Okostelefonunk nemcsak függőségünk tárgya, de zsebterapeuta is lehet

2020 / 01 / 10 / Perei Dóra
Okostelefonunk nemcsak függőségünk tárgya, de zsebterapeuta is lehet
Okostelefonjaink megbízható személyi asszisztensként működnek mindennapjainkban, hiszen általuk rengeteg feladatot kipipálhatunk a banki ügyintézéstől kezdve a nagybevásárlásig mindenre akad egy applikáció. Természetesen a pszichológia sem maradhatott ki a sorból, de vajon egy alkalmazás kigyógyíthat egy pszichés zavarból, vagy inkább többet árt, mint használ?

Ha angolul beírjuk mobilunk alkalmazáskínálatába a pszichés zavarok kulcsszót, a rendszer azonnal számtalan ingyenesen letölthető applikációt kínál számunkra. Bár minimális angoltudást igényelnek, de legtöbbjük ígérete szerint enyhítik az egyes mentális betegségek tüneteit. Némelyik app pedig egy pár perces kérdőív kitöltése után elemzést is ad mentális állapotunkról.

Kinek és hogyan nyújthatnak segítséget?

Az applikációkat arra az esetre fejlesztették ki, ha valakinek lakóhelye vagy anyagi helyzete nem teszi lehetővé a személyes konzultációt, netán vonakodik szakemberhez fordulni. A WHO közleménye szerint emellett az appok a szubklinika szintjén álló személyeket is támogathatja. A kifejezés arra utal, ha az állapotunk megközelíti az adott mentális zavart, a tünetek viszont még nem érték el a diagnózis felállításához szükséges szintet.

Ami az alkalmazások felépítését illeti, azok többségükben kognitív viselkedésterápia és mindfulness gyakorlatokra épülnek, melyek kutatások szerint bizonyítottan hatékonyak a depresszió és szorongás kezelésében. Számos applikáció mindemellett hangulatkövetőt is tartalmaz, ami lehetőséget nyújt az önmonitorozásra, azaz naponta lényegében bármennyiszer feljegyezhetjük aktuális kedélyállapotunkat.

Az önmonitorozás nemcsak egy plusz időtöltés, hiszen nagyobb önismeretet eredményezhet ha képesek vagyunk megfogalmazni és tudatosítani érzelmeinket, valamint ezáltal sikeresebben harcolhatunk a betegséggel.

Humbug vagy tudományosan megalapozott módszer?

Az elmúlt évek során ausztrál, görög és amerikai kutatók egyaránt arra jutottak, hogy a pszichés zavarok gyógyítására szánt applikációk valóban magukban hordozzák a tünetek enyhítésének lehetőségét, használatuk ugyanakkor elsősorban az enyhe-közepes súlyosságú mentális zavarok esetén segíthet, mint amilyen a szorongásos zavar, a depresszió vagy a stressz. Érdekesség, hogy a Michigan Egyetem munkatársai egy alkalommal kimutatták skizofrén betegeknél, hogy az antipszichotikus gyógyszerek ugyan enyhítik a hallucinációkat és téveszméket, viszont a viselkedéses tünetekkel szemben hatástalanok. A kognitív tréningre építő alkalmazások azonban csökkenthetik ezeket.

Pár fontos dolog, mielőtt kipróbálnánk egy alkalmazást

Mindenekelőtt ne csak azt tartsuk szem előtt, mennyire szimpatikus egy adott applikáció, hanem, hogy rendelkezik-e tudományos alappal. Ilyenek a már említett kognitív viselkedésterápiás/mindfulness gyakorlatok. Másrészt GDPR ide vagy oda, azért érdemes áttekinteni az adatvédelmi nyilatkozatot, ha pedig a választott alkalmazásban nincs lehetőségünk jelszavas védelemre, célszerű legalább a telefont ellátni ezzel.

A legfontosabb mégis az, hogy egyetlen alkalmazás sem tud diagnózist felállítani, vagy helyettesíteni a valós terápiát. Ha bizonyos pszichés tünetek régóta,tartósan fennállnak, forduljunk szakemberhez!

Hasznos zsebterapeuták

Az alábbiakban bemutatunk két hasznos (ingyenes, angol nyelvű), pszichés zavarok kezelésében segítő applikációt.

Happify

Mire ajánlott? Szorongás, stressz, depresszió

A Happify a boldogságkutatás legújabb tudományos felfedezéseit felhasználva (a pozitív pszichológia és a mindfulness módszereivel) segíthet a szorongás enyhítésében és a negatív gondolatok száműzésében. Az alkalmazás változatos játékokat és tevékenységeket javasol, miközben kérdéseket tesz fel, valamint folyamatosan monitorozza és grafikonszerűen ábrázolja a érzelmeinket. A játékok által megtanulhatunk más szemszögből tekinteni ugyanarra a problémára, élethelyzetre.

iMoodJournal

Mire jó? Bipoláris zavar, gyakori hangulatingadozás

A hangulatnapló segítségével könnyen lekövethetjük kedélyállapotunk változásait, a kilengések láthatóságához azonban naponta legalább két-három alkalommal érdemes bejegyzést írnunk. Így akár heti szinten átfogó képet kaphatunk. Miután beléptünk, tízes skálán kell értékelnünk aktuális lelkiállapotunkat, amit ha adott élethelyzethez társítunk, az alkalmazás grafikonba rendezi, és kimutathatja például az állapotunkat rendszeresen befolyásoló külső tényezőket.

(Fotó: Pxhere)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.