Neuromorfikus szuperszámítógépet építenek, ami az emberi agy szinaptikus rendszerét utánozza

2023 / 12 / 13 / Bobák Zsófia
Neuromorfikus szuperszámítógépet építenek, ami az emberi agy szinaptikus rendszerét utánozza
Az Ausztráliában jövő tavasszal munkába álló DeepSouth másodpercenként 238 billió szinaptikus műveletet tud elvégezni és neuromorfikus kialakítása miatt az emberi agyhoz hasonlóan működik.

Az emberi agyban körülbelül 86 milliárd idegsejt található, amelyek mindegyike szinaptikus kapcsolatban áll más idegsejtekkel és ezeken a kapcsolódási pontokon át közvetítik egymás között az ingerületeket és információkat. A szinapszisok számát nehéz meghatározni, de a kutatók legalább 100 billióra becsülik a számukat, más meghatározások szerint pedig egy neuron akár több mint 10 000 szinaptikus kapcsolatot is létesíthet. Az emberi agyat azonban nem csak a neuronok száma teszi hatékony "gépezetté", hanem a gazdaságos működése is: az idegsejtek a szinaptikus rendszeren keresztül rengeteg párhuzamosan futó adatátvitelt és számítást tudnak kivitelezni, mindezt egészen kevés energia felhasználásával.

A klasszikus Neumann-architektúra alapján készült számítógépek, amelyek a kapott utasításokat szekvenciális sorrendben hajtják végre, az embereknél sokkal gyorsabban tudnak bizonyos számításokat elvégezni, de nem rendelkeznek a parallel működés olyan előnyeivel, amivel az agy és nagyságrendekkel több energiát fogyasztanak üzemelés közben. A szuperszámítógépek esetében ez jelentős problémát képviselhet, amit egy újfajta rendszerrel igyekeznek megoldani a mérnökök: a neuromorfikus hálózatokkal.
A neuromorfikus eszközök az emberi agy felépítését utánozzák,
többek között memrisztorok használatával, amelyek egy helyen valósítják meg a feladatvégzést és a memória tárolását is és a szinapszisokhoz hasonlóan funkcionálnak. A neuromorfikus hálózatok egyik fajtája a spiking (tüskés) neurális hálózat az idegsejtek tüzelését és a szinapszisok létesítését utánozza speciális hardveres struktúra és chipek által. A tüskés neurális hálózat érdekessége, hogy általa az emberi agy működése is jobban tanulmányozható, valamint olyan rendszert lehet létrehozni a segítségével, amivel emberszerűen "gondolkodó" gépeket építhetnek.

A Nyugati Sydney-i Egyetem Neuromorfikus Rendszerek Nemzetközi Központjában (ICNS) egy teljes szuperszámítógépet készítenek neuromorfikus architektúrával, ami a biológiai folyamatokat fogja utánozni tüskés neurális hálózattal. A DeepSouth az egyetem leírása szerint 228 billió szinaptikus műveletet végez majd el másodpercenként, amivel "versenyre kelhet az emberi agy becsült műveleti sebességével". Ez a becslés persze a 86 milliárd idegsejt óriási mennyiségű szinapszisait tekintve csak megközelítés, mindenesetre jelzi, hogy a számítógép milyen gyorsan és a remények szerint hatékonyan fogja megoldani a feladatokat. A DeepSouth fő előnye a gyorsasága, amit a párhuzamos információfeldolgozással érnek el és az alacsony fogyasztása, ami kiemeli a szuperszámítógépek mezőnyéből. A számítógép emellett könnyedén átkonfigurálható és méretezhető, így a célnak megfelelően nagyobb és kisebb, hordozható verziót is lehet alkotni belőle.

A DeepSouth, aminek a nevét az IBM TrueNorth-a (egy 4096 magos neuromorfikus processzor) és a Kaszparovot a kilencvenes években sakkban legyőző Deep Blue számítógép ihlette, jövő áprilisban kezdi meg munkáját Ausztráliában.

(Fotó: Western Sydney University, TheDigitalArtist/Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.