Okostelefonunk nemcsak függőségünk tárgya, de zsebterapeuta is lehet

2020 / 01 / 10 / Perei Dóra
Okostelefonunk nemcsak függőségünk tárgya, de zsebterapeuta is lehet
Okostelefonjaink megbízható személyi asszisztensként működnek mindennapjainkban, hiszen általuk rengeteg feladatot kipipálhatunk a banki ügyintézéstől kezdve a nagybevásárlásig mindenre akad egy applikáció. Természetesen a pszichológia sem maradhatott ki a sorból, de vajon egy alkalmazás kigyógyíthat egy pszichés zavarból, vagy inkább többet árt, mint használ?

Ha angolul beírjuk mobilunk alkalmazáskínálatába a pszichés zavarok kulcsszót, a rendszer azonnal számtalan ingyenesen letölthető applikációt kínál számunkra. Bár minimális angoltudást igényelnek, de legtöbbjük ígérete szerint enyhítik az egyes mentális betegségek tüneteit. Némelyik app pedig egy pár perces kérdőív kitöltése után elemzést is ad mentális állapotunkról.

Kinek és hogyan nyújthatnak segítséget?

Az applikációkat arra az esetre fejlesztették ki, ha valakinek lakóhelye vagy anyagi helyzete nem teszi lehetővé a személyes konzultációt, netán vonakodik szakemberhez fordulni. A WHO közleménye szerint emellett az appok a szubklinika szintjén álló személyeket is támogathatja. A kifejezés arra utal, ha az állapotunk megközelíti az adott mentális zavart, a tünetek viszont még nem érték el a diagnózis felállításához szükséges szintet.

Ami az alkalmazások felépítését illeti, azok többségükben kognitív viselkedésterápia és mindfulness gyakorlatokra épülnek, melyek kutatások szerint bizonyítottan hatékonyak a depresszió és szorongás kezelésében. Számos applikáció mindemellett hangulatkövetőt is tartalmaz, ami lehetőséget nyújt az önmonitorozásra, azaz naponta lényegében bármennyiszer feljegyezhetjük aktuális kedélyállapotunkat.

Az önmonitorozás nemcsak egy plusz időtöltés, hiszen nagyobb önismeretet eredményezhet ha képesek vagyunk megfogalmazni és tudatosítani érzelmeinket, valamint ezáltal sikeresebben harcolhatunk a betegséggel.

Humbug vagy tudományosan megalapozott módszer?

Az elmúlt évek során ausztrál, görög és amerikai kutatók egyaránt arra jutottak, hogy a pszichés zavarok gyógyítására szánt applikációk valóban magukban hordozzák a tünetek enyhítésének lehetőségét, használatuk ugyanakkor elsősorban az enyhe-közepes súlyosságú mentális zavarok esetén segíthet, mint amilyen a szorongásos zavar, a depresszió vagy a stressz. Érdekesség, hogy a Michigan Egyetem munkatársai egy alkalommal kimutatták skizofrén betegeknél, hogy az antipszichotikus gyógyszerek ugyan enyhítik a hallucinációkat és téveszméket, viszont a viselkedéses tünetekkel szemben hatástalanok. A kognitív tréningre építő alkalmazások azonban csökkenthetik ezeket.

Pár fontos dolog, mielőtt kipróbálnánk egy alkalmazást

Mindenekelőtt ne csak azt tartsuk szem előtt, mennyire szimpatikus egy adott applikáció, hanem, hogy rendelkezik-e tudományos alappal. Ilyenek a már említett kognitív viselkedésterápiás/mindfulness gyakorlatok. Másrészt GDPR ide vagy oda, azért érdemes áttekinteni az adatvédelmi nyilatkozatot, ha pedig a választott alkalmazásban nincs lehetőségünk jelszavas védelemre, célszerű legalább a telefont ellátni ezzel.

A legfontosabb mégis az, hogy egyetlen alkalmazás sem tud diagnózist felállítani, vagy helyettesíteni a valós terápiát. Ha bizonyos pszichés tünetek régóta,tartósan fennállnak, forduljunk szakemberhez!

Hasznos zsebterapeuták

Az alábbiakban bemutatunk két hasznos (ingyenes, angol nyelvű), pszichés zavarok kezelésében segítő applikációt.

Happify

Mire ajánlott? Szorongás, stressz, depresszió

A Happify a boldogságkutatás legújabb tudományos felfedezéseit felhasználva (a pozitív pszichológia és a mindfulness módszereivel) segíthet a szorongás enyhítésében és a negatív gondolatok száműzésében. Az alkalmazás változatos játékokat és tevékenységeket javasol, miközben kérdéseket tesz fel, valamint folyamatosan monitorozza és grafikonszerűen ábrázolja a érzelmeinket. A játékok által megtanulhatunk más szemszögből tekinteni ugyanarra a problémára, élethelyzetre.

iMoodJournal

Mire jó? Bipoláris zavar, gyakori hangulatingadozás

A hangulatnapló segítségével könnyen lekövethetjük kedélyállapotunk változásait, a kilengések láthatóságához azonban naponta legalább két-három alkalommal érdemes bejegyzést írnunk. Így akár heti szinten átfogó képet kaphatunk. Miután beléptünk, tízes skálán kell értékelnünk aktuális lelkiállapotunkat, amit ha adott élethelyzethez társítunk, az alkalmazás grafikonba rendezi, és kimutathatja például az állapotunkat rendszeresen befolyásoló külső tényezőket.

(Fotó: Pxhere)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
A precedens nélküli eset során öt nő kapta el a szifilisz egy ritka formáját ugyanattól a férfitól. Ez a baktérium már a fertőzés korai fázisában is súlyos látószervi és idegrendszeri károkat okozhat, és ez az első dokumentált eset a heteroszexuálisok közötti terjedésre egy ilyen csoportban. Felmerül, hogy egy új, agresszívabb baktériumtörzs megjelenése állhat a háttérben.
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
Budapest fenállásának 150. évfordulója alkalmából készült a látványos kisfilm, amelyben több mint 100 archív felvételt elevenítettek meg a különleges, úgynevezett parallax képalkotási technika segítségével.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.