Néhány szó alapján képes azonosítani a cukorbetegséget a mesterséges intelligencia

2023 / 10 / 23 / Bobák Áron
Néhány szó alapján képes azonosítani a cukorbetegséget a mesterséges intelligencia
Az eljárást kifejlesztő Kick Labs szerint a módszer jelentősen leegyszerűsítheti a cukorbetegség szűrését, amely még napjainkban is nagyon sok betegnél diagnosztizálatlan marad.

A Mayo Clinic Proceedings: Digital Health című szakmai folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatók a kísérletben összesen 276 embert vizsgáltak, akinek egy része egészséges volt, míg egy másik részüket korábban 2-es típusú diabétesszel diagnosztizálták. A Kick Labs szakemberei arra voltak kíváncsiak, hogy néhány alapvető adat (mint például a nem, kor, magasság és súly) valamint az emberek hangja alapján megállapítható-e, ha valaki cukorbeteg, ezért a kísérlet résztvevőit arra kérték, hogy két héten keresztül minden nap hat alkalommal rögzítsenek egy rövid, néhány másodperces hangfelvételt a telefonjukkal, amint beszélnek. A több mint 18 ezer hangfájlt ezután a mesterséges intelligencia gondjaira bízták, amely a gépi tanulás segítségével 14 olyan akusztikus különbséget állapított meg, ami ugyan az emberi fül számára nem hallható, viszont erős indikátora a cukorbetegségnek. A tanulmány szerint a módszer férfiaknál 86, nőknél pedig 89 százalékos pontossággal működik.

Jaycee Kaufman, a tanulmány vezető szerzője az eredményekkel kapcsolatban elmondta, hogy a kutatás alapjaiban változtathatja meg a diabéteszszűrést, ami jelenleg egy hosszadalmas és drága folyamat. A hírről beszámoló Eurekalert hozzáteszi, hogy az új eljárás azért is lehet nagyon hasznos, mert a cukorbeteges megbetegedések mintegy 90%-át kitevő 2-es típusú diabétesz nagyon sok esetben diagnosztizálatlan marad: a Nemzetközi Diabétesz Szövetség becslései alapján nagyjából minden második beteg, vagyis világszerte csaknem 240 millió ember nem tud róla, hogy cukorbetegségben szenved.

(Borítókép: Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.