Nem ébredt fel téli álmából a kínai marsjáró

2023 / 01 / 23 / Bodnár Barna
Nem ébredt fel téli álmából a kínai marsjáró
A Zhurong nevű, China National Space Administration (CNSA, magyarul Kínai Nemzeti Űrhivatal) által indított rovernek decemberben kellett volna felébrednie a tervezett téli hibernációból, egyelőre azonban nem válaszol, és a kínai hatóságok sem nyilatkoznak az ügyben.

A marsjáró az első kínai bolygóközi küldetés, a Tianwen 1 misszió keretein belül, 2021 májusában landolt a vörös bolygó felszínén, és, miután számos tudományos munkát végrehajtott, egy évvel marsi tartózkodása után "szunnyadó" állapotba helyezte magát, hogy így vészelje át a Mars északi féltekéjének hideg, rendkívül zord, téli időszakát. A Zhurong decemberben, a marsi tavaszi napéjegyenlőség idején kellett volna, hogy felébredjen, azonban egyelőre se a rover részéről, se a földi kezelőszemélyzettől nem érkezett arra vonatkozó információ, hogy ez megtörtént volna.

Ahogy azt Jia Yang, a Tianwen 1 küldetés helyettes vezető tervezője még tavaly szeptemberben elmondta, ahhoz, hogy a Zhurong újra aktív üzemmódba kapcsolja magát, a hőmérsékletnek minusz 15 Celsius foknál melegebbnek, a rover energiatermelésének pedig 140 wattnál nagyobbnak kell lennie.

Az amerikai NASA Perseverance (magyarul: Kitartás) nevű marsjárójának - amely nukleáris meghajtású eszköz lévén nem igényel hibernációt - mérései alapján

a hőmérséklet a Marson jelenleg épphogy eléri a minusz 15 fokot, ez lehet az egyik magyarázat arra, miért nem ébredt még fel a kínai rover.

A másik lehetséges ok, hogy a nagy marsi homokviharok teljesen befedték a Zhurong napelemeit, így az nem képes kellő mennyiségű energiát termelni. Ez a probléma előrelátható volt, így tervezői fel is készítették rá a kínai rovert: pillangó alakú napelemei portaszító anyagból készültek, illetve a Zhurong rendelkezik egy rezgő funkcióval is, hogy képes legyen magáról lerázni a felgyűlt marsi homokot. Persze ezt csak akkor tudja megtenni az eszköz, ha épp aktív állapotban van.


A kínai Zhurong Mars-rover panorámaképe a vörös bolygóról. A fotón láthatóak a marsjáró napelemei és kommunikációs eszközei is. (Fotó: CNSA)

Előbb-utóbb kiderül, hogy a kínai marsjáró képes lesz-e még munkába állni, vagy pedig örökre elaludt, mindenesetre a kínaiak küldetése már így hatalmas sikernek minősül, hisz a Zhurong, Marson megtett eddigi, közel 2 kilométeres útjával Kína az Egyesült Államok után a második nemzet a világon, akinek sikerült működő rovert küldenie a vörös bolygó felszínére. A következő kínai Mars-küldetés a tervek szerint 2028-ban indul majd útjára azzal a céllal, hogy a bolygón gyűjtött mintákat visszajuttassa a Földre. Sun Zezhou, a Tianwen 1 vezető tervezője által tett nyilatkozat szerint a marsi minták 2031-re már a kutatók kezében lehetnek. Amennyiben a Tianwen 3 elnevezésű missziót az ígért határidőn belül teljesítik, két évvel előzik majd meg a NASA és az European Space Agency (Európai Űrügynökség) küldetéseit, amik azonos célból mennek majd a vörös bolygóra.

(Borítókép: China News Service)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.