Nem elsősorban a bevándorlói státusz vagy a vagyoni helyzet jelzi előre, hogy kiből lesz bűnöző

2022 / 02 / 13 / Felkai Ádám
Nem elsősorban a bevándorlói státusz vagy a vagyoni helyzet jelzi előre, hogy kiből lesz bűnöző
Egy nemzetközi tanulmány alapján bizonyos személyiségjegyek előre jelezhetik, hogy ki lesz hajlamosabb a bűnözésre, és hogy miért lenne érdemes átgondolni a bűnmegelőző stratégiákat.

Azt eddig is sejtették, hogy a kockázatot jól viselő, türelmetlen és önző, alacsony iskolázottságú személyek nagyobb eséllyel követnek el bűncselekményt, mint a magasabb végzettséggel rendelkező, kockázatkerülő, türelmes és önzetlen emberek. A nehézséget az jelenti, hogy ezt a hipotézist tudományos módszerrel is alátámasszuk. A felsoroltak közül bizonyos jellemzők persze könnyen összehasonlíthatóak – ilyen a kereseti szint vagy az iskolai végzettség. A kockázatkerülés, türelem vagy éppen az önzetlenség azonban jóval kevésbé számszerűsíthetőek.

Egy új kutatás éppen ezen segít – a kutatás során 5400, 15 és 20 év közötti dán fiatalembert vizsgáltak, akik 30 és 50 svájci frank közötti összeget vihettek haza a feladatok végén. A feladatokkal a kockázatvállalást, türelmet és társadalmi preferenciákat szűrték. A kockázatvállalást például úgy mérték (nagyjából, mint a tévés vetélkedőkben), hogy az illető megelégszik-e a kisebb, de biztosabb összeggel, vagy inkább megcélozza a bizonytalanabb, de több pénzt. A türelmet pedig úgy, hogy az illető mennyire képes tudomásul venni, hogy ha ma egy kisebb összeggel tér haza, akkor a jövőben több pénzre is számíthat. A kutatás során arra is megkérték a résztvevőket, hogy értékeljék a saját önkontrolljukat.

Az eredmények alapján az iskolázottság a legfontosabb indikátor a bűnelkövetés kapcsán, ugyanakkor ezt a kockázatvállalás és a türelmetlenség követi. Ezek a faktorok olyan fontosak a bűnelkövetés szempontjából, hogy még a bevételt, a lakhelyet, a születési sorrendet, a társadalmi-gazdasági vagy az esetleges bevándorlói helyzetet is megelőzik. Számszerűsítve ez az jelenti, hogy a leginkább kockázatvállaló egyének 8-10 százalékkal nagyobb eséllyel követnek el bűncselekményt, mint a leginkább kockázatkerülők.

Mint az egyik kutató fogalmazott, ezen megállapítások kihathatnak a bűnmegelőzési stratégiákra is, hiszen

„akik a leghajlamosabbak a bűncselekmények elkövetésére, azokat érdekli a legkevésbé a szigorúbb büntetés.”

Ezekből a faktorokból egyébként a bűncselekmény jellege is megjósolható: az erősen kockázatvállaló és türelmetlen emberek főleg vagyonellenes bűncselekményt követnek el, míg akik az önfegyelemmel állnak hadilábon, azok inkább az erőszakos és szexuális bűncselekmények, valamint droghasználat felé húznak.

(Fotó: Pixabay/un-perfekt)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Percekkel az elhamvasztása előtt éledt fel egy 52 éves asszony
Percekkel az elhamvasztása előtt éledt fel egy 52 éves asszony
Látszólag csoda történt Indiában: az asszony testét már várta a halotti máglya, amikor kinyitotta a szemét.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.