Okosfal erősítheti fel a wifi jelet

2020 / 02 / 04 / Felkai Ádám
Okosfal erősítheti fel a wifi jelet
Nem számít a sebesség, ha nincs hova futni – ennek megfelelően rendelkezhetünk olyan gyors internethozzáféréssel, hogy ihaj-csuhaj, ha ennek csak töredéke csorog át a készülékünkre. A Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) most épp ezt a problémát szeretnék megoldani végre.

A megoldáson az MIT CSAIL (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory) részlege dolgozik, és reményeik szerint az okosfal (hivatalosan: okosfelület) ezer százalékkal fogja megdobni a jelerősséget. A kutatók szerint minderre azért van szükség, mert a nagyobb sebességű internetből semmi sem lesz addig a valóságban, amíg a jelközvetítésnek nincs hatékonyabb módja.

Különösen a nagyobb terek, például: raktárhelyiségek esetén érzékelhető ez a probléma. Manapság a raktárak is tele vannak mindenféle szenzorokkal, amelyek a készletet tartják nyilván, és egy ekkora térben a jelerősség felsákáláza csak energiaigényes és drága módszerekkel oldható meg jelenleg.

Az okosfelület mindezt úgy oldaná meg egy huszárvágással, hogy a falakat, és egyéb szóba jöhető külső felszíneket alakítaná antennákká.

Az okosfelület lényegében tehát több, mint 3000 antennából áll, és a többi megoldáshoz képest fillérekbe kerül. Ezek a síklapok pedig vagy áteresztik, vagy pedig visszaverik a jeleket – attól függően, mire van épp szükség (amit a vezérlőprogram dönt el).

Egyébként hasonlóval, a külső felületek antennává alakításával a Princetoni Egyetemen is kísérleteznek, ám az MIT közleménye szerint az ő okosfaluk egyszerre költséghatékony és könnyen alkalmazható.

(Kép: MIT CSAIL)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.