Nem lassít az evolúció: új artéria fejlődik bennünk

2020 / 10 / 10 / Felkai Ádám
Nem lassít az evolúció: új artéria fejlődik bennünk
Az alkarban a két alkari ütőér (arteria radialis és a. ulnaris) között, a nervus medianus mellett fut egy olyan artéria, amely a terhesség nyolcadik hetére fel szokott szívódni, működését pedig a két említett, alkari artéria veszi át. Ez az arteria medianus ugyanazokkal a struktúrákkal áll kapcsolatban, mint a nervus medianus.

Egy most publikált tanulmányban ehhez az artériához kapcsolódó, villámgyors „mikroevolúció” képe rajzolódik ki. Ez az artéria ugyanis a 18. század óta egyre több emberben marad meg egész életükben. Az arányok pedig egészen elképesztőek, amíg a 18. században a vizsgált alanyok 10 százalékánál fedezték fel az a. medianust, a huszadik század végére már 30 százaléknál. Jelenleg pedig az a szám 35 százalékon áll. Amennyiben marad ez a tempó, nyolcvan év múlva minden emberben jelen lesz ez az artéria, amint pedig átlépjük az 50 százalékot, már nem egy variánsról lesz szó, hanem ezt tekinthetjük a normál emberi testfelépítésnek.

Ráadásul ha a változás ilyen ütemű marad, akkor ez a leggyorsabb evolúciós fejlődés az emberiség elmúlt 250 évéből. A kutatást vezető Maciej Henneberg szerint ez a mikroevolúció remek példája annak, hogy továbbra is fejlődik a fajunk, hiszen azok, akik mostanában születtek, nagyobb eséllyel rendelkeznek ezzel az ütőérrel, mint akik régebben.

Magát a változást az a. medianus fejlődését szabályozó gének mutációja okozhatta, esetleg az anya egészségügyi problémái a várandósság ideje alatt – vagy a két tényező együtt. A változást okozó folyamatoknál azonban izgalmasabb kérdés, hogy miért kezdett el ekkora mértékben terjedni ez a variáns, ami valamiféle evolúciós előnyre utalhat. A kutatók szerint az a. medianus megmaradása esetén növekszik a test vérellátása, ráadásul műtétek esetén az artéria felhasználható helyettesítő szövetként a test más tájain. Nem csak előnyökkel jár azonban az artéria jelenléte, hiszen emiatt akár a carpális alagút szindróma lefolyása is fájdalmasabb lehet.

Természetesen nem ez az egyetlen evolúciós jelenség figyelhető meg az emberi testen, ilyen péládul (egyebek mellett) a bölcsességfog egyre elterjedtebb hiánya, az arteria thyroidea ima, amely szinte teljesen eltűnt a 20. század végére, illetve a térdízületben mind többeknél megfigyelhető, járulékos csontdarab, a fabella.

(Borítókép: SnappyGoat.com)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Elon Musk vállalata megkapta az engedélyt, hogy chipeket ültessen az emberek agyába
Elon Musk vállalata megkapta az engedélyt, hogy chipeket ültessen az emberek agyába
A Neuralink reményei szerint az általuk fejlesztett agy-számítógép interfész segít majd a lebénult embereknek abban, hogy a gondolataikkal irányíthassák a számítógépet.
Meglepő összefüggést találtak az internethasználat és a demencia kialakulása között
Meglepő összefüggést találtak az internethasználat és a demencia kialakulása között
Azt vizsgálták, hogy az internethasználat mértéke miképpen befolyásolja a demencia kialakulásának az esélyét 50 és 65 éves egyének esetén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.