Okos tankcsapdát és ritka radarrendszert is zsákmányolt az előrenyomuló ukrán sereg az oroszoktól

2022 / 09 / 10 / Felkai Ádám
Okos tankcsapdát és ritka radarrendszert is zsákmányolt az előrenyomuló ukrán sereg az oroszoktól
Az oroszok legújabb eszközeit Harkiv megyében találta meg az egyre sikeresebb ukrán hadsereg.

Ukrajna megindította az ellentámadást Harkiv megyében, és tegnap már egy nagyobb várost, a békeidőben 27 ezer lakosú Balakliját is sikerült visszafoglalni. Ezzel párhuzamosan a visszaszoruló orosz erők után ritka, új generációs katonai felszerelés marad hátra.

A legnagyobb fogás valószínűleg az az orosz 1L261 radarjármű, amely a Zoopark–1 rendszer kritikusan fontos darabja. Ez a rendszer egyébként az ellenséges tüzérségi állások bemérésére használatos, és az ukrán katonák a szóban forgó járműre elhagyatottan találták rá egy mezőn Harkivban.

A Zoopark–1M tehát egy mobil radarrendszer, amelyet a tüzérségi rakéták helyzetének észlelésére terveztek, amely akár elektronikai eszközök ellen használatos nehéz fegyverrendszerek (ECM) csapása esetén is működőképes marad. A tüzérségi állások mellett az 1L261 radar képes érzékelni aknavetőket és tarackokat, sőt akár taktikai ballisztikus rakéták indítóállásait is. Az 1L260 öt perc alatt készen áll a bevetésre vagy evakuálásra, miközben több mint nyolc órán keresztül működik, akár 12 célpont egyidejű követésével. Emiatt is érthetetlen, hogy az oroszok miért hagyták csak úgy hátra ezt az értékes eszközt.

A másik izgalmas szerzemény az a legújabb generációs, okos tankelhárító akna, mely szintén Harkivban került elő. Az orosz PTKM–1R páncéltörő akna, közismertebb nevén „ugróakna” lényegében egy okos lövedék, amely tankok és egyéb páncélozott járművek ellen használható, és az eszköz a járművek zaja, valamint az általuk keltett talajvibráció alapján képes szelektálni a célpontok között, és csak azt találja el, amely megfelel az előírt paramétereknek.

A másik fontos képessége ennek az eszköznek, hogy az aknákkal ellentétben nem a jármű alatt robban, hanem annak a tetejét célozza – amely jellemzően a páncélosok leggyérebben páncélozott része. Az ugróakna annyira új, hogy a tömegtermelése csak 2020-ban kezdődött.

Ezek mellett több harcjárművet is zsákmányoltak az ukránok, az egyik legérdekesebb darab talán a sértetlen orosz BMP–2M „Berezhok” továbbfejlesztett gyalogsági harcjármű, amely újratervezett toronnyal, fejlett optikai rendszerrel és AGS–30 automata gránátvetővel rendelkezik. Állítólag ez az első ilyen eszköz, amely valaha is ellenséges kézre jutott.

(Kép: Ukraine Weapons Tracker/Twitter)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.