Nem könnyű a tetemkereső kutyák dolga a hawaii tűzvész helyszínén

2023 / 08 / 16 / Bodnár Barna
Nem könnyű a tetemkereső kutyák dolga a hawaii tűzvész helyszínén
Már több mint száz halálos áldozata van a múlt héten, Hawaii-on pusztító tűzvésznek, az áldozatok száma azonban tovább növekedhet, a romok közötti keresés jelenleg is zajlik. A mentőcsapatok emberi maradványok felderítésére kiképzett kutyákat, tetemkereső ebeket is bevetnek a kutatás során, de még így is nagy kihívással állnak szemben munkájuk során.

A katasztrófa már így is az elmúlt több mint 100 év leghalálosabb amerikai erdőtüze, az áldozatok száma azonban valószínűleg tovább fog emelkedni, a mobiltelefonos lefedettség hiányosságai pedig tovább növelik a zűrzavart az eltűnt barátok és családtagok körül. Ezért is kulcsfontosságú a mentőcsapatok munkája, amelyet a speciálisan kiképzett tetemkereső kutyák is segítenek.

A Szövetségi Katasztrófavédelmi Ügynökség képviselője a CNN-nek azt mondta, összesen 10 keresőkutya volt pénteken Mauin, de továbbiak is csatlakoznak majd a kutatáshoz.

A kutyák és vezetőik feladata nem egyszerű, és rendkívül megterhelő: a romokat átkutatva kell megtalálniuk a felismerhetetlenségig megégett emberi maradványokat, hogy a hatóságok megkezdhessék a halottak azonosítását és a családok értesítését.

A tetemkereső kutyák a bomba- és kábítószerkereső ebekhez hasonlóan kiképzett munkakutyák, amelyeknek három fő fajtája van: a szárazföldi nyílt területeken való munkavégzésre specializáltak, a katasztrófákra és összeomlott épületekre kiképzettek, valamint a vízben dolgozók. A szakértők szerint jellemzően olyan kitartó, jól tanítható, stabil idegrendszerű fajták alkalmasak erre a feladatra, mint például a német juhászkutya, vagy a border collie.

Ezek a speciálisan kiképzett állatok még olyan maradványokat is képesek azonosítani, amelyek annyira megégtek, hogy az emberi mentőcsapatok tagjai sem képesek a felismerésükre. Ez azért is különösen kiemelkedő képesség, mert a katasztrófa helyszínén a hamuval, füsttel, vagy akár különböző elégett vegyi anyagokkal szennyezett romok óriási „háttérzajt” jelentenek a kutyák számára, ezzel nehezítve a kutatást.


A Mauin lévő Lahaina 30 nappal a pusztító tűzvész után. (Fotó: Getty Images/Robert Gauthier)

Jelen esetben, a maui tűzvész helyszínén a kutyáknak különösen nagy szerepük van, mert anélkül át tudnak kutatni egy területet, hogy tönkre tennék a nyomozás szempontjából fontos bizonyítékokat, vagy megsemmisítenék a gyakran szinte teljesen hamuvá égett maradványokat. Nem csak az állatok részéről igényel nagy erőfeszítést a kutatás, a kutyák vezetőinek sem egyszerű a dolga, többek között az infrastruktúra hiánya miatt, ami gyakorlatilag megsemmisült a tűzben.

Nincs áram, sem folyóvíz, sokszor a levegő is mérgező, sok a fém, törött üveg, és az egyéb éles tárgy, a helyszín így valódi rémálom a mentőcsapatok számára.

A szakértők szerint a sikeres keresés főként a kutya, és annak vezetője közötti jó kapcsolaton múlik. Ezek a párosok ugyanis akár hat napot is dolgozhatnak egyfolytában, heteken keresztül, mint ahogyan a Katrina hurrikán utáni időszakban is tették, és ehhez nagyon szoros kapcsolatban kell lenniük egymással.

Annak ellenére, hogy a kutyáknak nem okoz érzelmi megrázkódtatást a holttestek keresése, - mert számukra bizonyos értelemben ez csupán játék, amit amúgy is szeretnek csinálni - ha a vezetőik mentálisan instabillá válnak, az közvetlenül hat az állatokra is.

A természeti katasztrófák és a bűntények felderítése mellett a tetemkereső kutyák egyéb feladatokra is alkalmasak. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) például a jeladóval felszerelt, veszélyeztett állatok felderítésére is használta Falcót, Közép-Európa első méreg- és tetemkereső kutyáját. Az egyesület a világon harmadikként, 2013-ban létrehozott méreg- és tetemkereső kutyás egységének jelentős szerepe van a ragadozómadár-mérgezések elleni küzdelemben. Egyébként Falco, aki hét évig szolgálta méreg- és tetemkereső kutyaként a természet védelmét 2021-ben nyugdíjba vonult.

(Borítókép: Rick Bowmer/AP)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a gyógyítást is?
A mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a gyógyítást is?
Az Avey öndiagnosztikai algoritmusa több mint 450 betegséget ismer fel 93 százalékos pontossággal, a beteg a gyógyszert házhozszállíttathatja az alkalmazással, vagy akár időpontot is foglalhat vele egy szakorvoshoz.
Wigner Jenő, a fizikus, aki megteremtette a nukleáris mérnöki tudományokat
Wigner Jenő, a fizikus, aki megteremtette a nukleáris mérnöki tudományokat
A legendásan udvarias tudós neve talán nem a legismertebb a Manhattan terv résztvevői közül, de hatalmas szerepet játszott az az első atommáglya, az első vízhűtéses, plutónium generáló reaktor létrehozásában és a tudomány számos területen hagyott hosszú időre szóló nyomot.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.