Van egy cég, ami az OpenAI-nál is nagyobbat nyert a mesterséges intelligencia forradalmán

2024 / 02 / 18 / Bobák Áron
Van egy cég, ami az OpenAI-nál is nagyobbat nyert a mesterséges intelligencia forradalmán
Az Nvidia a piaci kapitalizáció tekintetében a héten előbb az Amazont majd az Alphabetet is megelőzte, így már a negyedik legértékesebb cégnek számít a világon.

Az elsősorban a grafikus kártyáiról ismert vállalatot nyugodtan nevezhetjük a ChatGPT-vel beköszöntő generatív MI-forradalom legnagyobb nyertesének, hiszen a nagy nyelvi modellek fejlesztéséhez rendkívüli számítási kapacitásra van szükség, az Nvidia pedig a kifejezetten erre a feladatra specializált úgynevezett "AI chipekkel" olyan piaci előnybe került, hogy ma gyakorlatilag mindenki tőlük vásárol. Az Nvidia csak 2023-ban mintegy 550 ezret szállított le a H100 GPU-ból, amiből egy darab nagyjából 30 ezer dollárba vagyis több mint tízmillió forintba kerül, és amihez ennek ellenére is szinte lehetetlen hozzájutni. A Venture Beat beszámolója szerint ennek folyományaként ma már vannak olyan cégek is, akik azzal tesznek szert bevételre, hogy meghatározott időre bérbe adják a H100-as chipjeiket.

A fentiek tükrében nem meglepő, hogy az Nvidia részvényárfolyama az elmúlt évben egészen rendkívüli emelkedést produkált: amíg 2023 elején egy Nvidia részvény kevesebb, mint 150 dollárt ért, addig jelenleg 726,13 dolláron jegyzik a cég értékpapírjait, vagyis a részvények ára bő egy év alatt csaknem az ötszörösére emelkedett. Ennek megfelelően az Nvidia piaci kapitalizációja is igencsak meglódult, hiszen amíg 2023 elején a vállalat még "mindössze" 686 milliárd dollárt ért, addig jelenleg a részvények értékének és számának szorzata alapján már 1793 milliárd dollár a cég értéke. Az Nvidia ezzel a héten előbb az Amazont, majd nem sokkal később a Google anyavállalatát, az Alphabetet is megelőzte a piaci kapitalizáció tekintetében, így jelenleg már a Microsoft, az Apple valamint a Saudi Aramco olajtársaság mögött a világ negyedik legértékesebb cégének számítanak - írja a CNBC.

Hogy az Nvidia részvényárfolyama meddig emelkedhet, arról az elemzőknek is megoszlik a véleménye, a többség mindenesetre arra számít, hogy a cég idén még a tavalyinál is jobb eredményeket tud majd felmutatni. Erre meg is van minden esélyük, hiszen az idei év második negyedévében boltokba kerül a H100-nál is sokkal fejlettebb H200-as AI chipjük, néhány nappal ezelőtt pedig bemutatták az új, EOS névre keresztelt szuperszámítógépüket is, amely jelenleg a kilencedik leggyorsabb ilyen gépnek számít a világon.

(Borítókép: Justin Sullivan/Getty Images)

Horribilis összegből rázná gatyába a chipgyártást az OpenAI vezére Sam Altman szerint a jelenlegi infrastruktúra egyre kevésbé tudja kiszolgálni a mesterséges intelligenciát fejlesztő cégek igényeit, ezért olyan befektetőket keres, akik hajlandóak lennének hétezer milliárd dollárt, vagyis nagyjából az USA éves költségvetését invesztálni a kapacitások radikális fejlesztésébe.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.