Önvezető buszok szállítják az utasokat San Franciscóban

2023 / 08 / 19 / Bobák Zsófia
Önvezető buszok szállítják az utasokat San Franciscóban
A buszok nem rendelkeznek kormánykerékkel, de egy biztonsági sofőr szükség esetén kontrollerrel irányítja a járművet.

San Franciscóban önvezető taxik mellett már önvezető buszok is szállítják a lakosokat, miután augusztus 16-án elindult az immár nyilvánosság számára is elérhető szolgáltatás, amelyet június óta teszteltek, eleinte utasok nélkül a városban. A buszok Treasure Island városnegyedben tevékenykednek, ahol délelőtt 9 órától délután 6-ig, 20 percenként járnak menetrendszerűen, miközben a biztonság kedvéért egy, a megfelelő működést ellenőrző biztonsági sofőr is tartózkodik az utastérben. A Beep által üzemeltetett járművek egyszerre 10 utas befogadására alkalmasak és nem rendelkeznek kormánykerékkel, viszont a biztonsági munkatárs egy kézi kontroller segítségével átveheti az irányítást szükség esetén.

Erre a San Francisco Standard beszámolója szerint az első napon több ízben is nyílt alkalom, miután a busz időnként rendhagyó módon kezdett viselkedni, például megállt egy fa árnyéka előtt vagy éppen nem tudta megfelelően kivitelezni a parkolást a megállóhelyen. A járművek ingyenesen vehetők igénybe, viszont lassan érnek célba: körülbelül 20 km/h-ás sebességgel haladnak az utakon.

San Franciscóban egyre bővülnek az önvezető közlekedési szolgáltatások: augusztus 10-étől kezdve a Cruise és a Waymo is engedélyt kapott rá, hogy kiterjessze robotaxi szolgáltatásait és pénzért szállítson utasokat szerte a városban. Az autonóm autók azonban forgalmi problémákat is okoznak néha, néhány nappal ezelőtt éppen a Cruise járművei blokkolták a forgalmat, amikor negyed órára leálltak egy útkereszteződés közepén.

(Fotó: The Associated Press)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Az izraeli védelmi erők bemutatták a Merkava alapharckocsi legújabb generációját, amelyben már mesterséges intelligencia is asszisztál. Az első ötödik generációs tankokat már le is szállították.
Új életre kelt a Honda negyven évvel ezelőtti járműve
Új életre kelt a Honda negyven évvel ezelőtti járműve
A Honda az új robogóval egy nyolcvanas évekbeli járművét, az Motocompót éleszti újra.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.