Nem földi használatra készült ez a súrlódásmentes alkatrész

2023 / 07 / 21 / Bobák Zsófia
Nem földi használatra készült ez a súrlódásmentes alkatrész
A különleges eszközt 3D-nyomtatással készítették, ami egészen új formák létrehozását segíti elő.

Az Európai Űrügynökség GSTP (General Support Technology Programme) programjának keretén belül a svájci Elektronikai és Mikrotechnológiai Központ (Center for Electronics and Microtechnology, CSEM) olyan alkatrészt alkotott, ami bonyolult formája ellenére nagyban leegyszerűsítheti az űrbeli alkalmazások során a berendezések működtetését. A GSTP program célja, hogy azoknak a műszaki megoldásoknak a fejlesztését támogassa, amelyeket érdekes koncepcióból hasznos alkalmazássá lehet alakítani, hogy a megfelelő technológia mindig rendelkezésre álljon, amikor szükség van rá.

A súrlódásmentes működést lehetővé tevő mechanizmus a hajlítható részegységek integrálásán alapul, amelyek flexibilis jellegüknél fogva mozgás közben kevésbé terhelik az anyagot, így az potenciálisan tovább jó állapotban marad. Ez a típusú mechanizmus az erőt és a mozgatást az elasztikus deformáció által valósítja meg és egyik egyszerű példája az íj működése. A 3D-nyomtatással az ilyen hajlékony elemeket tartalmazó, kevés vagy semmilyen súrlódást sem generáló eszközök sokkal szélesebb körét lehet formába önteni, ezáltal rendkívül bonyolult struktúrák is születhetnek.

A CSEM szerkezete, ami a CRRM (Compliant Rotation Reduction Mechanism) nevet kapta, a forgó mozgást hivatott redukálni, összesen 24 hajlított lapátból épül fel, amelyek közül 16 közvetlenül kapcsolódik egymáshoz, egyfajta forgócsap struktúrát alkotva. Az alkatrész különlegessége, hogy az egészet egyszerre nyomtatták rozsdamentes acélból. A felhasználási területe sokféle lehet, beleértve a teleszkóp lencsék, tükrök, műholdas hajtóművek forgatását az űrben, ami különösen nagy precizitást igényel. A súrlódásmentes működés miatt az eszköznek nincs szüksége kenésre, ezért tiszta módon alkalmazható és így kevesebb a nemkívánatos szennyeződés esélye az ESA leírása szerint.

Hasonló eszközöket már korábban is terveztek és használtak űrbeli alkalmazásokhoz, de a koncepció bemutatja, hogy milyen nagyban lehet növelni a formák változatosságát és komplexitását az egyre népszerűbbé való 3D-nyomtatás segítségével.

(Fotó: CSEM)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.