Készül az eszköz, amivel saját maguknak is beadhatják az oltást az emberek

2021 / 09 / 24 / Bobák Zsófia
Készül az eszköz, amivel saját maguknak is beadhatják az oltást az emberek
Az oltásokhoz való mikrotűk fejlesztése már több mint tíz évvel ezelőtt megkezdődött, első körben kanyaró és influenza ellen. A tapaszok sokkal hatékonyabban, így kevesebb oltóanyag segítségével érik el a megfelelő hatást.

A kozmetikai ipar régóta használja a mikrotűkből álló tapaszokat, hogy a bőrt szépítő és regeneráló kezeléseket nyújtson, de orvosi, oltáshoz való alkalmazásuk még nem terjedt el a világban. Pedig az eszköz számos előnnyel rendelkezik a hagyományos fecskendőkhöz képest:

  • a tűktől ódzkodók számára sem jelent problémát az alkalmazása
  • magától felszívódó anyagokból lehet kialakítani, így nem keletkezik annyi hulladék a használata közben
  • a tűkben tárolható oltóanyag miatt könnyebben szállítható
  • és vizsgálatok szerint még erősebb is a hatása, mint a mélyebbre juttatott oltóanyagnak

A mikrotűs tapasz oltásra való alkalmazásának fejlesztése már régen elkezdődött: a Georgia Institute of Technology, az Emory Egyetem és a PATH 2010-ben 10 millió dolláros támogatást nyertek a technológia kidolgozására, amiről addigra az elvégzett állatkísérletek alatt bebizonyosodott a működőképessége, 2015-ben pedig Mark Prausnitz, a Georgia Tech professzora arról számolt be, hogy készülnek a kanyaró oltás tesztelésére, aminek jövőjéhez nagy reményeket fűztek. Az eszköz, elmondása szerint, lehetőséget ad rá, hogy a szállítást és a tárolást is sokkal egyszerűbben oldják meg, mivel nem szükséges olyan hidegben tárolni, mint a fecskendőkbe való oltóanyagot, a mikrotűk a magasabb hőmérsékletet is jól bírják.

A polimer mikrotűk az oltás után felszívódnak a bőrben, így engedik ki magukból a hatóanyagot, ezzel a módszerrel pedig nem csak kevesebb hulladék keletkezik, hanem az oltóanyagal is spórolni lehet, ami a hagyományos módszerrel gyakran lehetetlen, mivel az anyagot kibontása után pár órával már nem lehet felhasználni. Legalábbis ez a helyzet a kanyaróoltásoknál, ahol a hatóanyag tradicionálisan több dózisos üvegcsékben érkezik az egészségügyi intézményekbe - írja a CDC.

2016-ban aztán újabb előrelépés történt, mikor az Észak-Karolinai Állami Egyetem és a Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetem bemutatták a melanoma kezelésére kialakított tapaszukat, ami célzottan szállította a gyógyszert egyenesen a rákos sejtekhez. A mikrotűket ebben az esetben hialuronsavból állították elő, ami egy biokompatibilis anyag, így nem vált ki negatív reakciót a használata. Az egérkísérletekben egyértelműen jól szereplő eszköz alkalmazásával jelentősen csökkentették a felhasznált gyógyszer mennyiségét is, ezzel redukálva a rendellenes autoimmun válaszreakciók kialakulásának esélyét. A mikrotűk azonban, bármilyen hatásosnak bizonyultak az állatokon végzett teszteken, a hétköznapi orvosi felhasználás során még nem jelentek meg, aminek a PATH vezetője, Darin Zehrung szerint a nem megfelelő mértékű támogatás (is) az oka.

"Amire szükség van az az elköteleződés az ipar részéről a konkrét termék iránt."

- nyilatkozta az NPR-nek.

A tapaszok legújabb generációja már nem csak az előbb említett előnyökkel rendelkezik, hanem a gyártási módban is hatékonyabbá vált. Az Észak-Karolinai Egyetem és a Stanford Egyetem kutatói kifejlesztették a 3D nyomtatással készült verziót, amely formája a technológiának köszönhetően sokkal jobban személyre szabható és egy-egy oltóanyag alkalmazásához alakítható, így más-más kialakítást lehet elérni az influenza, a kanyaró vagy a hepatitisz oltásokhoz való eszközök esetén. A teszteken a tapaszok tízszer nagyobb hatékonyságot értek el a karizomba fecskendőtűvel beadott módszernél, pontosabban a kialakuló immunválasz tízszer erősebbnek bizonyult az állatkísérletekben. A T-sejtes és az antigén-specifikus antitest válasz pedig ötvenszerese volt a bőr alatti szövetrétegbe juttatott oltóanyagénak.

Ennek oka, hogy a bőr legfelső szarurétegén áthatoló mikrotűk a bőr alsóbb rétegeibe juttatják a hatóanyagot, az emberi bőr pedig rengeteg immunsejttel rendelkezik. A tapasz a jövőben nem csak az oltásokhoz való hozzáférést és az oltóanyagokkal való spórolást teheti lehetővé, hanem akár azt is, hogy orvoshoz se kelljen menni az oltások miatt, mivel a mikrotűk egyszerű használatát otthon is elsajátíthatja mindenki a kutatók szerint.

(Fotó: University of North Carolina, Georgia Institute of Technology/Laboratory for Drug Delivery)

További cikkek a témában:

Bőr alá ültethető oltási könyvet fejlesztettek ki az MIT kutatói Okostelefonnal leolvasható kvantumpontok tárolják a betegadatokat, közvetlenül a bőr alatt, így nem kell többet az elveszett oltási könyvek miatt aggódni. A találmány különösen a fejlődő országokban segítheti a páciensek nyomonkövetését.
Olcsó, könnyen tárolható és belélegezhető lesz a jövő oltása A bakteriofág egy speciális, baktériumokat támadó vírus. Ennek segítségével forradalmasítani lehet az oltásokat: nem csak könnyebben és gyorsabban lehet őket előállítani, de szúrni sem kell, elég lesz belélegezni a hatóanyagot.
Kezelés után felszívódó mikrotűkkel gyógyítják a kopaszodást A kopasz területre helyezett, cériumot tartalmazó tűk az oxidatív stressz ellen védenek, és tápanyagokat szállítanak a hajgyökerekhez.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.