Okostelefonról is csatlakozhatunk kvantumszámítógépekre egy kínai alkalmazással

2022 / 08 / 27 / Bobák Zsófia
Okostelefonról is csatlakozhatunk kvantumszámítógépekre egy kínai alkalmazással
A Csiensi kvantumszámítógépre a Baidu appjával bármilyen platformról csatlakozhatnak a felhasználók, beleértve az okostelefont és a PC-t is, a Lianghszi program pedig hozzáférhetővé teszi a többféle kvantumchiphez való kapcsolódást.

A Baidu technológiai vállalat legújabb fejlesztése az a kvantumszámítógép, amellyel a cég egy lépéssel közelebb kerülhet kitűzött céljának megvalósításához, amelyet a mindenki számára hozzáférhető kvantumkommunikációs megoldások fejlesztése jelent, amit az Everyone Can Quantum (Mindenki kvantumolhat, hasonlóan a Stephen Hawking szereplésével készült Anyone can quantum rövidfilm címéhez) szlogen alatt hirdetett meg. Az elképzelés szerint a kvantumszámítási hardverekhez és szoftverekhez való hozzáférést úgy lehet leghatékonyabban lehetővé tenni szélesebb rétegek számára, ha a kvantumszámítógépekhez való csatlakozást minél inkább megkönnyítik minden platformról, vagyis egyfajta hidat képeznek az egyelőre még kis számú kvantumgép és a felhasználók között.

Ezt más cégek általában felhőszolgáltatásokon keresztül oldják meg, sok vállalat kínál ugyanis ilyenfajta elérhetőséget az általa épített kvantumszámítógépekhez, de a Baidu most egy egész integrált platformot hozott létre a Lianghszi képében, amelyen át mobilról, PC-ről, tabletről és bármilyen eszközről csatlakozni lehet különböző kvantumchipekhez. A Lianghszi megjelenésével együtt bemutatták az első saját készítésű kvantumszámítógépet, a Csiensit is, amely szintén hozzáférhető a Baidu alkalmazásának letöltése után, amely az Apple, Huawei és Xiaomi alkalmazásboltjaiból érhető el.

A szupravezető gép nem tartozik a legerőteljesebb eszközök közé: csak 10 qubittal működik, miközben például a Google Sycamore chipje, amely segítségével 2019-ben elérték a kvantumfölényt, 54 kvantumbitet tartalmazott, emellett, az IBM tervei szerint, még ebben az évben elkészítik a 433 qubitos Ospreyt és jövőre az 1121 qubitos Condor processzort és Kínában is léteznek jóval nagyobb teljesítményű számítógépek, például a 2021-ben bemutatott, 66 kvantumbites Cucsungcse 2.

A Csiensi esetében azonban nem a kvantumbitek száma, hanem az teljes rendszer hozzáférhetősége számít leginkább és az, hogy kikövezzék az utat a kvantumszámítógépek ipari felhasználása felé. A cég szerint szakadék választja el egymástól a kvantumszámítási eszközöket és a szolgáltatásokat és ez a probléma akadályt képez a rengeteg területen potenciálisan nagy hasznot hozó kvantumszámítógépek valódi erejének kiaknázása előtt. A Csiensi a hardverplatformot a Baidu által fejlesztett szoftverrel és különböző alkalmazásokkal integrálja, a Lianghszi pedig nem csak a cég számítógépéhez, hanem harmadik felek hardvereihez is csatlakozást biztosít. Ezek közé tartozik a Kínai Tudományos Akadémia csapdázott ionos rendszere is.

"A Csiensivel és Lianghszivel a felhasználók kvantumalgoritmusokat készíthetnek és a kvantumszámítógépek erejét használhatják

anélkül, hogy a saját kvantumhardverüket, irányítási rendszerüket vagy programnyelvüket kellene kifejleszteniük." - mondta el Zsunjao Tuan, a Baidu Kvantumszámítási Intézetének igazgatója.

(Fotó: Baidu)

Elérte a kvantumelsőbbséget egy kvantumszámítógép és már bárki használhatja a laptopján keresztül A Borealis egy bozon mintavételezési feladattal érte el a kvantumfölényt, felhőszolgáltatásokon keresztül pedig bárki használhatja a gépet.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A korszakalkotónak szánt AI Pin óriási bukta az első kritikák szerint
A korszakalkotónak szánt AI Pin óriási bukta az első kritikák szerint
Túlmelegszik, megbízhatatlan válaszokat ad, lassú és még drága is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.