Önjavító gumiabroncs a jövőből

2020 / 03 / 11 / Rácz Tamás
Önjavító gumiabroncs a jövőből
Pókselyem inspirálta szálak, kapszulás utántöltés és mesterséges intelligencia - íme a bizonyíték, hogy a gumitervező mérnököknek is van fantáziájuk!

A GoodYear koncepció-abroncsáról kapott sajtóközlemény annyira érdekes és olyan látványos a videó, amit kaptunk mellé, hogy muszáj közölnünk. Még akkor is, ha ennek az egésznek nagyjából semmi realitása a belátható jövőben. Kezdjük talán a videóval, aztán próbáljuk meg értelmezni, mit láttunk:

Koncepció-abroncs. Igen, ilyen is van: olyan gumi, ami a jelenlegi formájában nem létezik és szinte biztos nem is fog létezni, de megmutatja, milyen műszaki megoldásokon gondolkodik mostanság a gyártó, amik viszont nagyon is valószínű, hogy bekerülnek a jövő széria abroncsaiba. Láttunk már ilyet, de általában nem ennyire elvadult elképzelésekkel,

Ez a levegő nélküli, rugalmas vázszerkezetre húzott futófelülettel kialakított abroncs ugyanis a kerékagyba helyezett töltőkapszulából származó folyadékkal valahogy képes menet közben új futófelületet "növeszteni", de nem ám csak egyfélét, hanem olyat, amilyenre épp szüksége van a felhasználónak. Városi autósnak rugalmasabbat, autópályázóknak takarékosabbat és így tovább. Még a téli-nyári váltás is megoldható ezzel a módszerrel: új töltőanyag kerül a kapszulába, az valahogy lemászik a futófelületig és ott leváltja a korábbi tapadófelületet. Hogy ez pontosan hogy történik, az nem derül ki a videóból sajnos :-(

A mi földhözragadt eszünkkel ebből a koncepcióból a levegő nélküli abroncsot látjuk a legközelebbi realitásnak (ezzel nem  csak a GoodYear kísérletezik, láttunk már ilyet a Michelintől, a Hankooktól és másoktól is). A pókselyem inspirálta merevítőszál is biztosan eljön előbb-utóbb, régóta próbálja már összehozni az ipar szintetikusan ezt a valóban elképesztő tulajdonságokkal bíró anyagot. Na és persze a személyre szabott abroncs, a felhasználó igényeihez szabott egyedi gyártás is simán elképzelhető, az ipar 4.0 forradalma részben pont ilyesmikről, a végtelenül rugalmas termelésről szól.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.