Nem vicc: elektromos olajtankert építenek Japánban

2020 / 06 / 01 / Rácz Tamás
Nem vicc: elektromos olajtankert építenek Japánban
Hét japán nehézipari vállalat indított közös vállalkozást egy első hallásra igen ironikusan hangzó termékötlet, az elektromos olajszállító tartályhajó elkészítésére.

A japán konzorcium marketingesei talán nem látták meg a kissé sötét humorfaktort a projekt témájában, különben biztosan nem pont az olajtankert választották volna a fejlesztés emblematikus figurájaként. Mert bár a projekt weboldalának fejlécében is a tanker szerepel, a fejlesztés folyamata messze túlmutat az olajszállítás villamosításán.

Az E5 projekt megértéséhez ki kell tekintenünk a Kárpát-medencéből: Japán tengeri ország, ahol a belföldi hajózás jelentősége és volumene számunkra felfoghatatlan. Ennek megfelelően az állam CO2-kibocsátás-csökkentési terveiben is kiemelt szerep jut a hajózásnak. És mivel Japán gazdasága nagyon erősen támaszkodik a technológiai-ipari üzletágakra, nyilván nem szeretnék máshonnan várni a megoldást a belpiaci hajózás villamosítására. A tervek szerint az első villany-tanker 2021-ben futhat ki a tengerre.

Ha pedig a jelenben és a közeljövőben ebben a belső hajózásban a kis olajtankerek villamosítása jár a legtöbb piaci és emisszió-csökkentési lehetőséggel, akkor a nagy japán cégek bizony akkor is a nap- és szélerőművekkel termelt megújuló energiával feltöltött, akkumulátoros elektromos tankerrel kezdik a fejlesztési programot, ha ez első pillantásra egy kicsit fura a világ számára.

De ha ezzel is kezdik, az E5 Lab konzorcium következő két terméke már az elektromos és hidrogéncellás vontatóhajó és elektromos komp lesz!


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
A Renault az automatizálás mellett döntött és kétszáz robotot dolgoztat új központjában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.