Nem öröm az állandó maszkviselés, de a Razer okos maszkjában talán egész elviselhető lesz az élet

2021 / 01 / 13 / Felkai Ádám
Nem öröm az állandó maszkviselés, de a Razer okos maszkjában talán egész elviselhető lesz az élet
A Project Hazel egyelőre csak egy koncepció, de már ezen is látszik, hogy a maszkviselés annyira állandósult mindennapjainkban, hogy a rengeteg, menetközben felmerült nyűg és probléma lassanként egy egészen barátságos termék megszületéséhez vezethet.

A Razer maszkja ugyanis első pillantásra kiküszöböli azokat a leggyakoribb problémákat, melyet a maszkviselés miatt kell megtapasztalnunk. Az innovatív PPE-maszk első pillantásra is futurisztikus darab, de építettek bele aktív szellőzést, automatikus sterilizálást, hangfelerősítő technológiát, sőt a Razer Chromát is. Ez utóbbi kapcsán nyilván több olvasónkban is felmerül a kérdés, hogy mégis miről van szó. A Razer alapvetően a gaming széfrában tevékenykedik, vagyis videojátékokhoz gyártanak mindenféle kütyüket. A Razer Chroma pedig amolyan látványos, világítási technológia. Vagyis megfelelő eszközök (billentyű, gépház stb.) esetén ezeken különböző fények és különböző effektek futkároznak. Mit jelent ez egy maszk esetén? Egész pontosan azt, hogy 16,8 millió színnel, és pár effekttel dobhatjuk fel a maszkunkat a beépített, kettő, személyre szabható világítási zóna segítségével. Aláírom, nem ez a legfontosabb a járványvédelmi megfontolásokat tekintve, de azért nem keveset ad hozzá a maszk megjelenéséhez a színes fényhatás.

Ugyanakkor a kórokozó-védelmi megoldásokat sem érheti panasz. A maszkba egy sebészetben használt, N95-respirátort építettek be. Ez nem csak nagy hatásfokkal szűri a kórokozókat, de nagyfokú védelmet nyújt a folyadékokkal szemben is, tehát például a kitüsszentett nyállal szemben. A maszkba eltávolítható ventilátor is került – ez a légáramot irányítja, és képes kiszűrni a levegőben keringő részecskék legalább 95 százalékát. A rendszer hideg levegőt enged be, és kifújja a légzés által keletkezett meleget, ez nem csak azért hasznos, hogy ne izzadjunk be a maszkban, de ráadásul a CO2 sem gyűlik fel, így a fejünk sem fog megfájdulni. (Arról sajnos nincs hír, hogy esetleg ezzel elkerülhető-e a szemüveg párásodása is, de mivel a maszk légmentesen simul az arcunkra, ezért felteszem, hogy igen.) A maszk drót nélkül tölthető egy speciális állomásról amely nem csak naftával szolgál, de a beépített UV fényeknek hála egyben fertőtleníti is maszkot. Azaz elég este csak töltőre tennünk az eszközt, és reggelre az nem csak működőképes lesz, de csíramentes is.

A Project Hazel a társasági élet maradékából is kihozza, amit csak lehet. A maszk áttetsző, ezért látszik benne az arckifejezésünk, az említett személyre szabott világítás pedig sötétben felerősödik, és így ilyenkor is látszik a mimikánk. A hangfelerősítő technológia segítségével pedig tisztán fog minket érteni mindenki. A maszk ráadásul víz- és karcolásálló, és újrahasznosított műanyagból készült, tehát még kisebb környezeti terheléssel is jár ebből a szempontból, mint az eldobható társai.

Sajnos ár és megjelenési időpont jelenleg nem ismert, pedig igény már most is lenne rá.

(Címlapkép/nyitókép: Razer.com)

További cikkek a Rakétán:

Melyik védőmaszk mire jó, mi az az FFP3, kell-e nekem olyan? Sokat hallottunk az utóbbi napokban a védőmaszkokról, de arról keveset, hogy milyen típusai vannak és hogy a koronavírussal kapcsolatban van-e értelme használni valamelyiket. Utánanéztünk, mi az igazság.

Minek hordanánk maszkot… ha hordhatunk helyette "űrhajós" sisakot is? Az elmúlt hónapokban a járványkorszak is elkezdte kitermelni a saját divatját, de amíg ez eddig főleg csak az egyre kreatívabb és dizájnosabb maszkokra korlátozódott, a Microclimate új fejlesztése végre igazán XXI. századi megjelenést biztosít a viselőjének.

Jó a párásodó szemüveg ellen a Xiaomi 13 ezres ventilátoros maszkja? Jó! De a normális légzés egykor oly természetes, ma oly ritka élményét azért ez sem adja vissza.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.