47 évet várt a NASA a holdkőzet felnyitásával, de megérte

2019 / 11 / 13 / Perei Dóra
Az űrügynökség szakemberei az 1972-es Apollo-17 küldetés során tettek szert különféle holdkőzet- és talajmintákra, felnyitásukkal azonban negyvenhét évet vártak.

A november hetedikén felbontott 73002. számú mintát az Apollo-17 küldetés űrhajósai, Gene Cernan és Jack Schmitt találták, 2019-ben pedig az Apollo Next-Generation Sample Analysis (ANGSA) program keretében felnyitották.

Az asztronauták szándékosan késleltették negyvenhét évig a kinyitás pillanatát, mert modern eszközökkel szerették volna megvizsgálni őket. - írja a CNN.
A sértetlen minták sok izgalmat rejtenek, többek között bepillantást engednek a Hold jégsapkáinak eredetébe, de más, a kutatók számára eddig ismeretlen részleteket is felfedhetnek. A NASA közleményével egyetemben közzétett egy összehasonlító képet is; felül a most készült röntgenképpel, alul pedig a korai változattal.

Magyarán itt a tökéletes példa a technológia fejlődésére, beleértve a non-destruktív háromdimenziós képalkotást, a tömegspektrometriát és a mikrotómiát, melyek lehetővé teszik a minták célzott tanulmányozását . Sarah Noble, az ANGSA-program kutatója hozzátette, hogy a minták elemzése nemcsak a jelenlegi Apollo-program sikerét garantálja, a jövőbeli tervezését is nagyban megkönnyíti.

A meglepetések tárháza ráadásul ezzel még nem teljes, az Apollo-17 küldetésről ugyanis van egy másik megmaradt minta is, ám ezt csak jövőre nyitják fel. A NASA a holdkőzetminták számának ugrásszerű növekedését reméli az elkövetkező években, már csak azért is, mert az amerikaiak 2024-ben ismét Holdra szállnának. Addig is ha kíváncsiak vagyunk, vajon hol tartja az űrügynökség a holdköveket, találtunk egy hiánypótló videót:

(Fotók: NASA, Unsplash)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.