Nyolc csillag közelít meg egy fekete lyukat – melyik éli túl? 2021 / 12 / 03 / Felkai Ádám

Olyan, mint egy igazi kozmikus horror – nyolc csillag kezd el baljóslatúan körözni egy fekete lyuk körül – ez utóbbi hatalmas, a Napunk tömegének egymilliószorosával rendelkezik. Ahogy a csillagok egyre közelebb kerülnek, a fekete lyuk mindegyiket megnyújtja és eldeformálja, néhány csillag teljesen „gázspagettivá” nyúlik szét – ez a jelenség egyébként TDE, vagyis „tidal disruption event” néven ismert. Akadnak csillagok, amelyek ugyan elvesztik a tömegük egy részét, de a borzalmas találkozást követően visszanyerik az eredeti alakjukat, és „sérülten” bár, de túlélik az incidenst. Ez az első olyan szimuláció egyébként, amelyik Einstein általános relativitáselméletét kombinálja a csillagok sűrűségét valósághűen ábrázoló modellekkel. Ennek megfelelően érdekes következtetéseket lehet levonni – a szóban forgó csillagok ugyanis 0,1-10 naptömegig terjednek, de a „túlélési esélyük” nem egyszerűen csak a tömegtől függ, hanem sokkal inkább az adott csillag sűrűségétől. A kutatók egyébként több hasonló szimulációt is lefuttattak, és ezek segítségével megbecsülhetővé válik, hogy a TDE milyen gyakran fordulhat elő az Univerzumban. (Forrás: SciTechDaily, Fotó: Flickr/European Southern Observatory)
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.