Novembertől rendkívüli fényességgel ragyog a Jupiter a keleti égbolton

2023 / 11 / 01 / Bodnár Barna
Novembertől rendkívüli fényességgel ragyog a Jupiter a keleti égbolton
A Naprendszer bolygókirályának is nevezett Jupiter most pénteken kerül oppozícióba, azaz a Földdel való szembenállásba. A bolygó 12 éves keringése során 2023 januárjában került a legközelebb a Naphoz. Így a 12 éves keringési ciklusában tavaly szeptemberben és idén novemberben van nagy oppozícióban, vagyis ekkor a legközelebbi és legfényesebb a Jupiter.

Novemberben minden este látható lesz a keleti égbolton a különösen nagy fényességű, csillagszerű Jupiter, ami éjfél előtti delelésekor már egészen magasan ragyog az égen, áll a Svábhegyi Csillagvizsgáló sajtóközleményében.

Minek köszönhető a különleges látvány?

A földpályán kívül keringő bolygóknak van egy kitüntetett helyzete, amit a Nappal való szembenállásnak vagy oppozíciónak nevezünk. Oppozíció során a Földről nézve a bolygó pontosan a Nappal ellentétes oldalon van, tehát a Földünk a Nap és a bolygó közé szorul. Ilyenkor van a bolygó a legközelebb hozzánk, ezért ekkor látszik a legnagyobbnak és legfényesebbnek. A Jupiter 12 éves keringési ciklusában 2023 január 22-én került napközelbe. Az ezt megelőző és követő oppozíciókat hívjuk nagy oppozíciónak. Ilyenkor kerül a bolygó a legközelebb a Naphoz, és oppozíciója során a Földhöz is, ehhez hasonló esemény legutóbb tavaly szeptemberben volt.

Mikor és hogyan figyelhetjük meg?

A Jupitert nehéz eltéveszteni: az esti keleti égbolt legfényesebb égitestje (ha a Hold éppen nem látszik), egészen addig uralja az eget, amíg hajnalban felkel a Vénusz. Jelenleg a Kos csillagképben tartózkodik, majdnem a Cet határán. Nem csak az oppozíció napján nyűgöz le minket a Jupiter, ugyanis ez a fényesség idén november elejétől legalább december 6-áig tartja majd magát. A Jupiter egészen 2024. január végéig megfigyelhető lesz a delelési magasságán, ezt követően egyre hamarabb nyugszik majd, míg április elején végül el nem tűnik a Nap fényében.


A Jupiter helyzete az égbolton 2023. 11. 03-án 22 órakor (Forrás: Svábhegyi Csillagvizsgáló)

A Jupiter szabad szemmel is nagyon látványosan ragyog, azonban igazán távcsőben észlelhető a különleges jelenség. Már egy kisebb kézi távcsövet felé fordítva is feltűnik körülötte négy ragyogó kis pontocska: ez a 4 legnagyobb holdja, az Io, Europa, Ganymedes és a Callisto. Nem mindig látszik a bolygó körül az összes hold, előfordul ugyanis, hogy egy vagy több égitest éppen a Jupiter előtt vagy mögött helyezkedik el. Ezek a holdak olyan fényesek, hogy ha nem lenne ott mellettük a bolygó ragyogása, szabad szemmel is láthatók lennének.

A Jupiter ragyogását érdemes egy nagyobb távcsővel is megtekinteni, az égitest felhősávjai ugyanis 50-100-szoros nagyítás felett látszanak jól. Bizonyos időpontokban a déli egyenlítői sávban tomboló óriási vihar, a Nagy Vörös Folt is észlelhető. Ez a narancssárga folt november 3-án 23:15 után fordul be a korongra, és ezután egész éjszaka megfigyelhető, majd másnap, november 4-én este 19:15 után is jól látható a bolygó felénk néző oldalán.

Novemberben és decemberben a Jupiter a Svábhegyi Csillagvizsgáló távcsövein át is megtekinthető, az intézmény honlapján megadott időpontokban.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.