Nem lassít az evolúció: új artéria fejlődik bennünk

2020 / 10 / 10 / Felkai Ádám
Nem lassít az evolúció: új artéria fejlődik bennünk
Az alkarban a két alkari ütőér (arteria radialis és a. ulnaris) között, a nervus medianus mellett fut egy olyan artéria, amely a terhesség nyolcadik hetére fel szokott szívódni, működését pedig a két említett, alkari artéria veszi át. Ez az arteria medianus ugyanazokkal a struktúrákkal áll kapcsolatban, mint a nervus medianus.

Egy most publikált tanulmányban ehhez az artériához kapcsolódó, villámgyors „mikroevolúció” képe rajzolódik ki. Ez az artéria ugyanis a 18. század óta egyre több emberben marad meg egész életükben. Az arányok pedig egészen elképesztőek, amíg a 18. században a vizsgált alanyok 10 százalékánál fedezték fel az a. medianust, a huszadik század végére már 30 százaléknál. Jelenleg pedig az a szám 35 százalékon áll. Amennyiben marad ez a tempó, nyolcvan év múlva minden emberben jelen lesz ez az artéria, amint pedig átlépjük az 50 százalékot, már nem egy variánsról lesz szó, hanem ezt tekinthetjük a normál emberi testfelépítésnek.

Ráadásul ha a változás ilyen ütemű marad, akkor ez a leggyorsabb evolúciós fejlődés az emberiség elmúlt 250 évéből. A kutatást vezető Maciej Henneberg szerint ez a mikroevolúció remek példája annak, hogy továbbra is fejlődik a fajunk, hiszen azok, akik mostanában születtek, nagyobb eséllyel rendelkeznek ezzel az ütőérrel, mint akik régebben.

Magát a változást az a. medianus fejlődését szabályozó gének mutációja okozhatta, esetleg az anya egészségügyi problémái a várandósság ideje alatt – vagy a két tényező együtt. A változást okozó folyamatoknál azonban izgalmasabb kérdés, hogy miért kezdett el ekkora mértékben terjedni ez a variáns, ami valamiféle evolúciós előnyre utalhat. A kutatók szerint az a. medianus megmaradása esetén növekszik a test vérellátása, ráadásul műtétek esetén az artéria felhasználható helyettesítő szövetként a test más tájain. Nem csak előnyökkel jár azonban az artéria jelenléte, hiszen emiatt akár a carpális alagút szindróma lefolyása is fájdalmasabb lehet.

Természetesen nem ez az egyetlen evolúciós jelenség figyelhető meg az emberi testen, ilyen péládul (egyebek mellett) a bölcsességfog egyre elterjedtebb hiánya, az arteria thyroidea ima, amely szinte teljesen eltűnt a 20. század végére, illetve a térdízületben mind többeknél megfigyelhető, járulékos csontdarab, a fabella.

(Borítókép: SnappyGoat.com)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.