Napelemes, fáradhatatlan ültetvénygondozó robot, ami megspórolja a vegyszer 95 százalékát

2021 / 04 / 18 / Rácz Tamás
Napelemes, fáradhatatlan ültetvénygondozó robot, ami megspórolja a vegyszer 95 százalékát
A végtelen monokultúrás szántók művelésének automatizálása remek terepe lehet a robotikának.

A svájci Ecorobotix nevű startup látványos fejlesztése az AVO nevű növényvédelmi robot. A könnyű, csendes és tiszta üzemű, négy kerekét bármilyen irányba kiforgatni képes, elektromos hajtású gép teljesen önműködően rója a sorokat a szántóföldeken. A gyomirtót a kamerái segítségével közvetlenül az azonosított gyomnövényekre szórja, így a klasszikus traktoros permetezés vegyszermennyiségének csak 5 (öt) százalékát használja fel ugyanakkora területen.

Ha a teljesen önjáró permetezőrobotok kora még nem is jött el, az AVO fejlesztése során kidolgozott technológiával a traktoros permetezést is sikerülhet optimalizálni, mint ezt az Ecorobotix legújabb bemutató videója tanúsítja:

Ez is érdekelhet:

Végre készült egy robot az építőmunkásoknak: a bármit elvégző, bivalyerős Baubot Ahol Spot robotkutya a maga 14 kilós teherbírásával már kevés, ott jön a Baubot, aki vág, bont, hegeszt, és elvisz a hátán akár fél tonna cementet is.

Komplett erdőket ültet a roboterdész, a meglévőket pedig karbantartja Az észt Tartu Egyetem és a Milrem Robotics összefogásával két különböző autonóm faültető roboterdészt hoztak létre, melyek naponta rengeteg fát képesek elültetni, teljesen önállóan dolgozva a terepen.

Virtuális valóság robotoknak Győrben A győri Széchenyi István Egyetem projektjében a mesterséges intelligencia segítségével növelik az  autonóm járművekkel kapcsolatos kutatások hatékonyságát. A kutatás során robotokat vizsgálnak virtuális, szimulációs környezetben.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.