Okostelefon-alkalmazással küzdenek a hőség ellen Athénben

2023 / 08 / 23 / Bodnár Barna
Okostelefon-alkalmazással küzdenek a hőség ellen Athénben
Az Extrema Athens 5 percenként frissülő adatokkal segíti az embereket, hogy elkerüljék a város azon pontjait, ahol a legnagyobb a hőguta kockázata. Az alkalmazás emellett azt is elárulja, melyik sétaútvonal mellett van a legtöbb árnyékot adó fa, illetve, hogy hol találhatóak a város "hűsölő központjai".

Az Extrema Athens nevű Android és iOS alapú mobileszközökre is telepíthető alkalmazás lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy egyedi profilt hozzon létre, majd valós idejű adatok alapján tájékozódjon arról, mennyire nagy a hőguta kockázata a város egy adott pontján.

A hőguta a legsúlyosabb hőséggel összefüggő betegség, amely akkor következik be, amikor a szervezet már nem tudja szabályozni a test hőmérsékletét, így az folyamatosan emelkedik, a verejtékező mechanizmus leáll, a szervezet pedig nem képes lehűlni. Hőguta esetén a testhőmérséklet 10-15 percen belül 41 fokra, vagy annál magasabbra is emelkedhet, ami maradandó fogyatékosságot vagy halált is okozhat, ha a személy nem kap sürgősségi ellátást.

Az alkalmazás megjelöli a városban lévő hűvösebb helyeket is, amelyek átmeneti menedéket nyújthatnak az embereknek a meleg elől. Ez különösen fontos a veszélyeztetett korúak esetében, akiknél a szélsőséges meleg még nagyobb kockázatot jelent. A gyerekek és idősek hatékony védelme érdekében az alkalmazásban több felhasználói profilt is létre lehet hozni, ahol az adott személy adatait és tartózkodási helyét megadva azonnal látszik, mekkora veszélynek van kitéve a szélsőséges melegben.

Az Extrema valós idejű műholdas adatokat, valamint más város-specifikus információkat használ fel a hőmérséklet, a páratartalom és a diszkomfort-index becsléséhez a település teljes területén. Az adatok 5 percenként frissülnek, ezzel olyan térbeli és időbeli felbontású információkat juttatt el az emberekhez, amelyek más módon nem állnak rendelkezésre. Emellett az alkalmazás olyan praktikus tanácsokkal is ellátja a felhasználót, mint például az, hogy melyik sétaútvonal mentén van a legtöbb, árnyékot adó fa.

A több héten át tartó, 40 fok feletti hőmérsékletek nem csak az athéni lakosság életét nehezíti meg, de egész Görögországot sújtja. A kormány azt tanácsolta az embereknek, hogy lehetőség szerint otthonról dolgozzanak, és csak akkor menjenek ki a szabadba, ha elkerülhetetlen. A szélsőséges időjárás természetesen a turizmusnak sem kedvez: a leghíresebb szabadtéri látnivalókat a nap legmelegebb részében lezárták, beleértve a világörökség részét képező Akropoliszt is, amely déltől 17.30-ig nem látogatható.

Athén városa mind a hét kerületében légkondicionált, úgynevezett „hűsölő központokat” hozott létre, amelyek ingyenesen kínálnak enyhülést az emberek számára a perzselő hőségben, és szintén jelölve vannak az Extrema alkalmazáson belül. Emellett a városháza 24 órás forródrótot (1595) is működtet, amelyen keresztül információt nyújtanak a hívóknak, illetve akár idős vagy fogyatékkal élő személyek szállítását is megszervezik a hűsölő helyszínek valamelyikére.


Turisták keresnek menedéket a perzselő nap elől egy fa árnyékában a görög Akropoliszon 2023. július 20-án. (Fotó: Milos Bicanski/Getty Images)

Az egészségre gyakorolt hatása mellett egyéb tragikus következményei is vannak az extrém hőmérséklettel járó időjárásnak. Júliusban több tízezer külföldi turistát evakuáltak Rodosz szigetéről a tűzvész miatt, amely hatalmas területet égetett fel. A görög tűzoltók jelenleg is küzdenek a napok óta tomboló erdőtüzekkel Athén közelében. A tűzvész eddig legalább 20 ember életét követelte, a hatóságok szerint az állandó hőség és az erős szél azonban tovább ronthat a helyzeten.

Az Extrema Athenshez hasonló, hőhullámok során használandó alkalmazást nem csak Athénben, hanem más európai nagyvárosokban is, többek között Párizsban és Rotterdamban is bevezettek már, illetve a közeljövőben várhatóan több európai városra is kiterjesztik ezt a technológiát.

(Borítókép: Getty Images/Milos Bicanski / Stringer)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.