Napelemes, fáradhatatlan ültetvénygondozó robot, ami megspórolja a vegyszer 95 százalékát

2021 / 04 / 18 / Rácz Tamás
Napelemes, fáradhatatlan ültetvénygondozó robot, ami megspórolja a vegyszer 95 százalékát
A végtelen monokultúrás szántók művelésének automatizálása remek terepe lehet a robotikának.

A svájci Ecorobotix nevű startup látványos fejlesztése az AVO nevű növényvédelmi robot. A könnyű, csendes és tiszta üzemű, négy kerekét bármilyen irányba kiforgatni képes, elektromos hajtású gép teljesen önműködően rója a sorokat a szántóföldeken. A gyomirtót a kamerái segítségével közvetlenül az azonosított gyomnövényekre szórja, így a klasszikus traktoros permetezés vegyszermennyiségének csak 5 (öt) százalékát használja fel ugyanakkora területen.

Ha a teljesen önjáró permetezőrobotok kora még nem is jött el, az AVO fejlesztése során kidolgozott technológiával a traktoros permetezést is sikerülhet optimalizálni, mint ezt az Ecorobotix legújabb bemutató videója tanúsítja:

Ez is érdekelhet:

Végre készült egy robot az építőmunkásoknak: a bármit elvégző, bivalyerős Baubot Ahol Spot robotkutya a maga 14 kilós teherbírásával már kevés, ott jön a Baubot, aki vág, bont, hegeszt, és elvisz a hátán akár fél tonna cementet is.

Komplett erdőket ültet a roboterdész, a meglévőket pedig karbantartja Az észt Tartu Egyetem és a Milrem Robotics összefogásával két különböző autonóm faültető roboterdészt hoztak létre, melyek naponta rengeteg fát képesek elültetni, teljesen önállóan dolgozva a terepen.

Virtuális valóság robotoknak Győrben A győri Széchenyi István Egyetem projektjében a mesterséges intelligencia segítségével növelik az  autonóm járművekkel kapcsolatos kutatások hatékonyságát. A kutatás során robotokat vizsgálnak virtuális, szimulációs környezetben.


Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia egyik jelentős szerepkörét a szállítmányozás jelentheti, az önvezető kamionok ugyanis sok problémára nyújthatnak valódi megoldást. Az autonóm módon közlekedő járművek azonban nem csak az autópályákon, hanem zsúfolt városi környezetben is megjelennek többek között az önvezető taxiknak köszönhetően. Hogyan reagálnak majd az emberek az önvezető járművek jelenlétére az utakon, milyen a társadalmi megítélése ennek a speciális technológiának? Dr. Prónay Szabolcs egyetemi docens és Halmos Gyula, a Bosch csoport mérnöke podcastban beszélt a technológiával kapcsolatos kérdésekről.
Van egy cég, ami az OpenAI-nál is nagyobbat nyert a mesterséges intelligencia forradalmán
Van egy cég, ami az OpenAI-nál is nagyobbat nyert a mesterséges intelligencia forradalmán
Az Nvidia a piaci kapitalizáció tekintetében a héten előbb az Amazont majd az Alphabetet is megelőzte, így már a negyedik legértékesebb cégnek számít a világon.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.