Nagyot erősíthet a szenátus az azonosítatlan repülő tárgyakat vizsgáló munkacsoport jogkörén

2021 / 08 / 11 / Felkai Ádám
Nagyot erősíthet a szenátus az azonosítatlan repülő tárgyakat vizsgáló munkacsoport jogkörén
Ha a jelenlegi formájában kerül elfogadásra egy törvénytervezet, akkor az UAPTF hozzáférhet az „érzékeny adatokhoz” is, valamint 90 naponként jelentést kellene tennie.

Az azonosítatlan repülő tárgyakat vizsgáló, az USA védelmi minisztériuma által felállított Unidentified Aerial Phenomena Task Force (UAPTF) a nyár elején azzal került a címlapokra, hogy publikálták a jelentésüket az azonosítatlan repülő tárgyakkal kapcsolatban. Hogy ez utóbbiakat a katonai szakzsargonnal UAP-nak nevezzük, vagy a kissé terhelt UFO rövíditést aggatjuk ezekre, az valahol gusztus dolga, a lényeg, hogy Amerika elszánta magát, hogy utánajárjon mik repkednek a légterében. Az előzményekről, valamint a különböző esetekről mi is többször írtunk már – ezekből kínálunk egy csokor ajánlót a cikk végén.

Tényleg földönkívüliek látogatják a bolygót? – Napvilágot látott az azonosítatlan repülő tárgyakkal kapcsolatos jelentés Elkészült az USA kormányzati jelentése az azonosítatlan repülő tárgyakról – aki katarzist várt, csalódni lesz kénytelen, de ez egy nagyon fontos lépés a rejtély tisztázása felé vezető úton, mivel a kérdés mostantól nem söpörhető a szőnyeg alá.

A sajtóban kétségtelenül háttérbe szorult kicsit a téma a jelentést követően, de ez nem jelenti, hogy az UAPTF csomagolt, és hazament. Azt pedig, hogy a munka csak most kezdődik, semmi sem bizonyítja jobban, mint egy törvénytervezet egyik szekciója, amit a The Drive aloldala, a The Warzone szúrt ki. A Szenátus hírszerzéssel kapcsolatos bizottsága (Senate Select Committee on Intelligence/SSCI) egyhangúlag elfogadta a 2022-es pénzügyi évre vonatkozó Intelligence Authorization Act for Fiscal Year 2022 nevű törvénytervezetet. Fontos kiemelni azonban, hogy az említett nagyfokú támogatás ellenére ezt még a képviselőháznak és a szenátusnak is el kell fogadnia, hogy az elnöki szignót követően törvényi erőre emelkedjen.

Akárhogy is, térjünk rá a tervezet 345. szekciójára, mert ez nem tanulságok nélkül való az UAPTF jövőjét illetően. A rövidke passzus szinte minden rendelkezése jelentős, ám talán az első a legfontosabb, amely előírja az összes hírszerzési szervnek, valamint a Védelmi Minisztériumnak, hogy az UAP-okkal kapcsolatos minden adatot tegyenek elérhetővé az UAPTF számára méghozzá azonnali hatállyal. Illetve az UAPTF mellett a National Air and Space Intelligence Center/NASIC számára is biztosítani kell a szóban forgó adatokhoz történő hozzáférést. A tervezet második rendelkezése, hogy a hatályba lépését követően 90 nappal jelentést igényel az UAPTF-tól (vagy attól a szervtől, amely ennek a feladatait esetleg átveszi), amit eztán negyedévente kellene, hogy kövessenek a rendszeres jelentések. Az sem elhanyagolható, hogy mit kell ezeknek a jelentéseknek tartalmazniuk: mindenféle UAP-pal kapcsolatos incidenst az elmúlt 90 napból, illetve mindenféle hasonló incidenst, amelyre nem ebben a 90 napban került sor, de a korábbi jelentésekből kimaradt.

Végül pedig következik a számunkra (tehát a köznyilvánosság számára) rossz hír: a jelentések titkosított formában kell, hogy elkészüljenek.

A Warzone ezek alapján elsősorban azon spekulálgat el, hogy mik lehetnek azok az incidensek, amelyekre tehát korábban sor került, de az eddigi jelentésekből kimaradtak, és szerintük ez főleg a Légierővel lehet kapcsolatos. A fentebb linkelt, nyilvános jelentésben (egyébként ennek is van egy titkosított változata) a Légierővel kapcsolatban annyit említettek meg, hogy velük együttműködik az UAPTF adatszerzési célból, de a Légierő csak 2020 óta alkalmazza azt a kidolgozott jelentési formátumot, amit az UAPTF ezekre az esetekre előír. A jelentés azonban azt is megemlíti, hogy eddig a Légierő a hasonló adatgyűjtést „limitálta”, de a 2020 novemberében elkezdett, féléves program során már új rendszert dolgoznak ki arra, hogy miként gyűjtsenek adatot azokon a helyeken, ahol a hasonló incidensekre a legnagyobb az esély.

Mindezzel kapcsolatban persze több kérdés is felmerül: egyrészt az UAP-ügyben miért a Haditengerészet vitte eddig a prímet, és nem csak az adatgyűjtéssel, de a nyilvánossággal kapcsolatban is, miközben a légtér védelme főleg a Légierő feladata. Korábban többször írtunk pilótákról, akik ilyen esetekről számoltak be, de ők mind a Haditengerészet kötelekében szolgáltak. A Légierő eddig sikeresen kerülte a nyilvánosságot, tőlük adatok sem szivárogtak ki jelentősebb mértékben. Hogy rendelkeznek információval, az azonban nem kérdés annak alapján, hogy valami miatt csak feltételezik, hogy melyek azok a helyek, ahol UAP-incidensekre nagyobb eséllyel kerülhet sor.

A törvénytervezet tehát erősítheti az UAPTF-et, viszont mivel kizárólag titkosított jelentésekről van szó a jogi szövegben, úgy tűnik, a transzparenciának ez alapján sajnos búcsút inthetünk.

További cikkek a témában:

„Egy sereg opció jön szóba azon kívül, hogy az UAP-ok Földről vagy a Földön kívülről származnak” A fenti idézetet Luis Elizondo, az azonosítatlan repülő jelenségeket vizsgáló, a Pentagon által korábban működtetett program egykori vezetője mondta. Az interjúban azonban több döbbenetes állítás is elhangzik, és talán körvonalazódni kezd az is, hogy mi lehet az UAP-okkal kapcsolatos jelenlegi, nem hivatalos munkateória.

A NASA vezetője olvasta a jelentést az UAP-okról, és szerinte ezek nem ellenséges országok repülő eszközei Bill Nelson a jelentés titkosított részét is olvasta, és ennek kapcsán tette a fenti, figyelemreméltó kijelentést.

"Nem tudjuk, földönkívüliek-e. Nem tudjuk, ellenség-e " – nyilatkozta a NASA vezetője az azonosítatlan repülő tárgyakról Június 25-én lát nyilvánosságot az azonosítatlan repülő tárgyak észleléseit bemutató és elemző dokumentum, a NASA-nál pedig felhorgadt az érdeklődés ezen jelenségek irányába.

 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.