Nem kizárt, hogy az N95 maszk hatásosan újrafertőtleníthető

2020 / 04 / 02 / Felkai Ádám
Nem kizárt, hogy az N95 maszk hatásosan újrafertőtleníthető
Mivel a maszkhiány az egész világon tapasztalható, és ez az egészségügyi dolgozók életébe is kerülhet, ezért fontos kérdés, hogy az eredetileg eldobhatónak szánt eszközök újrafertőtleníthetőek-e.

Két új tanulmányt is írtak az N95 típusú orvosi maszkok újrafertőtlenítésének a lehetőségeiről. A Massachusetts-i Egyetem (UMass) kutatói arra jutottak, hogy a már használt, de hidrogén-peroxiddal újrafertőtlenített maszkok pont annyira kiszűrik a kórokozókat, mint a bontatlan darabok.

Emellett az észak-karolinai Duke Egyetemen újraindítottak egy olyan maszk sterilizációs protokollt, amit még 2016-ban fejlesztettek ki.

A használt maszkokon sajnos jelen lehet a koronavírus, szóval ezek újrahasznosítása mindenféle eljárás nélkül fel sem merülhet. Ugyanakkor a sterilizálás ronthatja a filter anyagát, ami az eszköz nem megfelelő működését idézheti elő.

Az új kutatások tükrében azonban úgy tűnik, hogy szerencsére nem ez a helyzet. Az Umass kutatói arra jutottak, hogy a kezelés nem rontja a maszk minőségét. Ugyanakkor azt sem árt hozzátenni, hogy egy hasonló kísérletet jellemzően több tucatszor kellene megismételni, de a maszkokat felajánló bostoni kórház csak keveset tudott nélkülözni ezekből a védelmi eszközökből.

A Duke Egyetemen pedig párásított hidrogén-peroxiddal végzik a tisztítási műveletet. Az egyetemen ezen a módon már régóta sterilizálnak eszközöket, sőt teljes helyiségeket is. A folyamatot 2016-ban írták le először, és ezzel most a maszkokat tisztítják. Ám a korábbi tanulmányok nem vizsgálták, hogy laborkörülményeken kívül működhet-e ez az eljárás.

A kutatás vezetője szerint soha nem gondolták volna, hogy az eljárást egyszer maszkokon fogják kipróbálni, de sajnos ilyen időket élünk, improvizálni kell.

Szerencsére kiderült, hogy az eljárás működik, és a maszkok sem károsodnak, így az egyetemhez tartozó mindhárom kórházban már alkalmazzák is ezt a fajta sterilizációt. A kutatók az eredményeiket is publikálták, hogy a többi kórház is elkezdhesse alkalmazni a módszert.

(Kép: Wikipedia)

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.