Nemsokára kiválasztják a színésznőt, aki az első Nemzetközi Űrállomáson forgatott mozifilmben fog szerepelni

2021 / 04 / 30 / Bobák Zsófia
Nemsokára kiválasztják a színésznőt, aki az első Nemzetközi Űrállomáson forgatott mozifilmben fog szerepelni
Valószínűleg mégsem Tom Cruise, hanem a Roszkoszmosz lesz, aki először forgat filmet az ISS-en, a Vizov (Kihívás) című film főszereplőjét hamarosan kiválasztják.

A Roszkoszmoszál a színfalak mögött már régóta folytak a tárgyalások egy, a Nemzetközi Űrállomáson forgatott filmről, amely teljesen orosz kivitelezésben valósulna meg és egyre inkább úgy tűnik, hogy a projekt hamarosan valóban megkezdődik. Az orosz állami űrügynökség a Channel One televízióscsatornával és a Yellow Black and White filmstúdióval közösen tavaly novemberben már megkezdte a főszerepre jelentkező színésznők meghallgatását, egy április 23-án tartott sajtótájékoztatón pedig Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezetője bejelentette, hogy előreláthatólag május 15-én ki is választják a végső jelöltek közül a leendő főszereplőt - írja a SpaceNews.

A színésznőnek így is kevés ideje marad a felkészülésre, mivel a Soyuz MS-19 missziót, amelynek keretében a filmes csapat is megérkezik az ISS-re eredetileg szeptember 20-án tervezték elindítani, bár ez még módosulhat októberre vagy későbbre. A szerep betanulása mellett a szokásos, űrhajósok számára kötelező fizikai felkészítésen is részt kell vennie, így a jelentkezők között amatőr, de pilótaengedéllyel rendelkező színésznő is megtalálható a jól ismert, Oroszországban népszerű nevek mellett.

Bár hivatalosan nem tették közzé a listát a jelentkezőkről, de a SpaceNews értesülései szerint a végső négy jelölt, akiket aközül a húsz színésznő közül választottak ki, akik már korábban orvosi és pszichológiai alkalmassági teszten estek át a Jurij Gagarin Űrközpontban: Szofja Arzakovszkaja, Galina Kairova, Alena Mordovina és Julija Peresild. A rendező személye régóta köztudott, ő Klim Sipenko, Oroszország egyik legfelkapottabb rendezője, akinek a neve talán a 2017-ben bemutatott Szaljut-7 sci-fi kapcsán lehet leginkább ismerős mindenki számára, amely a Szaljut-7 űrállomás 1985-ös helyreállításnak kalandos, bár nem egészen valósághű történetét meséli el.

Sipenko már túlesett a orvosi alkalmasságin és készül a forgatásra, amelyet, a hely szűkössége okán nem hivatásos operatőrökkel, hanem az ISS orosz moduljának éppen a helyszínen tartózkodó kozmonautáinak a segítségével fognak elkészíteni. A film elkészítése, illetve az űrbeli jelenetek leforgatása 12 napig fog tartani, ezután a csapatnak vissza kell térnie a hazafelé induló Szojuz MS-18 misszió tagjaival együtt. Ha a forgatás valóban megvalósul, az az egyik amerikai asztronauta, az április eleje óta az űrállomáson tartózkodó Mark Vande Hei ISS-en töltött napjait is befolyásolni fogja, mivel neki így nem marad hely az űrhajóban és további hat hónapig, 2022 áprilisáig maradnia kell az űrállomáson. Vande Hei azonban márciusban úgy nyilatkozott, hogy nem bánja a misszió meghosszabbítását, mivel így ő lehet azon kevés űrhajósok egyike, akik a szokásos fél év helyett egy teljes évet tölthetnek az űrben.

"Őszintén, számomra ez egy lehetőség egy életre szóló tapasztalatra. Sosem voltam még hat hónapnál tovább az űrben."

Most, hogy már a SpaceX is szállít utasokat az ISS-re, illetve a Boeing is fejleszti a Starlinerét, lehetővé válna, hogy egyfajta megosztásos rendszerben működjön együtt az orosz és amerikai fél, és orosz űrhajósok is utazhassanak a Crew Dragonon, mint ahogy amerikai és más nemzetiségű asztronauták már régóta utaznak a Szojuzon, de az erről szóló tárgyalások a Space.com beszámolója szerint egyelőre még akadoznak. Visszatérve a Vizov című filmre, a forgatókönyvről egyelőre nem lehet túl sok részletet tudni, csak annyit, hogy "kiemelt szerepet kap benne az orosz űrprogram és dicsőíti majd a kozmonauták hivatását" - a sajtónyilatkozat szerint. Ezen a nyáron egy másik filmes projekt is kezdetét veszi az űrállomáson a Felix & Paul Studio jóvoltából, akik már régóta készítenek felvételeket a helyszínen: ők nem sci-fit, hanem dokumentumfilmet forgatnak majd arról, hogy hogyan is zajlik egy űrséta a világűr hideg és sötét végtelenjében.

(Fotó: GettyImages/hutangac)

További cikkek a témában:

Kína pályára állította az állandó űrállomása központi modulját A terveknek megfelelően a kínai űrügynökség csütörtökön, magyar idő szerint hajnali 5.20 körül fellőtte az első állandó űrállomásának a központi modulját, ami nem sokkal később Föld körüli pályára állt.
Kína és Oroszország közösen terveznek kutatóállomásokat a Holdra – akár az égitest felszínére is A tervet az együttműködésről tegnap jelentették be, de a két ország között az űrkutatással kapcsolatos kooperáció nem áll meg itt.
A második MIR űrállomás rejtélyes története Tudtad, hogy kettő volt? És hogy az egyik még mindig megvan?


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Rakétákkal szállítaná ki a csomagokat a világ egyik legnagyobb webáruháza
Rakétákkal szállítaná ki a csomagokat a világ egyik legnagyobb webáruháza
Az Alibaba ígéretei szerint a formabontó megoldással akár egy autót is ki tudnak szállítani egy napon belül a világ bármely pontjára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.