Nem földi használatra készült ez a súrlódásmentes alkatrész

2023 / 07 / 21 / Bobák Zsófia
Nem földi használatra készült ez a súrlódásmentes alkatrész
A különleges eszközt 3D-nyomtatással készítették, ami egészen új formák létrehozását segíti elő.

Az Európai Űrügynökség GSTP (General Support Technology Programme) programjának keretén belül a svájci Elektronikai és Mikrotechnológiai Központ (Center for Electronics and Microtechnology, CSEM) olyan alkatrészt alkotott, ami bonyolult formája ellenére nagyban leegyszerűsítheti az űrbeli alkalmazások során a berendezések működtetését. A GSTP program célja, hogy azoknak a műszaki megoldásoknak a fejlesztését támogassa, amelyeket érdekes koncepcióból hasznos alkalmazássá lehet alakítani, hogy a megfelelő technológia mindig rendelkezésre álljon, amikor szükség van rá.

A súrlódásmentes működést lehetővé tevő mechanizmus a hajlítható részegységek integrálásán alapul, amelyek flexibilis jellegüknél fogva mozgás közben kevésbé terhelik az anyagot, így az potenciálisan tovább jó állapotban marad. Ez a típusú mechanizmus az erőt és a mozgatást az elasztikus deformáció által valósítja meg és egyik egyszerű példája az íj működése. A 3D-nyomtatással az ilyen hajlékony elemeket tartalmazó, kevés vagy semmilyen súrlódást sem generáló eszközök sokkal szélesebb körét lehet formába önteni, ezáltal rendkívül bonyolult struktúrák is születhetnek.

A CSEM szerkezete, ami a CRRM (Compliant Rotation Reduction Mechanism) nevet kapta, a forgó mozgást hivatott redukálni, összesen 24 hajlított lapátból épül fel, amelyek közül 16 közvetlenül kapcsolódik egymáshoz, egyfajta forgócsap struktúrát alkotva. Az alkatrész különlegessége, hogy az egészet egyszerre nyomtatták rozsdamentes acélból. A felhasználási területe sokféle lehet, beleértve a teleszkóp lencsék, tükrök, műholdas hajtóművek forgatását az űrben, ami különösen nagy precizitást igényel. A súrlódásmentes működés miatt az eszköznek nincs szüksége kenésre, ezért tiszta módon alkalmazható és így kevesebb a nemkívánatos szennyeződés esélye az ESA leírása szerint.

Hasonló eszközöket már korábban is terveztek és használtak űrbeli alkalmazásokhoz, de a koncepció bemutatja, hogy milyen nagyban lehet növelni a formák változatosságát és komplexitását az egyre népszerűbbé való 3D-nyomtatás segítségével.

(Fotó: CSEM)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
A Digit robotot gyártó Agility Robotics tavaly kezdte építeni a gyárat, ahol emberek és robotok együtt készítik el a humanoidokat.
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Az eszköz teljes sötétségben is képes az önálló repülésre, az akadályok elkerülésére, 5 kilométeres távolságból is beazonosít egy autót, 250 méterről pedig akár a rendszámot is leolvassa.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.