is inkább január és március között, és csak nagyon alkalmanként decemberben.

Más lehetett azonban Dickens tapasztalata, különösen a gyerekkorában. Charles Dickens 1812-ben született, és ekkor még tartott az az időszak, amit kis jégkorszaknak neveznek. Habár a klimatológusok között ma is vita folyik a kis jégkorszak pontos meghatározásáról, az biztos, hogy az európai gleccserek 1850-ben voltak a leghosszabbak a legutolsó jégkorszak óta, Londonban pedig 1814-ig vásárokat rendeztek a befagyott Temzén. Dickens számára pedig ezek a havas, fagyos gyerekkori karácsonyok meghatározó élményt jelentettek, és az írásaiban ezért hóborította ünnepet ábrázol. Mindehhez az is hozzájárult, hogy az iparosodással együtt Angliában több régi szokás és ünnep kezdett eltűnni. A 19. század elején például Sir Walter Scott és Washington Irving egyaránt gyakran kesergett a régi letűnt szokások felett. Az 1843-ban megjelent Karácsonyi ének azonban beleillesztette, valamint divatossá tette ezt az ünnepet az ipari forradalom Nagy-Britanniájában, ahonnét már ez a kulturális kép terjedt szét az egész világon.

Az Időkép szerint egyébként Magyarországon ismét esélyünk sincs havazásra szenteste.

(Címlapkép/nyitókép: Flickr/ám ă ¶ȑɹɷųƌ ΤΞεЍ♥♥)

További cikkek a Rakétán:

Egy adatelemző program merőben új megvilágításba helyezi Charles Dickens karaktereit Dickens népszerűségét alighanem az író különleges képességének köszönhetjük, hiszen mesterien alkalmazta műveiben a karikatúra eszközeit, ugyanakkor jól ismerte az emberi lélek rejtelmeit. A modern technológia pedig most felfedi előttünk a karakterek mostanáig ismeretlen vonásait is.

Karácsonyi díszkivilágítás: cuki szokás vagy káros fényszennyezés? A karácsony a szeretet, az öröm, a család, az együttlét és a fényszennyezés ragyogó ünnepe.

Ez a mézeskalácsház tízszer kisebb egy hajszálnál Ráadásul egy olyan miniatűr hóember fején csücsül, amelyik éppen kacsint.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Vasárnap kitört az indonéz Marapi vulkán, többen meghaltak
Vasárnap kitört az indonéz Marapi vulkán, többen meghaltak
Több mint 10 ember meghalt vasárnap, amikor a Szumátra nyugati részén lévő, közel 3000 méter magas, Marapi nevű vulkán kitört, és forró hamuval borította be a területet.
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.