Önálló robot tisztítja Szingapúr vizeit 2023 / 11 / 06 / Bodnár Barna

Szingapúr a második legtöbb robotot használó nemzet a világon, így talán nem meglepő, hogy a folyókban, tavakban és tengeröblökben is gazdag ország vizei tisztítására is egy autonóm eszközt használ. Az elektromos meghajtású, Smurf (törp) nevű személyzet nélküli felszíni hajó (USV) akár 8 órán át képes dolgozni feltöltés nélkül, és a hulladékgyűjtés mellett vízminőség-ellenőrzésre, illetve mintagyűjtésre is használható. Az eszköz PH és COD szenzorokkal van felszerelve, utóbbi segítségével a vízben lévő szerves anyagok és szervetlen tápanyagok, például ammónia vagy nitrát kémiai oxidációjához szükséges oxigén mennyiségét képes mérni a műszer, ezzel hatékonyan meghatározva a vizsgált víz minőségét. A robot távirányítással is működik, viszont önállóan is képes dolgozni, egy töltéssel 20 hektárnyi területen akár 50 kilogramm szemét begyűjtését is el tudja végezni emberi irányítás nélkül. A gyártó honlapján elérhető információ szerint a robot tisztítási útvonalának megtervezésére egy egyszerű alkalmazás szolgál, az útirány megadása után pedig az eszköz teljesen önállóan mozog, a beépített ütközéselkerülő és intelligens tárgyfelismerő technológiákat alkalmazva.
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.