Nobel-békedíjat kapott a Világélelmezési Program

2020 / 10 / 11 / Justin Viktor
Nobel-békedíjat kapott a Világélelmezési Program
A Nobel Bizottság döntése alapján a 2020-as Nobel-békedíjat a Világélelmezési Program (WFP) kapta. A Világélelmezési Program a világ legnagyobb humanitárius szervezete, amely az éhezés enyhítésére jött létre és elősegíti az élelmezésbiztonságot. 2019-ben a WFP 88 országban közel 100 millió embernek nyújtott segítséget, akik a heveny étkezési bizonytalanság és az éhség áldozatai voltak.

135 millió éhező

Az éhség felszámolását  2015-ben fogadták el az ENSZ egyik fenntartható fejlődési céljaként, a WFP pedig az ENSZ elsődleges szervezete ennek megvalósítására. Az elmúlt években sokat romlott a globális helyzet, 2019-ben 135 millió ember szenvedett akut éhezéstől, ami hosszú évek óta a legmagasabb szám. A növekedés legnagyobb részét a háborúk és fegyveres konfliktusok okozták.

A koronavírus-járvány természetesen jelentősen hozzájárult az éhezés áldozatai számának erőteljes növekedéséhez világszerte. Jemenben, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Nigériában, Dél-Szudánban és Burkina Fasoban, az erőszakos konfliktusok és a járvány együttesen vezettek az éhezés határán élők számának drámai növekedéséhez. A pandémia alatt a Világélelmezési Program impozáns mértékben növelte erőfeszítéseit. A szervezet saját szavaival:

"Egészen addig a napig, amíg orvosi vakcinánk nem lesz, az élelmiszer a legjobb oltás a káosz ellen."

Éhségválság

A világot szinte elképzelhetetlen méretű éhségválság fenyegeti, ha az Élelmezési Világprogram és más élelmiszersegély-szervezetek nem kapják meg a kért pénzügyi támogatást. 

Az éhség és a fegyveres konfliktus közötti kapcsolat ördögi kör: a háború és a konfliktusok táplálékbizonytalanságot és éhséget okozhatnak, ugyanúgy, mint ahogy az éhség és az élelmiszerek hozzáférhetőségének bizonytalansága lappangó konfliktusok fellángolását és az erőszak erősödését okozhatja. Amíg nem vetünk véget a háborúknak és fegyveres konfliktusoknak az éhezés mentes világ megteremtésének célját sem érhetjük el.

A Nobel Bizottság kihangsúlyozta, miszerint az élelmezésbiztonság növelése érdekében nyújtott segítség nem csupán az éhezést akadályozza meg, de hozzájárulhat a stabilitás és a béke kilátásainak javításához is. Az Élelmezési Világprogram vezető szerepet vállalt a humanitárius munka és a békefenntartás ötvözésében úttörő projektek révén Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában.

Világélelmezési Program

A Világélelmezési Programot a FAO és az ENSZ hozták létre 1961-ben. Ez a világ legnagyobb humanitárius, élelmiszersegélyt nyújtó szervezete. Alapfeladata a természeti csapások és háborús konfliktusok okozta rendkívüli, szükséghelyzetekben humanitárius segítség nyújtása. Teljes egészében önkéntes felajánlások alapján dolgoznak, összegyűjtik a nemzeti kormányok készpénz és természetbeni felajánlásait, beszerzik az élelmiszereket és logisztikai rendszerükön keresztül eljuttatják a rászorulókhoz. A tagországok kormányai mellett szoros együttműködésben dolgoznak a római székhelyű testvér-szervezetekkel (FAO, IFAD), valamint a nemzetközi civil szervezetekkel a Zéró Éhezés elérése érdekében. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR)  és az UNICEF a szervezet partnerei.

Az idei díjjal a Norvég Nobel Bizottság az éhség fenyegetésétől szenvedő vagy azzal szembesülő emberek milliói felé kívánja fordítani a világ tekintetét. Az Élelmezési Világprogram kulcsfontosságú szerepet játszik az élelmiszerbiztonság béke eszközévé tételében, és hozzájárult az ENSZ tagállamainak mozgósításához az éhség háborús és konfliktusokban fegyverként történő felhasználása elleni küzdelemhez.

(Forrás: TNYT Képek: Pixabay, Nobelprize)


 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorának vendége Dr. Varga Máté egyetemi docens, az ELTE TTK Biológiai intézetének, Genetikai tanszékének az oktatója volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.