Önvezető buszok szállítják az utasokat San Franciscóban

2023 / 08 / 19 / Bobák Zsófia
Önvezető buszok szállítják az utasokat San Franciscóban
A buszok nem rendelkeznek kormánykerékkel, de egy biztonsági sofőr szükség esetén kontrollerrel irányítja a járművet.

San Franciscóban önvezető taxik mellett már önvezető buszok is szállítják a lakosokat, miután augusztus 16-án elindult az immár nyilvánosság számára is elérhető szolgáltatás, amelyet június óta teszteltek, eleinte utasok nélkül a városban. A buszok Treasure Island városnegyedben tevékenykednek, ahol délelőtt 9 órától délután 6-ig, 20 percenként járnak menetrendszerűen, miközben a biztonság kedvéért egy, a megfelelő működést ellenőrző biztonsági sofőr is tartózkodik az utastérben. A Beep által üzemeltetett járművek egyszerre 10 utas befogadására alkalmasak és nem rendelkeznek kormánykerékkel, viszont a biztonsági munkatárs egy kézi kontroller segítségével átveheti az irányítást szükség esetén.

Erre a San Francisco Standard beszámolója szerint az első napon több ízben is nyílt alkalom, miután a busz időnként rendhagyó módon kezdett viselkedni, például megállt egy fa árnyéka előtt vagy éppen nem tudta megfelelően kivitelezni a parkolást a megállóhelyen. A járművek ingyenesen vehetők igénybe, viszont lassan érnek célba: körülbelül 20 km/h-ás sebességgel haladnak az utakon.

San Franciscóban egyre bővülnek az önvezető közlekedési szolgáltatások: augusztus 10-étől kezdve a Cruise és a Waymo is engedélyt kapott rá, hogy kiterjessze robotaxi szolgáltatásait és pénzért szállítson utasokat szerte a városban. Az autonóm autók azonban forgalmi problémákat is okoznak néha, néhány nappal ezelőtt éppen a Cruise járművei blokkolták a forgalmat, amikor negyed órára leálltak egy útkereszteződés közepén.

(Fotó: The Associated Press)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.