Nem egyszer titkos katonai iratokkal akarják bizonyítani igazukat a megrögzött haditechnikamániás videójátékosok

2022 / 06 / 05 / Palotai Nándor
Nem egyszer titkos katonai iratokkal akarják bizonyítani igazukat a megrögzött haditechnikamániás videójátékosok
Már nem először fordul elő a magyar játékstúdió által fejlesztett War Thunder történetében, hogy valaki a játékban szereplő egy jármű kapcsán ezt a módját választja az érvelésnek, azonban ezúttal egy kínai tankvezető volt ilyen meggondolatlan.

A 2002-ben, magyarok által alapított Gaijin Entertainment online háborús játéka, a War Thunder már nem először kerül a különböző védelmi minisztériumok kereszttüzébe: a játékhoz tartozó fórum oldalán ugyanis már sokadik alkalommal fordult elő, hogy egy játékos hadititoknak számító dokumentumokkal próbálta bebizonyítani, hogy a videójáték fejlesztői tévedtek egy jármű paramétereivel kapcsolatban – jelent meg a Kotaku oldalán. Az eszement érveléstechnikai malőr azonban nemcsak a megosztónak okozhat fejfájást, de a jog betűje alapján akár még a játékfejlesztő is megütheti a bokáját, ráadásul ez már nem is az első ilyen eset, hanem a harmadik.

Egy angol gyártmányú tankkal kezdődött minden

Először csaknem egy éve, 2021.július.14-én csodálkozhatott rá az online világ a meggondolatlanság ezen magasságaira, amikor is a Fear_Naught nevű felhasználó – aki állítása szerint egy, az angol hadseregben rendszeresített Challenger-2 típusú tank parancsnoka és egyben lövészoktató – felhívta rá a figyelmet, hogy szerinte a játék fejlesztői nem voltak elég pontosak, ami a Challenger-2 virtuális verzióját illeti.

A felhasználó szerint ugyanis a játékban a tank fő fegyverzete körüli páncélzatot rosszul modellezték, ez pedig nem csak kevésbé valósághű élményt ad, de a játék kimenetelét is befolyásolhatja. A játékos ezt követően, a fejlesztőket segítendő tett közzé részleteket a Challenger-2 típusú tankok vezetéséhez és üzemeltetéséhez való, hivatalos katonai kézikönyvből – melynek egyébként már a borítójára is rá volt írva, hogy titkos dokumentumnak számít.

A fórum moderátorai villámgyorsan eltávolították a bejegyzést, ami miatt annak megosztója akár 14 év börtönbüntetést is kaphatott volna,

de maguk a fejlesztők is megüthették volna a bokájukat, ugyanis az ilyen dokumentumoknak az illetéktelen tárolását és felhasználását is bünteti a törvény. Ennek következtében egyébként a játékba az óhajtott módosítások nem kerültek be, mivel az abban szereplő harcijárműveket csak nyilvánosan is elérhető információk alapján szabad modellezni.

Még abban az évben egy francia tank is kereszttűzbe került

Alig három hónap telt el, máris sikerült megismételnie egy másik játékosnak a fenti bravúrt, ezúttal a francia gyártmányú, és 1992-ben szolgálatba állított AMX-56 Leclerc tank virtuális verziójával nem volt megelégedve egy felhasználó, aki saját magára, mint a francia hadsereg tanvezetőjére hivatkozott, és állítása szerint ezt a típust vezeti. Ezúttal a tank tornyának forgási sebességét segített pontosítani a fórumozó, az állításai alátámasztására pedig szintén olyan dokumentumokat töltött fel, melyek hadititoknak számítottak.

A War Thunderhez tartozó fórum moderátorai a posztok és a dokumentumok törlése után ezúttal már nemcsak szankciókat helyeztek kilátásba a hasonlót elkövetőkkel szemben, hanem azt is kihangsúlyozták, hogy

nem vicc ilyen iratokat feltölteni modern harcászati eszközökről, hiszen ezzel számtalan olyan ember életét is kockára teszik, akik munkájuk során nap mint nap használják ezeket a járműveket.

Kínában vajon mi járhat ezért?

A héten a történelem újfent megismételte magát, ezúttal a kínai hadsereg lehetett hálás egy fanatikus tankvezetőjének: ezúttal ugyanis a játékban előforduló kínai tankokból kilőhető DTC10-125 tankelhárító lövedék tulajdonságait akarta pontosítani, ehhez pedig újfent bizalmas jellegű iratokat hívott segítségül. A megosztott információk tetemes része már így is nyilvános volt, kérdés azonban, hogy a nem éppen emberbarát bánásmódjukról híres kínai hatóságok hogyan fogják lereagálni az esetet. A kérdéses virtuális fegyver paramétereit – a fentebb már tárgyal indokok miatt – ezúttal sem változtatták meg.

Hát maga nóóóóóóóóóórrrrmááááááális?

A fenti esetek kapcsán érdekes – és valahol nem a legmegnyugtatóbb – következtetéseket tudja levonni az egyszerű, gondolkodó ember. Egyrészt nem éppen bizalomgerjesztő a gondolat, hogy olyan impulzív emberek vezetnek brutális tűzerővel megáldott járműveket, akik egy ingyenes online játékkal kapcsolatos, jelentéktelen fórumos vita kapcsán képesek, és hadiipari titkokat tartalmazó dokumentumokat tesznek meggondolatlanul közkincsé. Másrészt abba viszont már egyenesen zavarba ejtő belegondolni, hogy ezek szerint manapság egy idegesítően konok, együgyű fórumozónak adott esetben hamarabb sikerülhet kicsalnia érzékeny információkat tartalmazó haditechnikai dokumentumokat, mint egy mesterkémnek. Ezek alapján már aligha csodálkoznánk, ha a titkosszolgálatok is felfigyelnének a lehetőségre. Könnyen lehet azonban, hogy ez nem mindenhol működik: egy, a Resetera oldalán található, a témakörrel kapcsolatos thread alapján a szintén harcszimulátor ARMA régebb óta működő közössége még soha nem tett ilyet.

(Fotó: Getty Images)

Ilyet sem lehetett látni eddig – mozgásba lendült az orosz atombiztos tank A bizarr kinézetű Objekt 279-t az egyik legmasszívabb, akár nukleáris háborúban is bevethető tanknak szánták. A prototípust valószínűleg most először láthatja bárki működés közben egy nemrég készített felvételen.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.