Napokon belül érkezik a Beatles utolsó száma, amelyen a mesterséges intelligencia segítségével szólal meg John Lennon

2023 / 10 / 29 / Bobák Áron
Napokon belül érkezik a Beatles utolsó száma, amelyen a mesterséges intelligencia segítségével szólal meg John Lennon
November 2-a nagy nap lesz a Beatles rajongóinak, hiszen a '60-as évek legendás zenekara évtizedek után új számmal jelentkezik: a Now and Then-en a zenekar klasszikus felállásának mind a négy tagja megszólal, annak ellenére, hogy ketten közülük már nem élnek.

A Beatles-t aligha kell bárkinek is bemutatni: az 1960-ban alakult zenekar néhány év alatt teljesen feje tetejére állította a zenei világot, új zenei stílust teremtett és bár mindössze tíz év után, 1970-ben végleg feloszlottak, 600 millió eladott albummal a mai napig a világ legnépszerűbb zenekarának számítanak. A brit zenekar legendás státuszához egy tragikus eset is nagyban hozzájárult, hiszen a Beatles frontemberét, John Lennont 1980-ban egy zavarodott rajongó meggyilkolta, örökre elvéve annak lehetőségét, hogy a banda még valaha összeálljon.

A Beatles tagjai közül 2001-ben a basszusgitáros George Harrison is eltávozott, így aztán a zenekar rajongóit kiváltképp meglepetésként érhette, amikor nemrég a zenekar még élő tagjai, Paul McCartney valamint Ringo Starr bejelentették, hogy hamarosan egy új Beatles-szám érkezik, amelyen Lennon hangja valamint Harrison gitárjátéka is hallható lesz. A nagy nap november 2-án érkezik el, az pedig nagyjából előre garantálható, hogy a Now and Then című szám minden hallgatottsági rekordot meg fog dönteni a streamingszolgáltatóknál.

A szóban forgó dalt eredetileg még Lennon rögzítette a '70-es években, az elhunyt énekes özvegye, Yoko Ono pedig 1994-ben két másik demóval együtt átadta azt a zenekar még élő tagjainak. A "Free as a bird" és a "Real Love" később meg is jelent, azonban a Now and Then-t tartalmazó felvétel annyira rossz állapotban volt, hogy az eredeti formájában nem lehetett kiadni.

Itt jön képbe Peter Jackson, aki a Beatlesről készült, 2021-ben megjelent dokumentumfilmjében a mesterséges intelligenciát segítségül hívva javította fel az együttes korabeli szerzeményeit. A zenekar tagjai az eredményt látva elkezdtek azon gondolkodni, hogy a technológiát talán más területeken is hasznosítani tudnák, amelynek eredményeképpen sikerült Lennon vokálját kitűnő minöségben szétválasztani a demófelvételen hallható zongorakísérettől. Az új számra Ringo Starr játszotta fel a dobrészeket, míg McCarthy basszusgitár, gitár és zongorakísérettel vette ki a részét a dal megszületéséből, amire 1995-ből fennmaradt elektromos és akusztikus gitárfelvételeknek köszönhetően George Harrisont is sikerült "rávarázsolni", így nem is tűnik alaptalannak McCartney azon kijelentése, hogy a rajongók "egy eredeti Beatles-dalt" fognak hallani.

(Borítókép: Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.