Nem emberek, hanem egy robot javítja a kátyúkat és úthibákat Angliában

2024 / 03 / 12 / Bobák Zsófia
Nem emberek, hanem egy robot javítja a kátyúkat és úthibákat Angliában
Elindult az első, mesterséges intelligenciával felszerelt, autonóm kátyúzó robot, ami a teszt során csak a megelőzést végzi, de később önállóan tünteti el az autósok életét megkeserítő kátyúkat.

Anglia Hertfordshire megyéjében útjára indították az első autonóm kátyúzó robotot, ami az úthibák detektálását és javítását is önállóan végzi. A gép egyelőre tesztüzemben működik és azt vizsgálják a segítségével, hogy milyen hatékonysággal teljesíti feladatát élesben és milyen fejlesztésekre van még szüksége, mielőtt tömeggyártásra kerül.

Az ARRES (autonomous road repair system, autonóm útjavító rendszer) PREVENT elnevezésű robotot a Liverpooli Egyetem kutatói által alapított Robotiz3d cég építette meg, hogy Nagy-Britannia nem megfelelő minőségű útjainak karbantartását leegyszerűsítse és felgyorsítsa. A gép nem egy előre megadott helyszínen végzi a munkát, hanem önmagától keresi meg az aszfalt rendellenességeit, amelyeket a kamerái révén észlel és a mesterséges intelligencia algoritmusokkal ismer fel, valamint osztályoz. Az ARRES EYE rendszer a különböző hibákat típusuk és súlyosságuk alapján listázza: különbséget tesz például a kátyú és repedés között, meghatározza a mélységüket, kiterjedésüket és azt is jelöli, hogy mennyire komoly a baj, emellett térképet készít a kátyúk tartózkodási helyéről. A repedéseket ezután a tartályában lévő anyaggal befoltozza, hogy még időben megakadályozza a későbbi sokkal nagyobb kátyúk kialakulását.

Az ARRES PREVENT nappal és éjszaka is tud dolgozni és a Robotiz3d leírása szerint akkor is észleli az úthibákat, ha közel 100 km/h-ás sebességgel utazik. A robotot bemutató koncepcióképeken a gép ugyan egy látványos, high-tech járműnek tűnik, de az első tesztverzió külső tekintetében még nem annyira kiforrott, valamint a képességei is korlátozottak, nagyobb kátyúk befedésére például nem alkalmas, csak a repedéseket foltozza, viszont a mostani pilot projekt után tovább fejlesztik a mérnökök és létrehozzák a méretesebb, többféle útjavítási munkára alkalmas változatát is. A Highways Magazine-nak nyilatkozó Reena Ranger, Hertfordshire megyei tanácsának tagja, elmondta: évente körülbelül 40 000 kátyút kell javítaniuk, és ehhez a munkához hasznos segítséget nyújthat az autonóm gép.

(Fotó: Robotiz3d, Hertfordshire City Council)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.