Okosfal erősítheti fel a wifi jelet

2020 / 02 / 04 / Felkai Ádám
Okosfal erősítheti fel a wifi jelet
Nem számít a sebesség, ha nincs hova futni – ennek megfelelően rendelkezhetünk olyan gyors internethozzáféréssel, hogy ihaj-csuhaj, ha ennek csak töredéke csorog át a készülékünkre. A Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) most épp ezt a problémát szeretnék megoldani végre.

A megoldáson az MIT CSAIL (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory) részlege dolgozik, és reményeik szerint az okosfal (hivatalosan: okosfelület) ezer százalékkal fogja megdobni a jelerősséget. A kutatók szerint minderre azért van szükség, mert a nagyobb sebességű internetből semmi sem lesz addig a valóságban, amíg a jelközvetítésnek nincs hatékonyabb módja.

Különösen a nagyobb terek, például: raktárhelyiségek esetén érzékelhető ez a probléma. Manapság a raktárak is tele vannak mindenféle szenzorokkal, amelyek a készletet tartják nyilván, és egy ekkora térben a jelerősség felsákáláza csak energiaigényes és drága módszerekkel oldható meg jelenleg.

Az okosfelület mindezt úgy oldaná meg egy huszárvágással, hogy a falakat, és egyéb szóba jöhető külső felszíneket alakítaná antennákká.

Az okosfelület lényegében tehát több, mint 3000 antennából áll, és a többi megoldáshoz képest fillérekbe kerül. Ezek a síklapok pedig vagy áteresztik, vagy pedig visszaverik a jeleket – attól függően, mire van épp szükség (amit a vezérlőprogram dönt el).

Egyébként hasonlóval, a külső felületek antennává alakításával a Princetoni Egyetemen is kísérleteznek, ám az MIT közleménye szerint az ő okosfaluk egyszerre költséghatékony és könnyen alkalmazható.

(Kép: MIT CSAIL)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.