Nem vicc: kozmikus kérdőjelet fényképezett a James Webb

2023 / 07 / 30 / Felkai Ádám
Nem vicc: kozmikus kérdőjelet fényképezett a James Webb
Néha megtréfálja az Univerzum azokat, akik válaszokat keresnek a kérdéseikre. Jelenleg egyébként nem tudni pontosan (nem szándékos szóvicc), mi lehet a kérdőjel alakú objektum.

A James Webb Űrteleszkóp (JWST) születő csillagok hátterében kapott lencsevégre valamit: egy kozmikus kérdőjelet. Hogy mi lehet ez az objektum, azt jelenleg nem tudni biztosan, ötletek mindenesetre akadnak.

A JWST-t azért alkották meg, hogy választ találjon az Univerzum legnagyobb kérdéseire. Olykor azonban ezek a válaszok csak még több kérdéshez vezetnek – most azonban valami olyasmire került sor, amire eddig még soha: nem egy új kérdés merült fel, hanem pusztán egy kérdőjel – igaz abból egy kozmikus méretű:

 

Mint arról a Space.com beszámol: Az Európai Űrügynökség (ESA) James Webb Űrteleszkóp (JWST) csapata június 26-án, szerdán közzétett egy képet, amely az eddigi legrészletesebb képet mutatja két, a Földtől 1470 fényévnyire, a Vela csillagképben aktívan formálódó fiatal csillagról. A képen a Herbig-Haro 46/47 névre keresztelt csillagokat egy anyagkorong veszi körül, amely "táplálja" ezeket a csillagokat, miközben azok évmilliókon át növekszenek. Közvetlenül azonban a csillagok alatt, a lenyűgöző mélyűri kép hátterében egy óriási kozmikus kérdőjelre emlékeztető objektum fedezhető fel.

Hogy mégis mi ez a kérdőjel, az egy nagy kérdőjel (elnézést!), de a különös alakja és a színe azért ad némi támpontot a kutatóknak. Mint a JWST tudományos műveleteit irányító, baltimore-i Space Telescope Science Institute (STScI) képviselői nyilatkoztak az oldalnak:

"Valószínűleg egy távoli galaxisról van szó, vagy potenciálisan egymással kölcsönhatásba lépő galaxisokról (ez a kölcsönhatás okozhatja a furcsa alakot)."

Az STScI megerősítette azt, hogy a képen az objektum vörös színe arra utalhat, hogy elég távol van tőlünk, valamint azt is, hogy ez az első eset, hogy a csillagászok egy szó szerinti értelemben vett kérdőjelet azonosítottak az űrben.

Az összeolvadó galaxisok hipotézisét tartja valószínűnek egy szakértő is, aki szintén nyilatkozott a Space.com-nak. Matt Caplan professzor (fizika tanszék, Illinois Állami Egyetem) szerint a kérdőjel két különálló része valóban összeolvadó galaxisokra utalhat: a kérdőjel felső része egy nagyobb galaxis része lehet, amely az árapály erők miatt miatt vált el az alsó, pontszerű résztől.

Caplan hozzátette, hogy természetesen rengeteg más magyarázat is akad, de kizárta, hogy a válasz a kérdőjelre egy csillag lenne, mivel hiányoznak azok a nyolcágú fénytörési tüskék, amelyek a JWST tükrei miatt szoktak sugározni a csillagokból ezeken a felvételeken.

(Kép: NASA, ESA, CSA/képfeldolgozás: Joseph DePasquale) 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
A Habitable Mobility Platform segítségével az asztronauták akár egy hónapot is eltölthetnek majd egyhuzamban az égitesten.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.