Nyolc csillag közelít meg egy fekete lyukat – melyik éli túl? 2021 / 12 / 03 / Felkai Ádám

Olyan, mint egy igazi kozmikus horror – nyolc csillag kezd el baljóslatúan körözni egy fekete lyuk körül – ez utóbbi hatalmas, a Napunk tömegének egymilliószorosával rendelkezik. Ahogy a csillagok egyre közelebb kerülnek, a fekete lyuk mindegyiket megnyújtja és eldeformálja, néhány csillag teljesen „gázspagettivá” nyúlik szét – ez a jelenség egyébként TDE, vagyis „tidal disruption event” néven ismert. Akadnak csillagok, amelyek ugyan elvesztik a tömegük egy részét, de a borzalmas találkozást követően visszanyerik az eredeti alakjukat, és „sérülten” bár, de túlélik az incidenst. Ez az első olyan szimuláció egyébként, amelyik Einstein általános relativitáselméletét kombinálja a csillagok sűrűségét valósághűen ábrázoló modellekkel. Ennek megfelelően érdekes következtetéseket lehet levonni – a szóban forgó csillagok ugyanis 0,1-10 naptömegig terjednek, de a „túlélési esélyük” nem egyszerűen csak a tömegtől függ, hanem sokkal inkább az adott csillag sűrűségétől. A kutatók egyébként több hasonló szimulációt is lefuttattak, és ezek segítségével megbecsülhetővé válik, hogy a TDE milyen gyakran fordulhat elő az Univerzumban. (Forrás: SciTechDaily, Fotó: Flickr/European Southern Observatory)
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A NASA elárulta, milyen lesz a Holdra tervezett
A NASA elárulta, milyen lesz a Holdra tervezett "vasút"
A mágneses levitációval a felszín felett repkedő szállítójárművek akár már a 2030-as években megjelenhetnek a Holdon, ez pedig az állandó holdbázis létesítése szempontjából is kulcsfontosságú lépés lehet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.