Okostelefon-alkalmazással küzdenek a hőség ellen Athénben

2023 / 08 / 23 / Bodnár Barna
Okostelefon-alkalmazással küzdenek a hőség ellen Athénben
Az Extrema Athens 5 percenként frissülő adatokkal segíti az embereket, hogy elkerüljék a város azon pontjait, ahol a legnagyobb a hőguta kockázata. Az alkalmazás emellett azt is elárulja, melyik sétaútvonal mellett van a legtöbb árnyékot adó fa, illetve, hogy hol találhatóak a város "hűsölő központjai".

Az Extrema Athens nevű Android és iOS alapú mobileszközökre is telepíthető alkalmazás lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy egyedi profilt hozzon létre, majd valós idejű adatok alapján tájékozódjon arról, mennyire nagy a hőguta kockázata a város egy adott pontján.

A hőguta a legsúlyosabb hőséggel összefüggő betegség, amely akkor következik be, amikor a szervezet már nem tudja szabályozni a test hőmérsékletét, így az folyamatosan emelkedik, a verejtékező mechanizmus leáll, a szervezet pedig nem képes lehűlni. Hőguta esetén a testhőmérséklet 10-15 percen belül 41 fokra, vagy annál magasabbra is emelkedhet, ami maradandó fogyatékosságot vagy halált is okozhat, ha a személy nem kap sürgősségi ellátást.

Az alkalmazás megjelöli a városban lévő hűvösebb helyeket is, amelyek átmeneti menedéket nyújthatnak az embereknek a meleg elől. Ez különösen fontos a veszélyeztetett korúak esetében, akiknél a szélsőséges meleg még nagyobb kockázatot jelent. A gyerekek és idősek hatékony védelme érdekében az alkalmazásban több felhasználói profilt is létre lehet hozni, ahol az adott személy adatait és tartózkodási helyét megadva azonnal látszik, mekkora veszélynek van kitéve a szélsőséges melegben.

Az Extrema valós idejű műholdas adatokat, valamint más város-specifikus információkat használ fel a hőmérséklet, a páratartalom és a diszkomfort-index becsléséhez a település teljes területén. Az adatok 5 percenként frissülnek, ezzel olyan térbeli és időbeli felbontású információkat juttatt el az emberekhez, amelyek más módon nem állnak rendelkezésre. Emellett az alkalmazás olyan praktikus tanácsokkal is ellátja a felhasználót, mint például az, hogy melyik sétaútvonal mentén van a legtöbb, árnyékot adó fa.

A több héten át tartó, 40 fok feletti hőmérsékletek nem csak az athéni lakosság életét nehezíti meg, de egész Görögországot sújtja. A kormány azt tanácsolta az embereknek, hogy lehetőség szerint otthonról dolgozzanak, és csak akkor menjenek ki a szabadba, ha elkerülhetetlen. A szélsőséges időjárás természetesen a turizmusnak sem kedvez: a leghíresebb szabadtéri látnivalókat a nap legmelegebb részében lezárták, beleértve a világörökség részét képező Akropoliszt is, amely déltől 17.30-ig nem látogatható.

Athén városa mind a hét kerületében légkondicionált, úgynevezett „hűsölő központokat” hozott létre, amelyek ingyenesen kínálnak enyhülést az emberek számára a perzselő hőségben, és szintén jelölve vannak az Extrema alkalmazáson belül. Emellett a városháza 24 órás forródrótot (1595) is működtet, amelyen keresztül információt nyújtanak a hívóknak, illetve akár idős vagy fogyatékkal élő személyek szállítását is megszervezik a hűsölő helyszínek valamelyikére.


Turisták keresnek menedéket a perzselő nap elől egy fa árnyékában a görög Akropoliszon 2023. július 20-án. (Fotó: Milos Bicanski/Getty Images)

Az egészségre gyakorolt hatása mellett egyéb tragikus következményei is vannak az extrém hőmérséklettel járó időjárásnak. Júliusban több tízezer külföldi turistát evakuáltak Rodosz szigetéről a tűzvész miatt, amely hatalmas területet égetett fel. A görög tűzoltók jelenleg is küzdenek a napok óta tomboló erdőtüzekkel Athén közelében. A tűzvész eddig legalább 20 ember életét követelte, a hatóságok szerint az állandó hőség és az erős szél azonban tovább ronthat a helyzeten.

Az Extrema Athenshez hasonló, hőhullámok során használandó alkalmazást nem csak Athénben, hanem más európai nagyvárosokban is, többek között Párizsban és Rotterdamban is bevezettek már, illetve a közeljövőben várhatóan több európai városra is kiterjesztik ezt a technológiát.

(Borítókép: Getty Images/Milos Bicanski / Stringer)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kína ezzel a humanoid robottal kívánja megoldani az elöregedő társadalom problémáját
Kína ezzel a humanoid robottal kívánja megoldani az elöregedő társadalom problémáját
A GR-1 a ChatGPT-hez hasonló kommunikációs rendszerrel rendelkezik majd, hogy hatékonyan tudja ellátni feladatait az idősgondozás, katasztrófavédelem, vagy akár a háztartásvezetés területén.
Robotkutyák és drónok csapatai szolgálhatnak a jövő háborúiban
Robotkutyák és drónok csapatai szolgálhatnak a jövő háborúiban
A Ghost Robotics négylábú gépeit tesztelik katonai célú alkalmazásokra - a drónokkal együttműködő gépeket városi környezetben vetnék be.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.