Nikola Tesla miért volt három szám, a 3, 6 és a 9 megszállottja?

2022 / 04 / 30 / Felkai Ádám
Nikola Tesla miért volt három szám, a 3, 6 és a 9 megszállottja?
A korszakos feltaláló szerint ez a három szám jelenti a kulcsot az univerzumhoz – elmondjuk, hogy miért gondolta így.

Nikola Tesla sokáig homályban maradt, mára azonban ismertté vált feltaláló, akinek a személyét, épp úgy mint a találmányait némi jól eső misztikum övezi. Azt mindenki tudja, hogy Tesla sosem gazdagodott igazán meg a találmányaiból, sőt egy olcsó hotelben halt meg, pedig igazán fontos, akár a napjainkat is meghatározó eszközöket és elképzeléseket ötölt ki: nevéhez fűződik a váltóáram (a nagy áramháborúról a lenti cikkünkben írtunk), az indukciós motor, értelemszerűen a Tesla-tekercs, de eljátszott olyan elképzelésekkel, melyek, jellemzően a hiányzó anyagiak okán, végül mások találmányaiban öltöttek testet – ilyen volt a röntgensugár, a neon vagy a távirányítás.

Edison és Westinghouse nagy áramháborúja Az 1880-as években felragyogott a világ az elektromos világításnak köszönhetően, de az árnyékban újfajta háború kezdte szedni áldozatait. Edison, Tesla, Westinghouse, Harold Brown, Topsy elefánt és három nagy magyar feltaláló mind a csatatéren találták magukat.

Hogy korszakos zseni volt, ahhoz nem férhet kétség, ahogy ahhoz sem, hogy egészen másként működött az agya, mint a többségünknek. Tesla az önéletrajzában többször ír testen kívüli élményekről, melyeket gyerekként élt át – ekkor új helyeken, városokban, országokban járt, amelyek épp oly kedvesek voltak a számára, mint a valóságosak és semmivel sem kevésbé intenzívek. Emellett eidetikus vagy fotografikus memóriával is rendelkezett, aminek köszönhetően a találmányait már azelőtt kidolgozta fejben, hogy nekiállt volna ténylegesen is megvalósítani őket. Sőt Tesla némiképp a többi feltaláló szemére hányta, hogy azok türelmetlenek, és nem igazán szeretik lassan és precízen fejben összerakni a találmányaikat, holott a hibákat már így is el lehet kezdeni kiküszöbölni.

Tesla azonban igazán fantáziadús egyén is volt, akit foglalkoztattak a mindenség nagy rejtélyei is. Kutatásai és találmányai nagy része egyenesen lehámozhatatlan erről a késztetésről – erre alapult az elektromosság tulajdonságainak a tanulmányozása is, például hogy felfedezte a földi állóhullámokat (1899–1900), bizonyítva, hogy a Föld maga is vezető. De erre használta a matematikát is. Egy Teslának tulajdonított idézet szerint például:

„Ha felfoghatnánk a 3, 6 és 9 nagyszerűségét, akkor kulcsunk lenne az univerzumhoz.”

Azt nem tudhatjuk, hogy a fenti idézet tényleg Teslától származik-e, de az biztos, hogy a feltaláló valóságos megszállottja volt ezeknek a számoknak. Mint azt az All That's Interesting írja, mindennek matematikai és kultúrtörténeti okai voltak – Marko Rodin tudós szerint például ez a három szám egy fluxusmező vagy egy a harmadik dimenzióból a negyedikbe mutató vektor, mivel az 1, a 2 és a többi szám duplázásával lefektethető egy olyan minta, amely kizárja magából ezt a három számot. A 3 azonban a történelemben is rengetegszer megjelenik – elég a háromszögekre gondolni (piramis oldalai), de akár a Szentháromságra. Tesla maga hívta fel a figyelmet az energia, a frekvencia és a vibráció hármasára, ami az „univerzum titkait” rejti.

Tesla ennek megfelelően az életében apró „szertartásokkal” mutatta ki tiszteletét ezen számok iránt – például mielőtt belépett egy épületbe, háromszor körbesétálta az adott tömböt. A tányérjait 18 szalvétával törölte le (a 18 3-mal, 6-tal és 9-cel egyaránt osztható), valamint csak olyan hotelszobákban szállt meg, amelyek közül legalább egy szám osztható volt hárommal. Az utolsó hotelszobája, ahol meg is halt, például a 3327-es szoba volt.

Ez a különös számmisztika pedig fogékony közegre lelt napjaink közösségi médiájában, és többen különböző módszerekkel próbálják „kinyerni” ezen számok erejét, hogy a kívánságaikat valóra válthassák.

(Kép: Pixabay/GDJ)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.