Nem vicc: elektromos olajtankert építenek Japánban

2020 / 06 / 01 / Rácz Tamás
Nem vicc: elektromos olajtankert építenek Japánban
Hét japán nehézipari vállalat indított közös vállalkozást egy első hallásra igen ironikusan hangzó termékötlet, az elektromos olajszállító tartályhajó elkészítésére.

A japán konzorcium marketingesei talán nem látták meg a kissé sötét humorfaktort a projekt témájában, különben biztosan nem pont az olajtankert választották volna a fejlesztés emblematikus figurájaként. Mert bár a projekt weboldalának fejlécében is a tanker szerepel, a fejlesztés folyamata messze túlmutat az olajszállítás villamosításán.

Az E5 projekt megértéséhez ki kell tekintenünk a Kárpát-medencéből: Japán tengeri ország, ahol a belföldi hajózás jelentősége és volumene számunkra felfoghatatlan. Ennek megfelelően az állam CO2-kibocsátás-csökkentési terveiben is kiemelt szerep jut a hajózásnak. És mivel Japán gazdasága nagyon erősen támaszkodik a technológiai-ipari üzletágakra, nyilván nem szeretnék máshonnan várni a megoldást a belpiaci hajózás villamosítására. A tervek szerint az első villany-tanker 2021-ben futhat ki a tengerre.

Ha pedig a jelenben és a közeljövőben ebben a belső hajózásban a kis olajtankerek villamosítása jár a legtöbb piaci és emisszió-csökkentési lehetőséggel, akkor a nagy japán cégek bizony akkor is a nap- és szélerőművekkel termelt megújuló energiával feltöltött, akkumulátoros elektromos tankerrel kezdik a fejlesztési programot, ha ez első pillantásra egy kicsit fura a világ számára.

De ha ezzel is kezdik, az E5 Lab konzorcium következő két terméke már az elektromos és hidrogéncellás vontatóhajó és elektromos komp lesz!


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Brazíliában elfogadtak egy jogszabályt, amit teljes egészében a ChatGPT írt
Brazíliában elfogadtak egy jogszabályt, amit teljes egészében a ChatGPT írt
A javaslatot benyújtó tisztviselő csak az után árulta el, hogy a jogszabályt a ChatGPT fogalmazta meg, hogy azt a városi tanács már elfogadta.
A ChatGPT-t is lenyomja - állítja a Google az új mesterséges intelligenciájáról
A ChatGPT-t is lenyomja - állítja a Google az új mesterséges intelligenciájáról
A Google szerdán mutatta be a Gemini névre keresztelt nagy nyelvi modelljét, amit azonnal integráltak is a Bard chatbotba.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.