Óceánok, síkságok, dűnék és hegyek a Titán első globális térképén

2020 / 01 / 19 / Justin Viktor
Óceánok, síkságok, dűnék és hegyek a Titán első globális térképén
A NASA csillagászai nemrég közzétették a Szaturnusz Titán nevű holdjának első térképét. A Titán bizonyos értelemben Naprendszerünkben a Földhöz leginkább hasonló világ.

A kutatáshoz a NASA JPL és az Arizona State University csillagászai több évnyi Cassini-adatot használtak fel, hogy elkészülhessen a Titán első globális térképe. Az űrből nézve a Titan úgy néz ki, mint egy jellegtelen, narancssárgás-barna hold - de ennek oka csak a vastag légkör. A Cassini-misszió áthaladt a ködös felhőkön, és felfedezte a felület lenyűgöző és bonyolult geológiai képződményeit, melyeket a hidrológiai ciklus faragott ki, épp mint itthon, a Földön. A titán otthonunkon kívül az egyetlen olyan hely, amelyről ismert, hogy tavak, folyók, és óceánok tarkítják a felszínét, és persze eső is eshet, de a víz helyett folyékony metán és etán formájában.

"A Titánnak aktív metán-alapú hidrológiai ciklusa van, amely összetett geológiai táj kialakulását eredményezi, és felületét a Naprendszerben geológiailag a legváltozatosabbá teszi" - mondta el Rosaly Lopes, az új kutatás vezető szerzője. "Bár az anyagok, a hőmérséklet és a gravitációs mezők eltérőek, a Föld és a Titán között, sok felszíni tulajdonság hasonló a két világon, és úgy lehet értelmezni, hogy ugyanazon geológiai folyamatok termékei."

Lopes és csapata munkájának köszönhetően, most már van globális térképünk is a Titan felületéről, melyhez a kutatók több mint 120, az elmúlt évek során végzett Cassíni átrepülés adatait használták fel, a kombinálva a radar, a látható fény és az infravörös fénytartományban készült méréseket.

A térkép egy olyan világot mutat, amelyben az egyenlítő környékét szélfútta a szerves hóból származó homokdűnék övezik, elszórtan dimbes-dombos régiókkal ott, ahol már állandóbb alacsony és magashegységek dominálnak. A középső szélességi fokokon többnyire széles síkságok nyújtóznak más dombos területek között, néhol terep-labirintusokkal, amelyeket a tektonikus tevékenység vésett a felszínbe.

A legizgalmasabb tereptárgyak természetesen a metántavak és óceánok, amelyek többnyire a pólusokra koncentrálódnak - különösen a Kraken Mare óceánja a Titán északi pólusa közelében. És végül ott vannak a szétszórt becsapódási kráterek, melyek legnagyobbika a Menrva, a keleti féltekén.

"Ez a tanulmány a kombinált adatkészletek és eszközök használatának jó példája"

- mondta Lopes. "Noha nem rendelkeztünk globális lefedettségű szintetikus apertúra radarral (SAR), más műszerek és más radar-üzemmódok adatait felhasználhattuk a különböző terepadottságok jellemzőinek korrelálására. Így olyan helyeken is kikövetkeztethettük, hogy milyen a terep, ahol nem volt SAR lefedettség.”

A Titan felszínének jobb megismerése elősegítheti a jövőbeli missziók célpontjainak megtalálását. Ez például a NASA közelgő Dragonfly küldetését is érintheti, ami alapvetően egy repülő holdjáró (rover), amelynek 2034-ben kell megkezdenie ennek a lenyűgöző világnak a felfedezését, valamint ott van a tengeralattjáró terve, amely a szénsavas óceánok mélyére indulhat kutatni. A Titán térképének kutatási anyagait a Nature Astronomy folyóiratban tették közzé.

(Forrás: NewAtlas Képek: NASA)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Harminc éve menekült meg a Hubble Űrteleszkóp a kudarctól
Harminc éve menekült meg a Hubble Űrteleszkóp a kudarctól
1993. december 2-án indult útnak az Endeavour űrsikló a Hubble Űrteleszkóp felé, hogy végrehajtsák azt a kritikus fontosságú javítást az űreszközön, ami nélkül a teleszkóp sosem tudta volna várt tudományos célját beteljesíteni.
Egy magányos csillag mentheti meg a Földet, amelyen a felszíni életnek sokkal kevesebb ideje maradt, mint azt hinni szokás
Egy magányos csillag mentheti meg a Földet, amelyen a felszíni életnek sokkal kevesebb ideje maradt, mint azt hinni szokás
Kevesebb az időnk, mint azt hinni szokták: a Föld már jóval ezelőtt lakhatatlanná válhat, hogy a Nap vörös óriássá alakulna. Szerencsére megmentheti a bolygót, ha egy elhúzó csillag letéríti a Földet a pályájáról vagy akár ki is szabadítja a Naprendszerből.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.