Okostelefonról is csatlakozhatunk kvantumszámítógépekre egy kínai alkalmazással

2022 / 08 / 27 / Bobák Zsófia
Okostelefonról is csatlakozhatunk kvantumszámítógépekre egy kínai alkalmazással
A Csiensi kvantumszámítógépre a Baidu appjával bármilyen platformról csatlakozhatnak a felhasználók, beleértve az okostelefont és a PC-t is, a Lianghszi program pedig hozzáférhetővé teszi a többféle kvantumchiphez való kapcsolódást.

A Baidu technológiai vállalat legújabb fejlesztése az a kvantumszámítógép, amellyel a cég egy lépéssel közelebb kerülhet kitűzött céljának megvalósításához, amelyet a mindenki számára hozzáférhető kvantumkommunikációs megoldások fejlesztése jelent, amit az Everyone Can Quantum (Mindenki kvantumolhat, hasonlóan a Stephen Hawking szereplésével készült Anyone can quantum rövidfilm címéhez) szlogen alatt hirdetett meg. Az elképzelés szerint a kvantumszámítási hardverekhez és szoftverekhez való hozzáférést úgy lehet leghatékonyabban lehetővé tenni szélesebb rétegek számára, ha a kvantumszámítógépekhez való csatlakozást minél inkább megkönnyítik minden platformról, vagyis egyfajta hidat képeznek az egyelőre még kis számú kvantumgép és a felhasználók között.

Ezt más cégek általában felhőszolgáltatásokon keresztül oldják meg, sok vállalat kínál ugyanis ilyenfajta elérhetőséget az általa épített kvantumszámítógépekhez, de a Baidu most egy egész integrált platformot hozott létre a Lianghszi képében, amelyen át mobilról, PC-ről, tabletről és bármilyen eszközről csatlakozni lehet különböző kvantumchipekhez. A Lianghszi megjelenésével együtt bemutatták az első saját készítésű kvantumszámítógépet, a Csiensit is, amely szintén hozzáférhető a Baidu alkalmazásának letöltése után, amely az Apple, Huawei és Xiaomi alkalmazásboltjaiból érhető el.

A szupravezető gép nem tartozik a legerőteljesebb eszközök közé: csak 10 qubittal működik, miközben például a Google Sycamore chipje, amely segítségével 2019-ben elérték a kvantumfölényt, 54 kvantumbitet tartalmazott, emellett, az IBM tervei szerint, még ebben az évben elkészítik a 433 qubitos Ospreyt és jövőre az 1121 qubitos Condor processzort és Kínában is léteznek jóval nagyobb teljesítményű számítógépek, például a 2021-ben bemutatott, 66 kvantumbites Cucsungcse 2.

A Csiensi esetében azonban nem a kvantumbitek száma, hanem az teljes rendszer hozzáférhetősége számít leginkább és az, hogy kikövezzék az utat a kvantumszámítógépek ipari felhasználása felé. A cég szerint szakadék választja el egymástól a kvantumszámítási eszközöket és a szolgáltatásokat és ez a probléma akadályt képez a rengeteg területen potenciálisan nagy hasznot hozó kvantumszámítógépek valódi erejének kiaknázása előtt. A Csiensi a hardverplatformot a Baidu által fejlesztett szoftverrel és különböző alkalmazásokkal integrálja, a Lianghszi pedig nem csak a cég számítógépéhez, hanem harmadik felek hardvereihez is csatlakozást biztosít. Ezek közé tartozik a Kínai Tudományos Akadémia csapdázott ionos rendszere is.

"A Csiensivel és Lianghszivel a felhasználók kvantumalgoritmusokat készíthetnek és a kvantumszámítógépek erejét használhatják

anélkül, hogy a saját kvantumhardverüket, irányítási rendszerüket vagy programnyelvüket kellene kifejleszteniük." - mondta el Zsunjao Tuan, a Baidu Kvantumszámítási Intézetének igazgatója.

(Fotó: Baidu)

Elérte a kvantumelsőbbséget egy kvantumszámítógép és már bárki használhatja a laptopján keresztül A Borealis egy bozon mintavételezési feladattal érte el a kvantumfölényt, felhőszolgáltatásokon keresztül pedig bárki használhatja a gépet.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.