Napelemes, fáradhatatlan ültetvénygondozó robot, ami megspórolja a vegyszer 95 százalékát

2021 / 04 / 18 / Rácz Tamás
Napelemes, fáradhatatlan ültetvénygondozó robot, ami megspórolja a vegyszer 95 százalékát
A végtelen monokultúrás szántók művelésének automatizálása remek terepe lehet a robotikának.

A svájci Ecorobotix nevű startup látványos fejlesztése az AVO nevű növényvédelmi robot. A könnyű, csendes és tiszta üzemű, négy kerekét bármilyen irányba kiforgatni képes, elektromos hajtású gép teljesen önműködően rója a sorokat a szántóföldeken. A gyomirtót a kamerái segítségével közvetlenül az azonosított gyomnövényekre szórja, így a klasszikus traktoros permetezés vegyszermennyiségének csak 5 (öt) százalékát használja fel ugyanakkora területen.

Ha a teljesen önjáró permetezőrobotok kora még nem is jött el, az AVO fejlesztése során kidolgozott technológiával a traktoros permetezést is sikerülhet optimalizálni, mint ezt az Ecorobotix legújabb bemutató videója tanúsítja:

Ez is érdekelhet:

Végre készült egy robot az építőmunkásoknak: a bármit elvégző, bivalyerős Baubot Ahol Spot robotkutya a maga 14 kilós teherbírásával már kevés, ott jön a Baubot, aki vág, bont, hegeszt, és elvisz a hátán akár fél tonna cementet is.

Komplett erdőket ültet a roboterdész, a meglévőket pedig karbantartja Az észt Tartu Egyetem és a Milrem Robotics összefogásával két különböző autonóm faültető roboterdészt hoztak létre, melyek naponta rengeteg fát képesek elültetni, teljesen önállóan dolgozva a terepen.

Virtuális valóság robotoknak Győrben A győri Széchenyi István Egyetem projektjében a mesterséges intelligencia segítségével növelik az  autonóm járművekkel kapcsolatos kutatások hatékonyságát. A kutatás során robotokat vizsgálnak virtuális, szimulációs környezetben.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Fegyveres robotkutyák és deepfake-eket kreáló programok helyett a mesterséges intelligencia pozitív oldalát láthattuk egy nemzetközi rendezvényen.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.