Nyomozás az északi félteke új hőmérsékleti hidegrekordja után

2020 / 10 / 01 / Justin Viktor
Nyomozás az északi félteke új hőmérsékleti hidegrekordja után
Új hivatalos hidegrekord született az északi féltekén, miután megdőlt a mindenkori legalacsonyabb hőmérsékletet. Mindez harminc évvel ezelőtt történt, és az archívumokban kutató klímadetektívek nyomozták ki.

Rettentő hideg van volt 30 éve

Az új rekord -69 Celsius fok lett, Grönlandon regisztrálták és a Meteorológiai Világszervezet (WMO) is ellenőrizte. A 30 éves eredményt a WMO időjárási és éghajlati szélsőségek archívumából ásták elő, ahol nyilvántartják a világon bárhol mért rekordértékű hőmérsékleteket, csapadékmennyiségeket, legszárazabb periódusokat, jégeső szemcseméreteket, és még számos más hasonló értéket.

A rekordhideg -69 Celsius fokot egy Klinck nevű automatizált időjárás állomás mérte Grönlandon 1991 december 22-én, és ez az érték 2 Celsius fokkal bizonyult hidegebbnek az ezt megelőző korábbi rekordnál. A rekordot rögzítő ominózus szenzorokat 3 105 méter magasságban telepítették, közel a grönlandi jégtakaró legvastagabb, legmagasabban elhelyezkedő pontjához.

Egy híján 90

A világon valaha mért leghidegebb hőmérséklet -89.2 Celsius fok volt, ezt az oroszok rögzítették az antarktiszi Vosztok időjárási állomáson 1983 július 21-én. Az északi félteke korábbi rekordot érő hőmérsékletét szintén Oroszországban mérték még 1892 februárjában Verhojanszkban és 1933 januárjában Ojmjakonban, mindkét alkalommal -67,8 Celsius fokot mutatott a hőmérő.

A verhojanszki állomás egyébkén idén június 20-án plusz 38 Celsius fokos hőséget mért, és a WMO jelenleg is ellenőrzi, hogy ez valóban új rekordot jelent-e az Északi-sarkkörtől északra.

A rekordhideg érték rögzítése azért tartott ilyen sokáig, mert a klincki időjárási állomás csak egy ideiglenes állomás volt, melyet a grönlandi jégtakarót tanulmányozó kutatók használtak a 90-es évek elején mindössze 2 éven keresztül. A berendezést 1994-ben küldték haza a laboratóriumba, ahol letöltötték az adatait, majd visszaküldték az Antarktiszra. A WMO éghajlat-kutatói most felkutatták az eredeti kutatócsoportot, hogy segítsenek ellenőrizni a hőmérsékletet, az állomás berendezését és az időjárási mintákat melyek a térséget 1991 decemberében jellemezték.

„Ez a vizsgálat rávilágít a ma klímatudósok képességére, hogy azonosítsák a fontos múltbeli klímarekordokat, kiváló minőségű, hosszú távú klímafeljegyzéseket hozva létre.”- mondta Randall Cerveny professzor, a WMO éghajlati és időjárási szélsőségek referense.

(Forrás: IFLS Kép: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.