Önmegsemmisítő robot szigorúan titkos küldetésekhez

2023 / 09 / 01 / Bobák Zsófia
Önmegsemmisítő robot szigorúan titkos küldetésekhez
Egy Mission Impossible részbe is beillene a szerkezet, ami a kellő időben képes az önmegsemmisítésre.

Önmagukat megsemmisítő szerkezetek, amelyek nem robbanással, hanem a megfelelő időben beinduló kémiai reakciók által anyagukat teljesen lebontva szűnnek meg létezni, nem csak a képzelet világában léteznek, több laboratóriumban is dolgoznak a fejlesztésükön. Az egyik nehézség az ilyen típusú struktúrák építésének esetében, hogy az eszközök alapjának kellően erősnek, de mégis lágynak kell lennie, hogy alkalmas legyen a lebomlásra, valamint az is fontos szempontot jelent, hogy az önmegsemmisítés időpontját tetszőlegesen lehessen kiválasztani.

A dél-koreai Szöuli Nemzeti Egyetem anyagtudósainak sikerült mindkét aspektus tekintetében hatékonyan működő eszközt készíteni, amivel lehetségessé válik a titkos küldetések esetén az információk biztonságának megőrzése és egyúttal a feladat elvégzése után a feleslegessé váló hardver révén keletkező hulladék csökkentése is. A kutatók a szerkezetet konfigurálható élethosszal rendelkező lágyrobotként definiálják, ami on-demand módon, vagyis tetszőleges időben bomlik le és ezáltal kontrollálható az életciklusa. A robot anyagát DPI-HFP (jód-difenil-hexa-fluorofoszfát) és többféle szilícium alapú gyanta adja, amelyek hiperelasztikus ötvözetet eredményeznek, de ami még lényegesebb, UV-sugárzás hatására olyan kémiai reakciók indulnak el a kompozitban, amely az anyag olvadásával jár.

A tudósok az anyagokból kisméretű lágyrobotot készítettek, amelybe elektronikus berendezéseket, például hőérzékelőket és UV-szenzorokat telepítettek, ezáltal az eszköz képessé vált a megfelelő jel (UV-sugárzás) detektálására, ami a életciklus végét indikálta számára. A berendezés feladata egy szimulált felderítő misszió volt. Miután a robotot 365 nm-es fénynek tették ki, a bomlás folyamata megkezdődött és hamarosan a korábbi hardverből csak az elektronikai réteg és egy olajos massza maradt meg. Bár a robot megsemmisülése meghatározott hullámhosszú sugárzást és megnövelt hőmérsékletet is igényel, vagyis csak bizonyos külső hatások és feltételek megléte esetén megy végbe, de az önmegsemmisítés mégis könnyen előidézhető és irányítható, valamint visszafordíthatatlan, így működőképes opciót jelent a berendezés eltüntetésének szüksége esetén.

"A kívánság szerint lebomló lágyrobotok, amelyek megőrzik eredeti funkcionalitásukat működés közben és gyorsan lebomlanak meghatározott külső stimuláció hatására, lehetőséget adnak az ideiglenes robotok eltüntetésének önszabályozására."

- összegzik a kutatás célját a tanulmányban.

Az egyelőre még kezdetleges formájú robot a későbbi fejlesztések után bonyolultabb műveletek elvégzésére is alkalmas lehet több elektronikai egység integrálásával, és olyan területeken vethetik be, ahol fontos az érzékeny adatok védelme vagy valamilyen környezeti veszély miatt nehéz lenne a robot visszaszerzése.

(Fotó: Min-Ha Oh et al/Science Advances, Brian Penny/Unsplash)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Az Agility Robotics Digit gépe az Amazonnál dolgozik, de hamarosan munkába áll egy másik kereskedelmi ellátó cég raktáraiban is. A hozzá hasonló robotokat az árupakolás mellett autógyártók telepein használják egyre gyakrabban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.