Németország beárazta a szén-búcsú költségeit

2020 / 02 / 16 / Justin Viktor
Németország beárazta a szén-búcsú költségeit
A németek még egy darabig szénnel gurítanak. A fokozott klímaváltozás-tudatosságnak ezekben a sűrű napjaiban Németország, Európa legnagyobb és a világ negyedik legnagyobb gazdasága, ugyanakkor sietve dolgozik a szén energetikai felhasználásának leállításán. Ennek eredményeként egyes közműveknek természetesen pénzügyi kompenzációt kell kapniuk, és itt elképesztően komoly összegekről van szó - a Forbes magazin szakértője elemezte a helyzetet.

Bezár a bazár

2020 január közepén az RWE, a legnagyobb széntüzelésű villamosenergia-termelő Németországban 2014 szeptember 1-je óta a legmagasabb szinten találta részvényeinek árfolyamát. Az ár 29,995 € volt, ami 1,95 százalékos nyereséget jelentett. A növekedést részben azok a beszámolók okozták, melyek szerint a vállalat 2,6 milliárd euró (872.1 milliárd forint) kompenzációt fog kapni a szénüzemek bezáratása miatt. Ez várható is volt, azonban a kompenzáció összege körülbelül 600 millió euróval (201 milliárd forint) meghaladja a korábban vártat - mutat rá Stephen Pope az elemzésben.

Legfelső szintű áttörés

A hírek egy másik fontos bejelentést követtek, mely szerint Angela Merkel kancellár

40 milliárd eurós (13 billió 419 milliárd forint) támogatási csomagot ígért oda négy olyan német tartomány elnökének, ahol a szénbányászat a helyi gazdaság jelentős részét képezi.

Ez a politikai megállapodás újabb lépés az RWE újragondolása felé vezető úton, mely az éghajlatváltozással kapcsolatos meglehetősen zavaros németországi reakciók által érintett számos vállalkozás egyike. 

Merkel, hatalmának leköszönő napjaiban, 2040-ig elkötelezte Németországot a szénenergia-termelés mellett, miután elrendelte az ország atomerőműveinek bezárását a 2011 évi Fukushima-katasztrófa után. 

Kohleausstieg

Az új  megállapodás felgyorsítja a szénenergia-függőség - vagy ahogy a Rajnán túl mondják, a  „Kohleausstieg” (szén-kivezetés) - felszámolását 2035-ig. A formális megerősítés esetén a kompenzáció megszünteti az RWE pénzügyi jövőjével kapcsolatos piaci aggályokat, és felgyorsítja lehetőségét a jelentős megújuló erőforrásainak különálló társaságba történő kihelyezésére. A vállalat ugyanis ma Európa harmadik legnagyobb megújuló energiatermelője.

Nagy a kontraszt Németország és az Egyesült Királyság között, ahol a kormány bejelentette, hogy atomerőművei a természetes élettartamuk végéig fognak működni, és szinte teljesen megszüntették a szén használatát, amely a legrosszabb energiaforrás az üvegházhatású gázok kibocsátásának tekintetében. 

Ugyanakkor hiba lenne figyelmen kívül hagyni a Németország által megtett lépéseket. A megújuló energiaforrások Németországban összesen 56 milliárd kilowattóra (kWh) villamos energiát termeltek a nemzeti hálózat számára 2019 második negyedévében. Ez a Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) ideiglenes jelentése szerint 6,3 százalékos növekedést jelent az előző évihez képest, a megújuló energiaforrások arányát a teljes villamosenergia-ellátásban pedig az előző évi 41 százalékról 46 százalékra emelték - zárja sorait Pope.

(Forrás: Forbes Képek: )


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.