Nyolc csillag közelít meg egy fekete lyukat – melyik éli túl? 2021 / 12 / 03 / Felkai Ádám

Olyan, mint egy igazi kozmikus horror – nyolc csillag kezd el baljóslatúan körözni egy fekete lyuk körül – ez utóbbi hatalmas, a Napunk tömegének egymilliószorosával rendelkezik. Ahogy a csillagok egyre közelebb kerülnek, a fekete lyuk mindegyiket megnyújtja és eldeformálja, néhány csillag teljesen „gázspagettivá” nyúlik szét – ez a jelenség egyébként TDE, vagyis „tidal disruption event” néven ismert. Akadnak csillagok, amelyek ugyan elvesztik a tömegük egy részét, de a borzalmas találkozást követően visszanyerik az eredeti alakjukat, és „sérülten” bár, de túlélik az incidenst. Ez az első olyan szimuláció egyébként, amelyik Einstein általános relativitáselméletét kombinálja a csillagok sűrűségét valósághűen ábrázoló modellekkel. Ennek megfelelően érdekes következtetéseket lehet levonni – a szóban forgó csillagok ugyanis 0,1-10 naptömegig terjednek, de a „túlélési esélyük” nem egyszerűen csak a tömegtől függ, hanem sokkal inkább az adott csillag sűrűségétől. A kutatók egyébként több hasonló szimulációt is lefuttattak, és ezek segítségével megbecsülhetővé válik, hogy a TDE milyen gyakran fordulhat elő az Univerzumban. (Forrás: SciTechDaily, Fotó: Flickr/European Southern Observatory)
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.