Önemésztő rakétahajtóművet teszteltek sikerrel

2024 / 01 / 11 / Bobák Zsófia
Önemésztő rakétahajtóművet teszteltek sikerrel
Az autofág rakétahajtómű polietilén teste lassan elfogy működés közben és a műanyag üzemanyagként hasznosul.

A Glasgow-i Egyetem mérnökei sikerrel tesztelték azt a különleges működési elvű hajtóművet, amivel a jövőben kisebb szállítmányok űrbe való eljuttatását lehet majd megoldani gazdaságos módon. Az autofág, vagyis önemésztő rakétahajtómű nagy sűrűségű polietilénburokból áll, amiben gáz halmazállapotú oxigén és folyékony propán szolgál elsődleges hajtóanyagforrásként, de a berendezés a hő hatására elolvadó műanyagot is felhasználja a meghajtáshoz. Emiatt a tartály további forrást jelent, ami a teljes üzemanyag mennyiségnek legalább 4,45%, de akár 15,69%-át adhatja.

Az Ouroboros-3-ra keresztelt meghajtórendszer 100N tolóerejű verzióját tesztelték a brit Királyi Légierő Machrihanish Légibázisán, aminek során kiderült, hogy a módszerrel stabilan működő és jól kontrollálható meghajtást lehet elérni, így valószínű, hogy a rendszer képes lesz majd egy kisebb méretű rakéta levegőbe emelésére a későbbiekben. Az autofág hajtómű elsődleges előnye a kisebb súly lenne, mivel nem csak az üzemanyagot, hanem ennek tárolására alkalmas eszközt is el lehet égetni, illetve olvasztani, vagyis az önemésztő rakéta saját struktúrájának egy része multifunkciós szerepet tölt be és kevesebb üzemanyaggal lehet útnak indítani.

A rendszert eredetileg brit-ukrán együttműködés keretében kezdték fejleszteni a Glasgow-i Egyetem és a Dnyipropetrovszk Nemzeti Egyetem munkatársainak részvételével, majd a két csapat külön utakon folytatta tovább a munkát, de az ukrán fejlesztések sem álltak le: a Promin Aerospace cég szintén az autofág technológiával kísérletezik. A cég leírása szerint az önemésztő rakéta több szempontból is pozitív változást hozhat az űrprogramok terén, csökkenteni lehet vele például az űrszemét mennyiségét, jól használható és elérhetőbb megoldást nyújt az egészen kis méretű műholdak pályára állításához, valamint kevesebb felkészülési időt igényel az ilyen rakéták indítása.

Bár az autofág rakéták kora még nem jött el, de a technológia régóta foglalkoztatja a mérnököket és az elmúlt évtizedekben több szabadalmat is bejegyeztek a hasonló módon működő meghajtórendszerekkel kapcsolatban. Ezek egyike, a hatvanas években született és Zissimos A. Typaldos nevéhez fűződik, aki az amerikai kormány számára szánta a találmányt. A bemutatás szerint a hajtómű, hasonlóan a brit verzióhoz, a tartály hő általi elporlasztásával működne és előnyét a holtsúly csökkentésén kívül a szivattyúk hiánya, ennélfogva a sokkal egyszerűbb szerkezet jelentené.

(Fotó: University of Glasgow)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Idén is próbára tehetik a programozói-, és koncentrálóképességüket a hazai IT-tehetségek az ArubaCloud versenyén, ahol a nyertesek a saját startupjuk beindításához kapnak támogatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.